Αναλύσεις

Στον Οδυσσέα οι προεκλογικές δαπάνες – Ζήτημα με τις εισφορές Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε λεπτομερή λίστα εσόδων στον Έφορο, ωστόσο η λίστα που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του είναι συνοπτική και ως εκ τούτου ασύμφωνη με τη σχετική νομοθεσία.

Έπιασαν δουλειά οι υπεύθυνοι στην Ελεγκτική Υπηρεσία για τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Όπως ορίζουν εξάλλου οι διαδικασίες, ο Έφορος Εκλογών στον οποίον κατατέθηκαν οι λίστες με τα έσοδα και τα έξοδα της κάθε υποψηφιότητας, μεταβιβάστηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται πως αρμοδιότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι να εξετάσει μόνον τις δαπάνες που αφορούν τις διαφημίσεις της κάθε υποψηφιότητας.

Υπογραμμίζεται επίσης πως πάντα βάσει του σχετικού νόμου, τα στοιχεία τα οποία καταθέτουν οι υποψήφιοι, αφορούν τα οικονομικά της προεκλογικής τους εκστρατείας μόνον για τους έξι μήνες που προηγούνται των εκλογών. Κάτι που όπως επαναλαμβάνεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από τους αρμοδίους και δη την Βουλή που νομοθετεί.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, σημείωσε πως τα στοιχεία που έφτασαν στην ΕΥ, είναι όντως αναλυτικά και όπως ορίζει ο νόμος.


Ζήτημα με τις εισφορές Χριστοδουλίδη

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε κατά την χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, σχετικά με την μη δημοσιοποίηση της αναλυτικής κατάστασης εσόδων – εξόδων από κάποιους υποψηφίους και κυρίως από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, υπέδειξε πως πρόκειται για πράξη που δεν είναι σύμφωνη με την σχετική νομοθεσία. Ωστόσο υπογράμμισε πως δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΥ να επιληφθεί του θέματος. Αρμόδιος για την συνολική κατάσταση που αφορά τα έσοδα – έξοδα των υποψηφίων και την τήρηση του σχετικού νόμου είναι ο Έφορος Εκλογών.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει δημοσιεύσει μια συνοπτική κατάσταση με τα έσοδα και τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν λεπτομέρειες για τις πηγές αυτών των εσόδων και για τους δέκτες των εξόδων. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία που ορίζει πως πρέπει να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία με «τo όvoμα και περιγραφήv παvτός πρoσώπoυ (συμπεριλαμβαvoμέvoυ και τoυ υπoψηφίoυ) λέσχης, εταιρείας ή συvεταιρισμoύ παρά τoυ oπoίoυ ελήφθησαv χρήματα, τίτλoς ή πoλύτιμov αvτάλλαγμα δι' έξoδα γεvόμεvα διά λoγαριασμόv ή εv σχέσει ή παρεμπιπτόvτως κατά τηv εκλoγήv, και τo πoσόv τo ληφθέv παρ' εκάστoυ πρoσώπoυ, λέσχης ή συvεταιρισμoύ κεχωρισμέvως και εκθέσατε ως πρoς έκαστov πoσόv εάv τoύτo ελήφθη ως συvεισφoρά, δάvειov, κατάθεσις ή άλλως».

Σε ότι αφορά την λεπτομερή περιγραφή όπως ορίζεται από τον νόμο και όπως αναφέρεται πιο πάνω, για τους χορηγούς των υποψηφίων, φαίνεται από τις σχετικές δηλώσεις των αρμοδίων πως δεν τίθεται κάποιο ζήτημα αναφορικά με τις λίστες που κατατέθηκαν στον έφορο εκλογών και που τώρα βρίσκονται στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Σε αυτές τις λίστες εν αντιθέσει με τη δημοσιευμένη κατάσταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, φαίνεται πως υπάρχει λεπτομερής περιγραφή.

«Έχουν έρθει όλα τα στοιχεία όλων, αναλυτικά όπως έπρεπε» ανέφερε εξάλλου στο ραδιόφωνο του ρικ ο κ. Πετρίδης.

Κάτι όμως που δεν αρκεί, πάντα βάσει της σχετικής νομοθεσίας η οποία κάνει λόγο για πλήρη δημοσιοποίηση στοιχείων.