Πολιτισμός

Πισσαρίδης για ChatGPT: «Είμαι πολύ αισιόδοξος»

O Χριστόφορος Πισσαρίδης, δεν συμμερίζεται τους φόβους ότι οι νέες δυνατότητες των chatbots θα οδηγήσουν, απαραίτητα, σε απολύσεις και αντικατάσταση του ανθρωπίνου δυναμικού από τα νέα λογισμικά AI.

Δυναμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι οποίες ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και στην μείωση του διεθνούς καθιερωμένου «πενθημέρου», προβλέπει, σύμφωνα με το «Bloomberg», ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, ομογενής ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Πισσαρίδης (Christopher Pissarides).

Ειδικότερα, ο κ. Πισσαρίδης, ο οποίος είναι καθηγητής στο London School of Economics με ειδίκευση στις επιπτώσεις της αυτοματοποίησης στην εργασία, δεν συμμερίζεται τους φόβους ότι οι νέες δυνατότητες των chatbots θα οδηγήσουν, απαραίτητα, σε απολύσεις και αντικατάσταση του ανθρωπίνου δυναμικού από τα νέα λογισμικά AI (Artificial Intelligence). Αντίθετα, δηλώνει πως η αγορά «μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα στους chatbots», προσβλέποντας σε ευεργετικά αποτελέσματα.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την ευημερία μας, γενικότερα, από την δουλειά και να έχουμε περισσότερο χρόνο ανάπαυσης. Θα μπορούσαμε να περάσουμε στην 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία πολύ εύκολα», ανέφερε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Τα chatbots, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google, θεωρούνται μια τεχνολογία-«σταθμός» που μπορεί να επιφέρει έκρηξη παραγωγικότητας, με τον παράλληλο κίνδυνο να καταστήσει περιττές εκατομμύρια θέσεις εργασίας του λεγόμενου «λευκού κολάρου». Από την άλλη πλευρά, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης θεωρεί ότι το αρνητικό σενάριο δεν αφορά τόσο στην κάλυψη αρμοδιοτήτων που σήμερα ανήκουν σε έμμισθους υπαλλήλους, αλλά μια ενδεχόμενη κακή χρήση της τεχνολογίας αυτής, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για σκοπούς παρακολούθησης ή παραβίασης της ιδιωτικότητας. Ομως, επιμένει πως μπορεί να κάνει «θαύματα» ως προς το αποτέλεσμα, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.

«Μπορεί να μας απαλλάξει από πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στην δουλειά και να μας αφήσει μόνο τα πιο ενδιαφέροντα», είναι η θέση του για το μέλλον, ενώ επισημαίνει πως η μετάβαση θα είναι πολύ πιο ομαλή εάν οι επιχειρήσεις δεν προσπαθήσουν να περάσουν απότομα στην περιοχή των chatbots, αλλά το κάνουν με μεθοδικότητα.

«Δεν υπάρχει όριο στην δουλειά που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος εάν όντως θέλει να δουλέψει. Θα χρειαστεί χρόνος για να έχει όλο αυτό μια αξιοσημείωτη επίπτωση. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν.  Αυτό που χρειάζεται γι’ αυτήν την προσαρμογή, είναι απλά η ανάπτυξη των δεξιοτήτων», καταλήγει ο κ. Πισσαρίδης.

Υπενθυμίζεται πως το ChatGPT και οι διαρκώς αναβαθμιζόμενες δυνατότητές του αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης αλλά και αντιπαράθεσης, για το κατά πόσον η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να αποδειχθεί πιο πολύ επωφελής ή επικίνδυνη και αν πρέπει να μπει κάποιο όριο στην ανάπτυξή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με χαρακτηριστική περίπτωση την ανοικτή επιστολή του Ιλον Μασκ (Elon Musk).

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας