Τοπικά

Winecore: Πρωτοποριακή έκθεση Οίνου στην Λεμεσό

15 Οινοποιεία ενώνουν δυνάμεις με στόχο την καλύτερη δυνατή διάδοση και προβολή του κυπριακού κρασιού

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση κρασιού της «Winecore» που διοργανώνεται για 2η φορά στην Λεμεσό και συγκεκριμένα στο «Ceti Locale», στην καρδιά της παλιάς πόλης, την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 και στην οποία 15 Οινοποιεία ενώνουν δυνάμεις και Κυπριακές ποικιλίες κρασιού με στόχο την καλύτερη δυνατή διάδοση και προβολή του εδώ και 5500 χρόνια σπουδαίου οίνου.

Ποια είναι η «Winecore»

Η εξαιρετικά σημαντική έκθεση που γίνεται φέτος για 2η φορά οργανώνεται από την σύμπραξη «Winecore». Συμμετέχουν 15 Κυπριακά γνωστά και αγαπημένα Οινοποιεία, τα οποία σκοπό έχουν να προωθήσουν τα κρασιά από Κυπριακές ποικιλίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ο χαρακτήρας της εταιρείας είναι καθαρά προωθητικός, μιας και το Κυπριακό κρασί δεν έχει τίποτα πλέον να ζηλέψει από κρασιά του εξωτερικού.

Τα 15 μέλη της «Winecore» συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν από 4 χρόνια και αποφάσισαν ότι για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον οίνο τους, την προώθηση των δημοφιλών προϊόντων τους, καθώς και για τον τομέα των επιχειρήσεων και την ανάπτυξης της οικονομίας και προβολής του νησιού μας στο εξωτερικό αξίζει να συνεργαστούν μεταξύ τους και να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερη ισχύ.

Η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε λίγο την προσπάθεια των εμπλεκομένων, ωστόσο οι προσπάθειες ευοδώθηκαν, με απόλυτη συνεργασία και συμμετοχή όλων και μετά την πρώτη έκθεση που έγινε τον Ιούνιο του 2022, αποφασίστηκε να γίνει και μια δεύτερη φέτος, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή 12 Μαρτίου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για 6 ώρες, μεταξύ των ωρών 14.00 το μεσημέρι εώς 20.00 το βράδυ, στον χώρο εκδηλώσεων «Ceti Locale», στην παλιά πόλη της Λεμεσού, αισιοδοξώντας για ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση του κοινού καθώς και για καλύτερα αποτελέσματα.

Τι θα περιλαμβάνει η πρωτοποριακή έκθεση

Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στην έκθεση Οίνου θα μπορούν να γνωρίσουν τα 15 Οινοποιεία και τους εκπροσώπους τους που θα βρίσκονται εκεί, απολαμβάνοντας τα υπέροχα κρασιά Κυπριακών ποικιλιών. Μικρά περίπτερα θα είναι στημένα περιμετρικά του χώρου και σε αυτά θα μπορεί κάποιος να ενημερωθεί και γνωρίσει την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του μοναδικού Κυπριακού κρασιού.

Θα προσφέρονται διάφορα τυριά για να δοκιμάσουν οι επισκέπτες μαζί με το κρασί που θα βρίσκεται στην διάθεση τους για γευσιγνωσία, απολαμβάνοντας ένα υπέροχο απόγευμα, με μυρωδιές και εμπειρίες.

Επίσης ο επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθήσει τις δύο παρουσιάσεις (Masterclasses), από Οινολόγους για κρασιά από τις ποικιλίες Μαραθεύτικό και Γιαννούδι, και θα ακολουθήσει ακόμα μια παρουσίαση για την ποικιλία Ξυνιστέρι (για κρατήσεις, 22889860). Πρόκειται για τις πλέον διαδεδομένες ποικιλίες που υπάρχουν στους Κυπριακούς αμπελώνες και αφορούν μεγάλο μέρος των πωλήσεων στην Κυπριακή και διεθνή αγορά.

Σε δηλώσεις του στο «Σημερινή online», ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Winecore», ιδιοκτήτης του Οινοποιείου Ζαμπάρτας, κ. Μάρκος Ζαμπάρτας, ανέφερε ότι η εν λόγω έκθεση αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία ανθρώπων που ασχολούνται εδώ και χρόνια με το κρασί και με τον τρόπο αυτό στηρίζεται ουσιαστικά τον Κυπριακό αμπελώνα και την οικονομία της υπαίθρου. «Αφορά μια συνεργασία επαγγελματιών, οι οποίοι αν και ανταγωνιστές, έχουμε κοινό όραμα να προβάλουμε και διαδώσουμε τα κρασιά μας και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά μας είναι η εξωστρέφεια και η ομαδικότητα. Παρόμοιου τύπου συνεργασίες είναι ασυνήθιστες για το Κυπριακό επιχειρείν».

Πρόσθεσε πως οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είναι ιδιοκτήτες δημοφιλών Οινοποιείων που στην πλειοψηφία τους είναι στελεχωμένα με επιστημονικό προσωπικό και έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα.

«Θέλουμε τον κόσμο να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια γιατί το Κυπριακό κρασί είναι κομμάτι του πολιτισμού μας, της ζωής μας και της κουλτούρας μας.

Ως Κύπριοι Οινοποιοί, κάνουμε μια προσπάθεια να διαδώσουμε το Κυπριακό κρασί στο εξωτερικό και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου γιατί έχουν στηθεί Οινοποιητικές μονάδες που μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει κοινό αφήγημα, ποιότητα, και οι όγκοι παραγωγής για να υποστηρίξουν τις πωλήσεις και τη διάδοση του κυπριακού κρασιού στο εξωτερικό», κατέληξε.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο εκδηλώσεων «Ceti Locale» στην παλιά πόλη της Λεμεσού, μεταξύ των ωρών 14.00-20.00 την Κυριακή 12 Μαρτίου.

Η τιμή εισόδου στην έκθεση είναι 10 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει τις δοκιμές κρασιών και τη συμμετοχή στις παρουσιάσεις.