Κυπριακό

Διπλωματικό σαφάρι για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό

Κρίσιμες συναντήσεις του ΠτΔ με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντός εβδομάδας

Σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεις σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης την εβδομάδα που μας έρχεται, προκειμένου να ενημερώσει και να παρουσιάσει την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σκοπός της πρότασης του ΠτΔ είναι όπως αρθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς μέσω μιας σειράς κινήτρων, που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων, και έτσι να εκκινήσει εκ νέου η διαδικασία συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Τα κίνητρα αυτά προσδιορίζονται ως συγκεκριμένα από το Προεδρικό και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα παγωμένα κεφάλαια από το 2004, όταν η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, τη φιλελευθεροποίηση θεώρησης εισόδου, την τελωνειακή σχέση ΕΕ - Τουρκίας κ.ά.

Αυτό που υπογραμμίζεται από το Προεδρικό, είναι πως η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη δεν αποσκοπεί στο να «αντικατασταθεί» ο ρόλος του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά να ενισχυθεί με τη συμβολή και τη συγκεκριμένη εμπλοκή της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ "Σ" ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ...