Και, όμως, Πρόεδρε Χριστοδουλίδη, σημαίνει αριθμητική ισότητα!
Η αλήθεια κρύβεται στην πένα της βρετανικής εποικοδομητικής ασάφειας!
Ο νεο-εκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην τελευταία τηλεμαχία, 10 Φεβρουαρίου 2023, δήλωσε για την πολιτική του έναντι του Κυπριακού:
«Μετεξέλιξη ΚΔ, εφαρμογή ευρωπαϊκού κεκτημένου, όχι εγγυήσεις, όχι παραμονή κατοχικού στρατού. Αυτά τα 4 είναι κόκκινες γραμμές. Η πρώτη φορά που σχέδιο ήταν καλύτερο από το προηγούμενο, ήταν την τελευταία φορά, επειδή ήμασταν πια κράτος-μέλος της ΕΕ». Και για την πολιτική ισότητα: «Πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα, που δεν σημαίνει αριθμητική. Επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Δεν συμφωνώ με το σύνολο των σημείων του πλαισίου Γκουτέρες, διαφωνώ ότι στις περιοχές που δεν θα επιστρέψουν στους Ε/κ τον πρώτο λόγο τον έχει ο χρήστης».
«Αδούλωτη Κερύνεια»
Στις 4.3.2023, το προσφυγικό Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» εξέδωσε ανακοίνωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η αξία της διαβεβαίωσης που έδωσε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης», σχολιάζοντας τη διαβεβαίωση που έδωσε ο Πρόεδρος την 1η Μαρτίου 2023 ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και του κυπριακού λαού: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμό εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου».
H «Αδούλωτη Κερύνεια» τονίζει ότι η λύση ΔΔΟ επιβάλλει εκ προοιμίου την παραβίαση του Συντάγματος της ΚΔ, αφού απεμπολεί ως βασική προϋπόθεση της λύσης τα ανθρώπινα δικαιώματα του 33% του νόμιμου πληθυσμού της ΚΔ, απαγορεύει την επιστροφή και επανεγκατάσταση των εκτοπισμένων προσφύγων και δεν αποκαθιστά την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της ΚΔ, αλλά παραχωρεί το κατεχόμενο έδαφος για ξεχωριστή οντότητα απόλυτης κυριαρχίας…
Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ:
https://adoulotikerinia.com.cy/%ce%b7-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%b9%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%83-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%b4%cf%89%cf%83%ce%b5-%ce%bf-%ce%bd%ce%b5%ce%bf/
Οι αναφορές στην έκθεση του Γ.Γ., 8 Μαρτίου 1990.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ
Οι αντιφάσεις που υποδεικνύει η «ΑΚ» μεταξύ της «διαβεβαίωσης» του Προέδρου και της «λύσης» που θα διαπραγματευτεί είναι σωστές και τεκμηριώνονται μέσα από τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.
Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας 716, 11 Οκτωβρίου 1991
Στην παράγραφο 4 (μετάφραση): «Επαναβεβαιώνει τη θέση του ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι βασισμένη σε ένα Κράτος της Κύπρου αποτελούμενο από δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες, όπως ορίζεται στην 11η παράγραφο του παραρτήματος 1 στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα ημερ. 8 Μαρτίου 1990 (S/21183)».
4. Reaffirms that its position on the solution to the Cyprus problem is based on one State of Cyprus comprising two politically equal communities as defined by the Secretary-General in the eleventh paragraph of annex I to his report dated 8 March 1990 (S/21183);
Και ιδού πώς ορίζεται στην 11η παράγραφο του Παραρτήματος 1 της εν λόγω έκθεσης του ΓΓ 8/3/1990.
«Η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων σε μια δι-κοινοτικού τύπου ομοσπονδία χρειάζεται να αναγνωριστεί. Αν και πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητική συμμετοχή σε όλα τα τμήματα της ομόσπονδης κυβέρνησης και της διαχείρισης, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται interalia με διάφορους τρόπους: Απαραίτητο όπως, για έγκριση ή τροποποίηση του ομόσπονδου συντάγματος του Κράτους της Κύπρου, αυτό γίνεται με έγκριση αμφοτέρων των κοινοτήτων. Στην αποτελεσματική συμμετοχή αμφοτέρων των κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και αποφάσεις της ομόσπονδης κυβέρνησης. Σε ασφαλιστικές δικλίδες, ούτως ώστε η ομόσπονδη κυβέρνηση να μην έχει την εξουσία να υιοθετήσει οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των συμφερόντων τής άλλης κοινότητας και στην ισότητα και ίδιες εξουσίες και αρμοδιότητες των δύο ομόσπονδων κρατών».
Και για την καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας συνεχίζει και ξεκαθαρίζει στην παράγραφο 12:
«Η διζωνικότητα της ομοσπονδίας πρέπει να είναι ξεκάθαρη από το γεγονός ότι το κάθε ομόσπονδο κράτος θα διοικείται από μια κοινότητα η οποία θα έχει εγγυημένη καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης στην περιοχή της. Επίσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη από το γεγονός ότι η ομόσπονδη κυβέρνηση δεν θα επιτρέπεται να καταπατά τις εξουσίες και αρμοδιότητες του άλλου κράτους».
Με ύπουλο τρόπο το ψήφισμα 716/91 δεν ξεκαθαρίζει στο κείμενό του αλλά παραπέμπει στην έκθεση του ΓΓ 8 Μαρτίου 1990, και με βρετανική εποικοδομητική ασάφεια οι Βρετανοί συγγραφείς αφήνουν στον καθένα να προστρέξει να βρει την εν λόγω έκθεση για να μάθει συγκεκριμένα τι εννοούν!
Η παράγραφος 20 στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, 3 Απριλίου 1992.
Η εν λόγω έκθεση εδώ:
https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3-CF6E4FF96FF9%7D/Cyprus%20S21183.pdf8.3.1990 (παράγραφοι 11 και 12).
Η έκθεση αυτή του ΓΓ του ΟΗΕ, ξεκαθαρίζοντας τη διζωνικότητα και πολιτική ισότητα, εκδόθηκε 4 ημέρες πριν από την έκδοση του διζωνικού ψηφίσματος 649/90 επί Γ. Βασιλείου. Με τον Βρετανό τότε Εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου μ. Σερ Κρίσπιν Τίκελ, ο οποίος αντικαταστάθηκε τον ίδιο χρόνο από τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.
Οι αντιφάσεις που υποδεικνύει η «ΑΚ» μεταξύ της «διαβεβαίωσης» του Προέδρου και της «λύσης» που θα διαπραγματευτεί είναι σωστές και τεκμηριώνονται μέσα από τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ
Ψήφισμα Σ.Α. 750, 10 Απριλίου 1992
Με την ίδια βρετανική εποικοδομητική ασάφεια και αυτό το ψήφισμα. Στην παράγραφο 2 παραπέμπει στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ S/23780, ημερ. 3 Απριλίου 1992. Οι αναφορές στις παραγράφους 11 και 20.
Στην παράγραφο 20 η δεύτερη έκθεση του ΓΓ 3.4.1992 «εμπλουτίζει» περισσότερο εξηγώντας: «Η δι-ζωνικότητα της ομοσπονδίας αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι κάθε ομόσπονδο κράτος θα διοικείται από μία κοινότητα, η οποία θα έχει εγγυημένη καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησία γης στην περιοχή της. Αντικατοπτρίζεται, επίσης, με το γεγονός ότι δεν θα επιτρέπεται στην ομόσπονδη κυβέρνηση να καταπατά τις εξουσίες και λειτουργίες των ομόσπονδων κρατών, ούτε το ένα ομόσπονδο κράτος να καταπατά τις εξουσίες και λειτουργίες του άλλου»…
(https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3-CF6E4FF96FF9%7D/Cyprus%20S23780.pdf) και η ΄Εκθεση αυτή εκδόθηκε 7 ημέρες πριν από την έκδοση του ψηφίσματος 750/92 στις 10.4.1992 (https://www.pio.gov.cy/en/%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-649-(1990).html), ψήφισμα 649/90, 12.3.1990.
Για την παράγραφο 20
Στις 14 Απριλίου 1992, η εφημερίδα της Κύπρου «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή Yalçın Küçük:
«Αν η Διζωνική Ομοσπονδία εφαρμοστεί όπως περιγράφεται από τον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε., Boutros Ghali και ειδικά η παράγραφος 20, που αναφέρεται στην αναγκαστική και εγγυημένη καθαρή πλειοψηφία και ιδιοκτησία γης στην κάθε περιοχή, αυτό θα οδηγήσει σε απευθείας διχοτόμηση στην Κύπρο και εκτουρκισμό ενός μεγάλου κομματιού της χώρας. Πάντα ήμουν εναντίον της διχοτόμησης και επαναλαμβάνω τις πεποιθήσεις μου. Αν οι ιδέες Γκάλι εφαρμοστούν, η Κύπρος θα διχοτομηθεί και θα εκτουρκιστεί».
Διζωνική vs Δημοκρατία
Θυμίζω τι δήλωσε στις 8 Φεβρουαρίου 2017 ο καθηγητής και πρώην διαπραγματευτής Δρ Ερόλ Κεϊμάκ, σε σεμινάριο στο Λονδίνο δίπλα από τον Δρα Μιχάλη Ατταλίδη, πρώην πρέσβη της ΚΔ, και τον τότε Ύπατο Αρμοστή της ΚΔ στο Λονδίνο, Ευριπίδη Ευρυβιάδη, προεδρεύοντος του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ:
«Η Διζωνική βρίσκεται αντίθετη με τα δημοκρατικά ιδεώδη, δεν συμβιβάζεται με αρχές Δημοκρατίας και ανθρώπινα δικαιώματα… είναι μια ομοσπονδία με διαμοιρασμό εξουσίας. Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα πράγματα που γνωρίζετε, επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία... πρέπει να καταλάβουμε ότι η δομή των διαπραγματεύσεων είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και το πώς χειριζόμαστε το θέμα των περιουσιών και του εδαφικού. Το τι συζητείται σήμερα είναι παρόμοιο με το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν, αλλά, λόγω του ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ από τότε και επειδή οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ δεν έχουν το στομάχι να επαναδιαπραγματευθούν την ένταξη της Κύπρου, θα πρέπει να επανερμηνευθεί το Πρωτόκολλο 10, διότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να τους πάρουν στα δικαστήρια και να ανατρέψουν οποιεσδήποτε συμφωνίες…».
(Βλέπε άρθρο Φ.Α. στη «Σημερινή», 28.2.2017, «Διζωνική vs Δημοκρατία» http://www.sigmalive.com/simerini/politics/409348/dizoniki-vs-dimokratia).
Τα ψηφίσματα του Σ.Α., λοιπόν, γραμμένα από τους Βρετανούς penholders, είναι ασφυκτικά βασισμένα στα βρετανο-τουρκικά σχέδια από το 1956 για μια συνομοσπονδία δύο κρατών διά της βρετανο-τουρκικής δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας. Και το χειρότερο, έχουν προσθέσει ως ασφαλιστική δικλίδα στην παράγραφο 5 του ψηφίσματος 716, ότι όλα τα μέρη καλούνται να συμμορφώνονται πλήρως με τις αρχές του περιεχομένου του ψηφίσματος και να διαπραγματεύονται στο πλαίσιο αυτό, δίχως να εισάγουν απόψεις που διαφοροποιούνται από αυτό.
Αυτά είναι που θα διαπραγματευθείτε, Πρόεδρε; Θα δεχθείτε η ΕΕ και εσείς την καταπάτηση των αρχών της, θα… επανερμηνεύσει το Πρωτόκολλο 10 για αναγνώριση των κατεχομένων; Πού και πόσοι, άραγε, Ελληνοκύπριοι θα επιστρέψουν εφόσον ο στόχος είναι αναγκαστική και εγγυημένη καθαρή πλειοψηφία και ιδιοκτησία γης στην κάθε περιοχή;
Μία είναι η λύση, κύριε Πρόεδρε, ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΑΡΑΤΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ. Δεν σας δεσμεύει τίποτα απ’ όσα απαράδεκτα έκαναν οι προκάτοχοί σας, ερήμην του λαού, ξεκινώντας από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Τάσσο Παπαδόπουλο και άλλους, τον Μάρτιο του 1977. Με τον διαβόητο διζωνικό χάρτη, όταν ήσασταν μόλις 4 ετών. Ή με τον Γιώργο Βασιλείου, που δέχθηκε την τρισκατάρατη ΔΔΟ το 1990 ερήμην του λαού και έκανε ό,τι του ζητούσαν οι Βρετανοί όταν ήσασταν μόλις 17 ετών…
- • Γιατί επιτρέπετε, επιτέλους, να συνεχίζουν οι «αποικιοκράτες» να είναι οι penholders στο Σ.Α. για το Κυπριακό;
- • Γιατί, κύριε Πρόεδρε, δεν ζητήσατε ακόμα συνάντηση και με την «Αδούλωτη Κερύνεια»;