Παιδεία

Ο κύβος ερρίφθη για τα τετράμηνα

Μετά το πράσινο φως, που άναψε η Βουλή στις αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας, η εξεταστέα ύλη δόθηκε και ο χρόνος για την κατάργηση των εξετάσεων πλέον μετρά αντίστροφα

Ο θεσμός των τετραμήνων έχει απασχολήσει ουκ ολίγον την κυπριακή κοινωνία. Ακούστηκαν και λέχθηκαν πολλά για το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης. Από τη μια ο πρώην Υπουργός Παιδείας, που στήριξε τον θεσμό και όσα προσφέρει στους μαθητές, και από την άλλη οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές.

Με την αλλαγή της Κυβέρνησης, η νέα Υπουργός κλήθηκε να βρει λύση αρεστή σε όλους.

Η κ. Μιχαηλίδου, φιλοξενούμενη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, κλήθηκε, πέραν της άμεσης λύσης για το θέμα που εγείρεται -του μέσου όρου απολυτηρίου των μαθητών- να καταθέσει και ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών.

Λύση για να αρθεί η αδικία, όπως την χαρακτήρισαν ορισμένοι βουλευτές, βρέθηκε και κατοχυρώθηκε με την ψήφισή της από την Ολομέλεια του Σώματος.

Τι αλλάζει

Την Πέμπτη, 6 Απριλίου, μια ημέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα, οδηγήθηκαν στη Βουλή οι τροποποιητικοί κανονισμοί για τη βαρύτητα της γραπτής εξέτασης του Β΄ τετραμήνου αλλά και την αποφόρτιση της εξεταζόμενης ύλης.

Η Βουλή ψήφισε τους κανονισμούς, οι οποίοι προβλέπουν πως το Β’ τετράμηνο μειώνεται η βαρύτητα της γραπτής εξέτασης της σχολικής χρονιάς 2022-2023 από 40% σε 20%. Προβλέπεται, επίσης, μείωση της εξεταζόμενης ύλης στο 60% της διδαχθείσας. Η ύλη μάλιστα ανέβηκε στις πλατφόρμες την Παρασκευή, 7 Απριλίου.

Ωστόσο, η βαρύτητα της γραπτής εξέτασης του Α’ τετραμήνου δεν αλλάζει, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικό από τη Νομική Υπηρεσία.

Οριστική λύση αναμένουν οι καθηγητές, αισιόδοξοι δηλώνουν οι οργανωμένοι γονείς, που θεωρούν πως με τις διορθωτικές κινήσεις οι μαθητές θα μπορέσουν ν’ ανεβάσουν τον γενικό τους βαθμό

Στην Ολομέλεια του Σώματος τέθηκαν προς ψήφιση και δύο ακόμη τροπολογίες, οι οποίες, αν και απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των βουλευτών, αξίζει να δούμε το περιεχόμενό τους.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, Χρίστος Χριστόφιας και Ανδρέας Καυκαλιάς πρότειναν να καθοριστεί ως βαθμός του Α’ τετραμήνου, ο βαθμός της προφορικής επίδοσης με ποσοστό 100%. Την ίδια ώρα η γραπτή εξέταση του Α’ τετραμήνου να θεωρηθεί διαμορφωτικού χαρακτήρα και να μην προσμετρηθεί.

Η τροπολογία απορρίφθηκε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας πρότεινε τη δική του τροπολογία, εξηγώντας ότι προχώρησε σ’ αυτή εξαιτίας επισκέψεων στο γραφείο του, από γονείς και μαθητές.

Η τροπολογία προνοούσε να υπολογιστεί ο μέσος όρος τόσο των γραπτών όσο και των προφορικών και των δύο τετραμήνων με βάση την υφιστάμενη αναλογία 60% - 40%, ενώ να εξάγεται ο γενικός βαθμός με αναλογία 80%-20%.

Η τροπολογία απορρίφθηκε.

Τι λένε τα εμπλεκόμενα μέρη

Η ΟΕΛΜΕΚ βλέπει τη λύση που ψηφίστηκε ως διορθωτική και αναμένει άμεσα μια οριστική λύση για την αξιολόγηση των μαθητών.

Οι Οργανωμένοι γονείς, ωστόσο, βλέπουν πως υπάρχει παραδοχή για τα λάθη που έγιναν και νιώθουν αισιόδοξοι πως τα πράγματα θα μπουν στη σωστή πορεία. Θεωρούν πως η βαρύτητα της ύλης, η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι εξετάσεις αλλά και οι κατάλληλοι άνθρωποι στις σωστές θέσεις μπορούν να εξασφαλίσουν μια σωστή και δίκαιη αξιολόγηση. Οι γονείς πιστεύουν πως με τις διορθωτικές κινήσεις οι μαθητές θα μπορέσουν να ανεβάσουν τον γενικό τους βαθμό.

Σε λιγότερο από δύο μήνες θα έχουμε μπροστά μας την πολλά υποσχόμενη πρόταση της Κυβέρνησης, για το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών

Από πλευράς της, η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, επισήμανε πως όλα θα μπουν σε σειρά, καθώς το σύστημα θα αντιμετωπιστεί ολιστικά και όχι μεμονωμένα. Υψίστης σημασίας και το πρόγραμμα που ακολουθείται, το οποίο αναμένεται να αλλάξει και να εντάξει μαθήματα που θα αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα, τις δεξιότητες και την κριτική σκέψη των μαθητών.

Μέχρι τέλους Μαΐου η Υπουργός υπολογίζει να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Νομοσχέδιο του Υπουργείου με το νέο πρόγραμμα αξιολόγησης των μαθητών.

Δεσμεύσεις ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε την Παρασκευή, 7 Απριλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, παιδιά της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας, τα οποία  έψαλαν τα Κάλαντα του Λαζάρου, συνοδεία παράστασης, με την ευκαιρία των εορτών της Ανάστασης και του Πάσχα.

Τα παιδιά που την επόμενη χρονιά θα έρθουν αντιμέτωπα με τις εξετάσεις τετραμήνων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στον ΠτΔ, με τον ίδιο να απαντά πως: «Τα τετράμηνα τα καταργήσαμε, από τον επόμενο Σεπτέμβριο, πήγε στη Βουλή το θέμα, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών», και πρόσθεσε ότι είναι καλό να υπάρχει μια εξέταση, είτε υπό μορφή έρευνας είτε μελέτης.

Σε όσα ανέφερε στα παιδιά και η υπόσχεση για αναβάθμιση της Παιδείας, που επηρεάζει οριζόντια όλα τα θέματα, αφού όλα ξεκινούν από αυτήν και επεσήμανε ότι η Κυβέρνησή του θα δώσει  περισσότερη έμφαση στον τομέα της Παιδείας.

«Θέλουμε στο σχολείο να αναπτύσσουν τα παιδιά κριτική σκέψη, να μην είναι μόνο τα μαθήματα», ανέφερε ο ΠτΔ, θέση που ταυτίζεται με όσα ανέφερε και η Υπουργός Παιδείας.

Σε λιγότερο από δύο μήνες θα έχουμε μπροστά μας την πολλά υποσχόμενη πρόταση της Κυβέρνησης, για το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών.