Κόστος Ζωής

Φάκελος: Γάμοι 2023 - Κόστος, αριθμοί και η νέα… μόδα

Διάφοροι είναι οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το σκηνικό των εκδηλώσεων που αφορούν γαμήλιες τελετές, με την εικόνα που διαμορφώνεται το 2023 να είναι εκ διαμέτρου διαφορετική σε σχέση με ό,τι συνηθίσαμε να βλέπουμε τα προηγούμενα χρόνια

Τα νεαρά ζευγάρια, έχοντας ν’αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας εν μέσω ενεργειακής κρίσης και τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών, βρίσκονται απέναντι από μια διαδικασία που συνοδεύεται από ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος. Οι παραδοσιακοί γάμοι, πέραν του φαγητού, έχουν στο φάσμα τους τα έξοδα φωτογράφου/βιντεογράφου, του ανθοπωλείου/διακόσμησης, του dj/ορχήστρας, βιολάρηδων, υποδοχής/χαιρέτισης, ποτού, νυφικών, κοστουμιών, καθώς και πολλά άλλα, που, αναλόγως των επιλογών, διαμορφώνουν έναν προϋπολογισμό για το ζεύγος. Εκτός όμως από το οικονομικό σκέλος, οι σημερινοί μελλόνυμφοι φέρονται ν’ ακολουθούν και ένα διαφορετικό «μοντέλο» γάμου. 

30% πάνω το κόστος, «κόβουν» τη χαιρέτιση

Ο μέσος όρος των αυξήσεων κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%, όμως, πέραν του κύματος ακρίβειας, υπάρχει μία βασική διαφορά. Τα νεαρά ζευγάρια επιχειρούν ν’ αλλάξουν το παραδοσιακό μοντέλο γάμου ξεφεύγοντας από την πεπατημένη των 1.000 και 1.500 καλεσμένων και περιορίζονται σε κλειστούς γάμους των 300 και 400 ατόμων, τα οποία και δεξιώνονται. Όπως μας εξήγησε η εκπρόσωπος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής, αφού ένα κτήμα (ή ένα ξενοδοχείο ή μία αίθουσα εκδηλώσεων) έχει τα ίδια πάγια έξοδα, που διαιρεί με μικρότερο αριθμό ατόμων. Έχοντας περάσει μια μακρά περίοδος αποχής από τους γάμους εν μέσω πανδημίας, στο καλεντάρι -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προηγούμενη χρονιά- συσσωρεύτηκε μεγάλος αριθμός τελετών, που επαναπρογραμματίστηκαν. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αφενός να μειωθεί ο κύκλος επαφών του κόσμου λόγω και των μέτρων αυτοπροστασίας και αφετέρου να φέρνει Σαββατοκύριακα με 3, 4 και 5 προσκλητήρια για κάθε οικογένεια, καθιστώντας δυσβάσταχτο τον οικονομικό αντίκτυπο.

Φαγητό και ποτό τα μισά έξοδα

Εκκίνηση από τα βασικότερα έξοδα, με το κυρίαρχο στη λίστα να είναι το φαγητό. Μιλώντας στη «Σημερινή» η εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων Γάμων, κ. Γιώτα Καπαρή, ανέλυσε το θέμα των εξόδων ενός γάμου χρησιμοποιώντας το παράδειγμα μίας πίτας, κάθε κομμάτι της οποίας αντιστοιχεί σε ένα κομμάτι των εξόδων. «Από ολόκληρη την πίτα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γύρω στο 50% αφορά το φαγητό και ποτό, ενώ ένα 10% πάει στον φωτογράφο. Ένα άλλο 10% χρησιμοποιείται σε λουλούδια και διακόσμηση, άλλο τόσο για τα έξοδα του γαμπρού, ενώ αυτό που περισσεύει για όλα τα υπόλοιπα», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας τη βαρύτητα φαγητού και ποτού στο μπάτζετ. Στην προσπάθεια να γίνει μία πρόχειρη και κατά προσέγγιση αποτίμηση του κόστους ενός γάμου, και παίρνοντας ως παράδειγμα έναν κλειστό γάμο με 350 καλεσμένους, τα έξοδα αυτού ανέρχονται, «γενικά και συγκαταβατικά», όπως μας αναφέρθηκε, γύρω στις 30 χιλιάδες ευρώ. 

Παίρνοντας για παράδειγμα έναν κλειστό γάμο με 350 καλεσμένους, όλα τα έξοδα αυτού «γενικά και συγκαταβατικά», όπως μας αναφέρθηκε, ανέρχονται γύρω στις 30 χιλιάδες ευρώ

Θέλουν γάμο… στη θάλασσα οι Κύπριοι

Πέραν όμως του κόστους, υπάρχουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση ενός ζευγαριού αναφορικά με τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η γαμήλια δεξίωση. Δεν προκαλεί λοιπόν απορία ότι, για λόγους πρακτικότητας και ασφάλειας, τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις απολαμβάνουν χώροι, αίθουσες ή κτήματα που παρέχουν ένα πιο σύνθετο «πακέτο» και όχι αυστηρά φαγητό και ποτό. Ο τύπος του χώρου -μπορεί να περιλαμβάνει χώρο για κόκτεϊλ και δείπνο- ή να βρίσκεται πολύ κοντά σε κάποια εκκλησία (κάποια διαθέτουν ακόμη και ιδιόκτητο εκκλησάκι), ο χώρος στάθμευσης αλλά και η επιλογή εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι καιρικές συνθήκες παρουσιάζουν αστάθεια και μεγαλύτερες μεταβολές- είναι παράγοντες που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Κληθείσα να σχολιάσει η Γιώτα Καπαρή εάν υπάρχει κάτι άλλο σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά στους γάμους εκτός αστικών κέντρων. Όπως επεξήγησε, υπάρχει το τελευταίο διάστημα τεράστια ζήτηση για τελετές στα παράλια και τη θάλασσα, με αρκετούς να επιλέγουν -ασχέτως της επαρχίας διαμονής τους- να στήσουν ένα σκηνικό που μοιάζει με μια καλοκαιρινή εκδρομή, συνδυάζοντάς το με διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή κατάλυμα κάνοντας παράλληλα και… μίνι-διακοπές. 

Γαμήλιος προορισμός για… 12.000 ζευγάρια η χώρα μας

Εντυπωσιακά ήταν τα νούμερα που μας παρατέθηκαν σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θρησκευτικών αλλά και πολιτικών γάμων που τελούνται κάθε χρόνο στο νησί μας. Και εάν οι περίπου 4 χιλιάδες θρησκευτικοί γάμοι που γίνονται ανά έτος δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τους λεγόμενους «destination weddings». Πρόκειται λοιπόν για όσους επιλέγουν την Κύπρο ως προορισμό για να δεθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου, μεταξύ των οποίων υπάρχουν Κύπριοι και Κύπριες του εξωτερικού (δεύτερης ή τρίτης γενιάς) αλλά και ξένοι που βλέπουν τη χώρα μας ως τον ιδανικό τόπο γι’ αυτήν την ξεχωριστή στιγμή. Η πλειοψηφία εξ αυτών προέρχονται από τη Βρετανία, ενώ μεγάλη απώλεια παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στους γάμους Ρώσων, που χαρακτηρίζονται από τους επαγγελματίες εκδηλώσεων ως «high spenders», δηλαδή που ξοδεύουν αρκετά. Στον αντίποδα της χαμένης ρωσικής αγοράς, όμως, παρατηρείται αύξηση στην κάθοδο Ισραηλινών και Λιβανέζων για τον ίδιο σκοπό, κάτι που έχει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού (ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί ένα κομμάτι γύρω στο 20% του συνόλου), αλλά και στην κοινωνία. Ο αριθμός των πολιτικών γάμων ανέρχεται γύρω στις 10 με 12 χιλιάδες ετησίως, ενώ εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μόνο τα γραφειοκρατικά έξοδα ανέρχονται στα 640 -περίπου- ευρώ για καθέναν από αυτούς, αποτελεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τους Δήμους και την ευρύτερη κοινωνία.