Τοπικά

Ημέρα γνωριμίας με το κυπριακό κρασί στη Λεμεσό

Η έκθεση «Αντάμωμα» παρουσιάζει 15 οινοποιεία από την Κύπρο και συστήνει στο κοινό να γευτεί τις μοναδικές αρωματικές ποικιλίες τους

Ο κυπριακός αμπελώνας αποτελεί διαχρονικά το καμάρι της υπαίθρου. Το κυπριακό κρασί ήταν από τα αρχαία χρόνια γνωστό σε Ευρώπη και Ανατολή, ενώ τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε διαμάντι της οικονομίας της χώρας. Η στήριξη των τοπικών προϊόντων ενδυναμώνει την αλυσίδα της οικονομίας της Κύπρου και κατ’ επέκτασιν την αγοραστική δύναμη των κατοίκων της. Την ίδια ώρα η ποιότητα του προϊόντος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να διασφαλιστεί, και η γνωριμία με τον παραγωγό δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη.

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων μας προβαίνουν, λοιπόν, σήμερα Κυριακή, 12 Μαρτίου, Κύπριοι οινοποιοί. Μια εμπειρική διοργάνωση με άρωμα κυπριακού κρασιού πραγματοποιείται στο εστιατόριο Ceti Locale στη Λεμεσό. Συνολικά 15 οινοποιεία του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να συστήσουν το κρασί τους σε όσους παρευρεθούν στη διοργάνωση, οι οποίοι θα μπορούν να γευτούν εξαιρετικές αρωματικές ποικιλίες. Την έκθεση «Αντάμωμα» οργανώνει για δεύτερη φορά στην Κύπρο η εταιρεία Cyprus Wine Consortium, η οποία προτρέπει το κοινό να παρευρεθεί στον χώρο για μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας κρασιού και γνωριμίας με τους οινοποιούς. «Γνωρίστε τα θαυμάσια κρασιά από τις κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, Μαύρο, Λευκάδα, Μοροκανέλα, Βασίλισσα, Σπούρτικο, Πρωμάρα και μην ξεχάσετε τα Ξυνιστέρια τους», σημειώνεται στο Δελτίο Τύπου της εταιρείας.

Αναδεικνύεται η αρχαία παράδοση του κρασιού

Η «Σ» επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cyprus Wine Consortium, Θεόδωρο Θεοχάρη, για να μας εξηγήσει πόσο σημαντική είναι αυτή η σύμπραξη των οινοπαραγωγών για την προώθηση του κυπριακού κρασιού. Όπως σημειώνει, είναι «εξαιρετικά σημαντική και μοναδική, αφού αφορά στα περισσότερα από τα πιο γνωστά και ηγετικά οινοποιεία της Κύπρου. Μια ομάδα ανθρώπων που λειτουργεί με σύμπνοια και κοινό όραμα εργάζεται νυχθημερόν για το κυπριακό κρασί ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής της. Χτίζει δε ήδη την επόμενη γενιά οινοποιιών. Η ομάδα θέτει τα υψηλότερα κριτήρια ποιότητας, τα εφαρμόζει πιστά, δεν διστάζει να βελτιώνεται συνεχώς, εστιάζει στην κυπριακή βιοποικιλότητα και εξαπλώνει τον κυπριακό αμπελώνα γύρω από τις γηγενείς κυπριακές ποικιλίες. Αποτελεί δε ένα λαμπρό παράδειγμα ομαδικής εργασίας κα παραμερισμού των όποιων διαφορών για χάρη του κυπριακού κρασιού και της Κύπρου».

Ερωτηθείς για το πώς αυτή η ημέρα γνωριμίας με το κυπριακό κρασί θα συμβάλει στην ανάδειξη του κρασιού εντός και εκτός Κύπρου, ο κ. Θεοχάρης απαντά ότι η «Αντάμωμα» είναι η μόνη έκθεση παγκοσμίως η οποία παρουσιάζει και καταδεικνύει μόνο κυπριακά κρασιά από γηγενείς κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού. «Έτσι αποτελεί πόλο έλξης των επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι ήδη γνωρίζουν για την προσπάθεια της μάρκας ‘‘Winecore’’ και με την ‘‘Αντάμωμα’’ βρίσκουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν και να έρθουν πιο κοντά στα 15 οινοποιεία μας και στο κυπριακό κρασί. Επίσης, η ‘‘Αντάμωμα’’ έλκει τον λάτρη του κρασιού, ο οποίος αναζητά το ιδιαίτερο κρασί και την ευκαιρία να δοκιμάσει εξαιρετικά κυπριακά κρασιά έχοντας άμεση επαφή με τους παραγωγούς. Αυτή η επικοινωνία των μοναδικών κυπριακών κρασιών μας προωθεί την Κύπρο ως οινοπαραγωγό χώρα, εκπαιδεύει τον ξένο καταναλωτή, ενημερώνει τις αγορές ότι η Κύπρος παράγει θαυμάσια κρασιά εφάμιλλα των πιο γνωστών ξένων και διδάσκει τον πολιτισμό του κρασιού και την αρχαία παράδοση που έχει η Κύπρος».

Αναζητούν την προσωπική εμπειρία στο κρασί

Οι μορφές του τουρισμού εξελίσσονται και πλέον δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες απευθύνονται σε ένα πιο στοχευμένο κοινό, με ιδιαίτερες προτιμήσεις στο τουριστικό προϊόν που ζητά να γνωρίσει, όπως είναι και ο οινοτουρισμός. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν την προσωπική εμπειρία στο κρασί και επισκέπτονται τα οινοποιεία, παρακολουθούν master classes και οινο-γευσιγνωσίες και ενδιαφέρονται να ταιριάξουν το κρασί με το φαγητό τους.

Κληθείς να σχολιάσει πώς κινείται η αγορά του κυπριακού κρασιού, αναφέρει ότι η αγορά κινείται και από τη λιανική αγορά (υπεραγορές, κάβες) και από την έκθεση «Horeca» (όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, wine bars και άλλα).

Στο ερώτημα τι είναι αυτό που κάνει το κυπριακό κρασί να ξεχωρίζει, απαντά ότι είναι η βιοποικιλότητα της Κύπρου, οι ορεινοί αμπελώνες και οι κυπριακές ποικιλίες, εφόσον χρησιμοποιούνται. «Υπάρχουν πάνω από 100 οινοποιεία σε όλη την Κύπρο και οι αμπελώνες είναι διάσπαρτοι σε όλο το νησί. Η πιο περιζήτητη ποικιλία εντός και εκτός Κύπρου είναι το Ξυνιστέρι (λευκό) και ακολουθείται από Μαραθεύτικο και Γιαννούδι (κόκκινα), με την παραγωγή να καλύπτει τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά στο 100%».

Όπως προσθέτει, σημαντική χώρα εισαγωγής κρασιού είναι η Ελλάδα. «Εισάγουμε απ’ όλον τον κόσμο (κυρίως Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία). Εξάγουμε πολύ μικρές ποσότητες στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κίνα».

Οι δράσεις των οινοπαραγωγών

Αναφορικά με το ποιες είναι οι επόμενες δράσεις των 15 οινοπαραγωγών, οι οποίοι συμμετέχουν στη σημερινή έκθεση για την προώθηση του κρασιού, ο κ. Θεοχάρης παραθέτει τις εξής οκτώ:

  1. Το brand μας «Winecore», το οποίο θα φέρουν επικουρικά όλα τα εγκεκριμένα κυπριακά κρασιά από κυπριακές ποικιλίες των 15 οινοποιείων, ως σήμα ποιότητας και μοναδικότητας.
  2. Συνεχής παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
  3. Παρουσία σε εκθέσεις του εξωτερικού, όπως η ProWein.
  4. Κοινές δράσεις σε χώρες στόχους, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  5. Άμεση και συνεχής επαφή με τον καταναλωτή στην Κύπρο, εκπαίδευσή του και πολυ-επίπεδη υποστήριξη της κυπριακής αγοράς.
  6. Νέα κρασιά από κυπριακές ποικιλίες και ανάδειξη όλων των γηγενών κυπριακών ποικιλιών σταφυλιού.
  7. Διοργάνωση master classes, Winecore dinners, γευσιγνωσιών.
  8. «Αντάμωμα» τον Δεκέμβριο στη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι, την προσπάθεια της Cyprus Wine Consortium σε σχέση με όλες τις δράσεις προώθησης και επικοινωνίας, την στηρίζουν ευγενώς το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και οι εταιρείες DIAM και MSC Vounos. Παρακάτω είναι τα 15 κυπριακά οινοποιεία που συμμετέχουν στη σημερινή έκθεση: Ayia Mavri Winery, Οινοποιείο Άης Αμπέλης, Οινοποιείο Βλασίδη, Οινοποιείο Ζαμπάρτας, Θεόδωρος Θεοχάρης, K&K Vasilikon Winery (Kathikas), Kamanterena Winery, Κτήμα Δαφέρμου, Οινοποιείο Κυπερούντας, Οινοποιείο Κωνσταντίνου, Οινοποιείο Μαλλιάς, Marathasa Wines, Santa Irene Winery, Οινοποιείο Τσιάκκας, Vineyard Argyrides, Fikardos Winery.