Παιδεία

Το νερό στ’ αυλάκι για αλλαγή τετραμήνων

Συναντήσεις επί συναντήσεων και δεσμεύσεις για αλλαγές από μέρους της Υπουργού Παιδείας

Η νέα Υπουργός Παιδείας δεν πρόλαβε ν’ αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου και το μέγα ερώτημα το οποίο καλείται επιτακτικά να απαντήσει είναι ένα: Θα καταργηθεί ο θεσμός των τετραμήνων;

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Την περασμένη εβδομάδα η Υπουργός φιλοξενήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά θέματα, τέθηκε και αυτό των τετραμήνων. Συγκεκριμένα, η ερώτηση που απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλη την Επιτροπή, ήταν το τι θα γίνει με τα τετράμηνα.

Στις δηλώσεις της η Υπουργός δεσμεύτηκε να έχει τη νέα πρόταση για τα τετράμηνα μέχρι τις 17 Μαρτίου. Βάσει της πρότασης, η οποία τελικώς δεν κατατέθηκε όπως ήταν ορισμένο μέχρι την Παρασκευή που μας πέρασε, το ποσοστό προσμέτρησης του βαθμού των τετραμήνων στην τελική βαθμολογία θα μειωθεί.

Φαίνεται πως ο λόγος που δεν κατατέθηκε η πρόταση ακόμη είναι πως δεν πρόκειται για κάτι «απλό», αφού απαιτείται -μεταξύ άλλων- και η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Πάντως, μέχρι και τη στιγμή που το παρόν τεύχος της «Σ» έφυγε για το τυπογραφείο, δεν είχε παραδοθεί η γνωμοδότηση.

Τα σενάρια για άμεση αντιμετώπιση

Το σενάριο που επικρατεί για το μέλλον της υπόθεσης, φαίνεται πως δεν θα επιτρέπει επέμβαση του Υπουργείου στις βαθμολογίες των μαθητών για το πρώτο τετράμηνο της υφιστάμενης σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον Νόμο, θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή στο ποσοστό που προσμετρείται για τον τελικό βαθμό, το οποίο από 40% που είναι τώρα να μειωθεί σε ένα μικρότερο ποσοστό, εάν υπάρχουν αποδεδειγμένα λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Ένα δεύτερο κεφάλαιο είναι το ποσοστό στο οποίο μπορεί να «κατέβει» η βαρύτητα της εξέτασης. Την ώρα που οι γονείς λένε πως θέλουν να πάει μέχρι 10%, θα είναι πολύ δύσκολο να πέσει κάτω από 30%. Ίσως συναντηθούν κάπου στη μέση. Κι εδώ τίθεται ακόμη ένα ερώτημα, ποιος μαθητής θα μπει στη διαδικασία να πάει στις εξετάσεις για να διεκδικήσει ένα 5% στην τελική του βαθμολογία;

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εξετάζεται το ενδεχόμενο προσαρμογής της διδακτέας ύλης, ώστε να διευκολυνθούν μαθητές και διδακτικό προσωπικό.

Στα της Βουλής

Η Υπουργός ανέφερε σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής πως ένας νέος θεσμός για την αξιολόγηση των μαθητών, σύντομα θα αντικαταστήσει τον θεσμό των τετραμήνων.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί όταν είναι έτοιμη, στην Επιτροπή Παιδείας. Η ίδια, άλλωστε, άρχισε τις διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη με τις καλύτερες των προθέσεων. Η κ. Μιχαηλίδου, η οποία κατά κοινήν ομολογίαν, είναι καλή γνώστης των θεμάτων που άπτονται της Παιδείας, επισήμανε πως πρέπει να κατατεθεί έγκαιρα η πρόταση του Υπουργείου για τις εξετάσεις τετραμήνων για να γίνει η τροποποίηση και να εφαρμοστεί η νομοθεσία από τη νέα σχολική χρονιά.

Στόχος του Υπουργείου είναι να μην αδικηθούν τα παιδιά, να δουν τι δεν πήγε καλά και να γίνουν διορθώσεις για το δεύτερο τετράμηνο.

Για την επόμενη σχολική χρονιά

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι θα εργαστούν προκειμένου μέχρι τον Μάιο το Υπουργείο να ετοιμάσει πρόταση που να είναι σύμφωνη με τους εμπλεκόμενους φορείς, στο μέτρο του εφικτού, για να κατατεθεί στη Βουλή. Ανέφερε επιπλέον πως θα βάλουν βάσεις για αλλαγές και για μια αξιολόγηση που δεν είναι απειλή. Η κ. Μιχαηλίδου επιπρόσθετα επισήμανε την αναγκαιότητα της αποφόρτισης του αναλυτικού προγράμματος.

Η πρόταση της Υπουργού

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Υπουργού περιλαμβάνει την ενδιάμεση και τελική εξέταση των μαθητών, ενώ ανοικτό είναι το θέμα του κατά πόσον θα ετοιμάζονται οι εξετάσεις από το Υπουργείο ή από τις σχολικές μονάδες.

Αντιδράσεις

Οι δεσμεύσεις της Υπουργού ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής πυροδότησαν αντιδράσεις.

Η Επιτροπή Παιδείας θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κατάργηση του θεσμού επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τέλος Μαρτίου η Επιτροπή θα ξεκινήσει να συζητά για τις εξετάσεις των τετραμήνων με στόχο την κατάργηση του θεσμού, εν αναμονή των αποφάσεων της Υπουργού Παιδείας, καθώς η θέση τους είναι ξεκάθαρη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε ότι είναι υπέρμαχοι των βελτιωτικών αλλαγών στον θεσμό των τετραμήνων.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε πως οι θέσεις της Κυβέρνησης κινούνται σε επίπεδο ασάφειας, επισημαίνοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι τα τετράμηνα δεν διατηρούνται με την υφιστάμενή τους μορφή.

Η ΕΔΕΚ αναμένει την πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας τις επόμενες εβδομάδες και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και στήριξη της πρότασης για κατάργηση των εξετάσεων, ανέφερε ο Ανδρέας Αποστόλου.

Η συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ

Η συνάντηση της Υπουργού με την ΟΕΛΜΕΚ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, ώστε να ακούσει τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη Μέση Εκπαίδευση.

Η «Σ» μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα, ο οποίος ανέφερε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, καθώς η Υπουργός γνωρίζει τα θέματα Παιδείας. Η ίδια, σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, ζήτησε πίστωση χρόνου, ώστε να δει σε βάθος τα θέματα.

Οι εκπαιδευτικοί παρέδωσαν στην Υπουργό έγγραφο με τα ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ στο μικροσκόπιο της συζήτησης τέθηκαν τα τετράμηνα. Η ΟΕΛΜΕΚ ζητά τουλάχιστον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να έχουν μια μείωση στη βαρύτητα της βαθμολογίας, σε μαθήματα όπου είχαν έτσι κι αλλιώς προβλήματα τα δοκίμια, όπως τα μαθηματικά. Επιπλέον, θέση τους είναι η κατάργηση της εξέτασης Ιανουαρίου και να παραμείνει μια ενιαία εξέταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με περιορισμένη ύλη.