Αναλύσεις

Οι δονήσεις των κυρώσεων

Το μήνυμα των Αμερικανών, οι λεπτές ισορροπίες της Kυβέρνησης και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία, από τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΗΒ

Εκκωφαντική όσο ποτέ προηγουμένως είναι η καμπάνα που χτύπησε από τις τελευταίες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά νομικών προσώπων και επαγγελματιών στην Κύπρο, οι οποίοι κρίθηκε από Ουάσιγκτον και Λονδίνο πως εξυπηρετούν Ρώσους ολιγάρχες. Κυρώσεις που πιθανότατα θα υιοθετήσει και η ΕΕ, άρα θα είναι πλέον δεσμευμένη να της εφαρμόσει και η Κύπρος.

Η ψιθυρολογία τροφοδοτεί τους κλυδωνισμούς

Μάλιστα, οι κλυδωνισμοί που έχουν προκληθεί, εντείνονται περισσότερο από την ψιθυρολογία και τις ανεπίσημες αναφορές ότι, στη λίστα με τα «μαυροπινακισμένα» νομικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες, πρόκειται να προστεθούν και άλλα ονόματα Κυπρίων. Κάτι το οποίο μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει αν ισχύει ή όχι.

Ακαριαία η «εθελοντική» εφαρμογή κυρώσεων από τράπεζες

Πάντως οι κυπριακές τράπεζες ουσιαστικά εφάρμοσαν ήδη τις κυρώσεις, χωρίς να τους δεσμεύει τυπικά κάποια απόφαση. Έχουν ήδη παγώσει τους λογαριασμούς και μπλόκαραν έτσι τη δυνατότητα συναλλαγών των «μαυροπινακισμένων» φυσικών και νομικών προσώπων. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, έστειλαν ειδοποιήσεις σε χιλιάδες Ρώσους πελάτες τους, που δεν διαμένουν στην ΕΕ, ότι στο επόμενο δίμηνο θα κλείσουν οι λογαριασμοί τους.

Πληροφορίες της «Σ», μάλιστα, αναφέρουν πως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου έχει αποφασίσει μέχρι και την ακύρωση συμβάσεων συνεργασίας (για συγκεκριμένες, άσχετες υποθέσεις) με επαγγελματίες, οι οποίοι σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τις κυρώσεις.

Όλες αυτές οι «εθελοντικές» κινήσεις από μέρους των κυπριακών τραπεζών αποσκοπούν στο να στείλουν το μήνυμα της συμμόρφωσης στα μεγάλα κέντρα εξουσίας και οικονομίας της Δύσης, προκειμένου να μη βρεθούν αποκλεισμένες από τις συναλλαγές με ανταποκρίτριες τράπεζες σε δολάρια ΗΠΑ και ουσιαστικά να υποστούν «ασφυκτική» απομόνωση, που συνεπάγεται κατάρρευση και λουκέτο…

Κλυδωνισμοί για όλη την οικονομία

Ο λόγος που η καμπάνα ήχησε εντονότερα απ’ ό,τι προηγουμένως, και έθεσε σε συναγερμό τους αρμοδίους, αφορά κυρίως στο γεγονός ότι για πρώτη φορά επιβάλλονται κυρώσεις σε επαγγελματίες και σε νομικά πρόσωπα που εδρεύουν στην Κύπρο και έχουν μάλιστα διευρυμένη οικονομική επιφάνεια, επειδή προσέφεραν υπηρεσίες σε Ρώσους ολιγάρχες. Και επιβάλλονται με τρόπο ουσιαστικά «συντριπτικό» για τα πρόσωπα αυτά και τις εταιρείες τους, οι οποίες συνιστούσαν «μικρές οικονομικές αυτοκρατορίες»…

Επιπλέον, οι κυρώσεις αυτές, όπως εξήγησαν στη «Σημερινή» οικονομολόγοι και νομικοί, όσο περνούν οι μέρες θα γίνεται ξεκάθαρο πως επιδρούν αρνητικά για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας: Στέλνουν διεθνώς το μήνυμα της «αναξιοπιστίας» του κυπριακού κλάδου των υπηρεσιών, που αποτελεί νευραλγικό γρανάζι της οικονομίας μας. Γεγονός το οποίο, πέρα από «ηθικές» επιπτώσεις, επιφέρει και σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, με πρώτα θύματα τις μεγάλες και καθ’ όλα σοβαρές εταιρείες υπηρεσιών, που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους και συμμετέχουν κατά ένα σημαντικό ποσοστό στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των κυρώσεων για τους «μαυροπινακισμένους»;

Όπως προαναφέρεται ήδη έχουν παγώσει οι λογαριασμοί των προσώπων, τα οποία οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί συμπεριέλαβαν στη λίστα των κυρώσεων. Και έχουν παγώσει όχι μόνο στις χώρες στις οποίες έχουν ισχύ οι κυρώσεις, δηλαδή στις ΗΠΑ και στο ΗΒ, αλλά και στην Κύπρο, που δεσμεύεται μόνο από τις κυρώσεις τις οποίες εφαρμόζει η ΕΕ.

Οι οντότητες και τα πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων και ακολούθως αυτών του Ην. Βασιλείου, ουσιαστικά «παραλύουν» οικονομικά. Τους αφαιρείται η δυνατότητα να δραστηριοποιούνται, να προχωρούν σε συναλλαγές και ουσιαστικά να υφίστανται ως οικονομικοί οργανισμοί.

Στη μέγκενη γεωπολιτικής και οικονομίας η Κυβέρνηση

Από μέρους της Κυβέρνησης επιχειρείται η λεπτή εξισορρόπηση μεταξύ αφενός διπλωματικών – γεωπολιτικών συμφερόντων και αφετέρου οικονομικών συμφερόντων. Τομείς που φυσικά αλληλοσυνδέονται και δεν μπορούν μακροπρόθεσμα και στρατηγικά να διαχωρίζονται, όπως ίσως να συνέβαινε κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Η Κύπρος, με δεδομένες μάλιστα τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, δεν μπορεί να «ξεστρατίσει» από τη γραμμή της Δύσης και ειδικότερα των ΗΠΑ και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον οικονομικό πόλεμο κατά του πουτινικού καθεστώτος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζει τις όποιες κυρώσεις επιβάλλονται και στοχεύουν στο ξήλωμα του ιστού των ολιγαρχών που περιβάλλουν και περιβάλλονται από τον Ρώσο Πρόεδρο. Και να τις εφαρμόζει χωρίς αστερίσκους και προσκόμματα. Το μήνυμα των Αμερικανών είναι πλέον σαφέστατο και ξεκάθαρο: Δεν θα γίνουν ανεχτές υπόγειες συγκαλύψεις και διευκολύνσεις Ρώσων ολιγαρχών. Και όποιος επιχειρήσει κάτι τέτοιο, θα έχει ο ίδιος, συντριπτικές επιπτώσεις.

Από την άλλη, φαίνεται πως, παρά τις όποιες σοβαρές κινήσεις απαγκίστρωσης από τη ρωσική οικονομία, ο βαθμός έκθεσης και εμπλοκής κυπριακών εταιρειών του τομέα των υπηρεσιών σε ρωσικά συμφέροντα είναι «απαγορευτικά» μεγάλος και επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας του τόπου. Συνεπώς ο συντονισμός για τον περιορισμό των επιπτώσεων του «βίαιου» ξηλώματος των σχέσεων κυπριακών εταιρειών με ρωσικά συμφέροντα προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη για την Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Το ενδεχόμενο των ποινικών διώξεων

Σε αυτό ακριβώς εξάλλου αποσκοπούν και οι τελευταίες συσκέψεις και γενικότερες κινήσεις του Προεδρικού και των αρμόδιων Υπουργών και κρατικών αξιωματούχων.

Στην τελευταία σύσκεψη, που έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε στο Προεδρικό, μεταξύ άλλων εξετάστηκε η διαδικασία σύστασης της «Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων» (ΕΜΕΚ). Όπως διευκρίνισε στη «Σ» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η σύσταση της ΕΜΕΚ, για την οποία υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Ιούνιο του 2022 και έχει μάλιστα αποδεσμευτεί και σχετικό κονδύλι 100.000 ευρώ, θα προκύψει από την ένωση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Κυρώσεων» (ΣΕΟΚ) και της «Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων» (ΜΕΚ), που λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια.

Επιπλέον η ΚΔ, μέσω διαφόρων διαύλων, αναμένει πληροφόρηση και στοιχεία από αρμόδιες Υπηρεσίες των ΗΠΑ και του ΗΒ, που αφορούν τυχόν παραβιάσεις των προηγούμενων κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών, από οντότητες και πρόσωπα στην Κύπρο.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι όντως έχουν γίνει παραβιάσεις, τότε η Νομική Υπηρεσία δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις κατά των «παραβατών», αφού η μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις συνιστά ποινικό αδίκημα.

Παράπονα από Δικηγόρους και Λογιστές

Από τις τελευταίες εξελίξεις, πάντως, διαφαίνεται πως η Κυβέρνηση εφαρμόζει, ή καλύτερα δείχνει πως προτίθεται να εφαρμόσει, την ατζέντα που η ίδια κρίνει δέουσα σε σχέση με τις κυρώσεις, αναπόσπαστη από εμπλεκόμενους κλαδικούς φορείς.

Αυτό μαρτυρεί και το γεγονός ότι στις συσκέψεις που έχουν γίνει στο Προεδρικό δεν κλήθηκαν ούτε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ), ούτε ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ). Κάτι που προκάλεσε τη δυσφορία στους επικεφαλής των δύο φορέων.

Ο ΠΔΣ εξάλλου έστειλε ήδη επιστολή στον ΠτΔ ζητώντας συνάντηση, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση των κυρώσεων και των επιπτώσεών τους.

Επιπλέον ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Πιερής Μάρκου, διεμήνυσε από την κρατική τηλεόραση πως ο Σύνδεσμος ζητά άμεση ενημέρωση από την Κυβέρνηση σχετικά με τους λόγους που μέλος του Συνδέσμου έχει περιληφθεί στη λίστα των κυρώσεων.