Αναλύσεις

Μπαίνει τέλος στο μποτιλιάρισμα λόγω ατυχημάτων

Το Υπουργείο Μεταφορών ετοίμασε κανονισμούς, με τους οποίους επιχειρεί να βάλει τέλος στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργείται με τα δεκάδες μικροατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στο οδικό δίκτυο

Τέλος στην ταλαιπωρία που δημιουργείται στο οδικό δίκτυο με τα καθημερινά μικροατυχήματα ανά το παγκύπριο, επιχειρεί να δώσει το Υπουργείο Μεταφορών.

Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργείται καθημερινά στις πόλεις και στον αυτοκινητόδρομο, από τα δεκάδες μικροατυχήματα που συμβαίνουν ή και από τις καραμπόλες, προκαλεί αναστάτωση με τους οδηγούς των εμπλεκόμενων οχημάτων να μένουν εκτεθειμένοι σε καίριες οδικές αρτηρίες περιμένοντας την οδική ασφάλεια και την ασφαλιστική εταιρεία.

Αποτέλεσμα είναι η πρόκληση αφάνταστης ταλαιπωρίας, με δεκάδες οδηγούς να παγιδεύονται στη μέση του δρόμου περιμένοντας να λήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των οδηγών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι κανονισμοί που αφορούν τη νομοθεσία της οδικής κυκλοφορίας θα υποχρεώνουν τους οδηγούς να μετακινούν τα οχήματά τους από τη μέση του δρόμου, νοουμένου ότι το ατύχημα δεν έχει τραυματίες ή δεν είναι θανατηφόρο δυστύχημα

Έτσι, το Υπουργείο Μεταφορών ετοίμασε κανονισμούς που αφορούν τη νομοθεσία της οδικής κυκλοφορίας, τους οποίους προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή με σκοπό να υποχρεώνει τους οδηγούς να μετακινούν τα οχήματά τους από τη μέση του δρόμου, νοουμένου ότι το ατύχημα δεν έχει τραυματίες ή δεν είναι θανατηφόρο δυστύχημα. Πλέον δεν θα αναμένουν οι εμπλεκόμενοι οδηγοί του τροχαίου ατυχήματος τις εταιρείες ασφάλειας να έρθουν στο σημείο, να καταγράψουν το περιστατικό και να φωτογραφήσουν τα οχήματα, την ώρα που θα δημιουργούνται ουρές οχημάτων πίσω τους.

Μέχρι στιγμής ζητήθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών και την Αστυνομία να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους, ενώ στόχος του Υπουργείου Μεταφορών είναι να προωθήσει άμεσα τους εν λόγω κανονισμούς στη Βουλή. Σημειώνεται ότι πρόταση για το εν λόγω ζήτημα κατέθεσε και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου.

«Καταχρηστικός ο όρος που υποχρεώνει το όχημα να μείνει στη μέση του δρόμου»

Τη θέση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών για το εν λόγω ζήτημα εξήγησε στη «Σ» ο Πρόεδρος, Κυριάκος Ανδρέου. Αρχικά, ανέφερε ότι η βασική θέση του Συνδέσμου, όπως την έχουν καταθέσει στη Βουλή, είναι στις περιπτώσεις μικροατυχημάτων να τηρούνται κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη μετακίνηση των οχημάτων. «Να μετακινούνται μηχανικά τα οχήματα από τους ίδιους τους οδηγούς όταν η ζημιά των οχημάτων είναι από μπροστά ή από πίσω και θεωρείται ως ένα απλό ατύχημα. Επίσης το ίδιο θα μπορεί να συμβεί όταν δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή όταν οι οδηγοί δεν είναι κάτω από την επήρεια μέθης ή ουσιών. Οι οδηγοί θα μετακινούν τα οχήματα στην άκρη του δρόμου ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το ατύχημα συμβαίνει σε κεντρικές λεωφόρους, όπου υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση».

Συμπλήρωσε ότι οι οδηγοί θα φροντίζουν να βγάλουν μια φωτογραφία πριν από τη μετακίνηση των οχημάτων και θα αναμένουν την οδική βοήθεια για να κάνουν τη δήλωσή τους, προσθέτοντας ότι αυτά που θα αναφέρουν θα πιστοποιούνται με τη φωτογραφία. «Στις περιπτώσεις που οι οδηγοί δεν έχουν μαζί τους κινητά, θα μετακινούν τα οχήματα και θα περιμένουν στην άκρη του δρόμου μέχρι να έρθει η οδική βοήθεια, για να κάνει καταγραφή των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα». Σημείωσε ότι δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια στις ασφαλιστικές εταιρείες που να απαγορεύει τη μετακίνηση του οχήματος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μετά κάλυψη από την εταιρεία. «Αν υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες με όρο που να υποχρεώνει το όχημα να μείνει στη σκηνή του ατυχήματος μέχρι να έρθει η οδική βοήθεια, τότε υπάρχει κατάχρηση και θα ήταν καλό να το διορθώσουν», ανέφερε.

Ο κ. Ανδρέου επεσήμανε ότι έχουν στείλει στη Βουλή σημείωμα με Οδηγό Ατυχημάτων, ο οποίος χρησιμοποιείται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Σύμφωνα με αυτόν τον οδηγό, οι ασφαλιστικές εταιρείες μεταξύ τους έχουν καταγράψει με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα ποια τροχαία ατυχήματα θεωρούνται μικροατυχήματα και ποιο είναι το ποσοστό ευθύνης του κάθε οδηγού, ούτως ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία». Εξήγησε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να παραστεί στο σημείο ούτε η οδική βοήθεια και η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει με μιαν απλή ενημέρωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες και αυτές με τη σειρά τους θα αναλαμβάνουν να επιδιορθώσουν τις όποιες ζημιές, σύμφωνα πάντα με τον Οδηγό Ατυχημάτων που έχει προ-συμφωνηθεί. «Ακόμη εξήγησε ότι ο Οδηγός έχει σχεδιαγράμματα αυτοκινήτων και παρουσιάζει συγκεκριμένα περιστατικά που μπορεί να συμβούν μέσα στο οδικό δίκτυο. Όταν τα περιστατικά εμπίπτουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες ατυχημάτων, τότε ο Οδηγός καθορίζει ποιος οδηγός φταίει ή αν φέρουν ευθύνη όλοι οι εμπλεκόμενοι οδηγοί. Είναι μια προσυμφωνημένη συνεννόηση, ούτως ώστε να μην ταλαιπωρούνται ούτε οι εμπλεκόμενοι στο τροχαίο, ούτε οι υπόλοιποι οδηγοί που έτυχε να περνούν από τον συγκεκριμένο δρόμο εκείνη τη στιγμή», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί πολύ εύκολα μέσα από μια πρόνοια που θα κάνει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, η οποία θα υποχρεώνει τους οδηγούς να μετακινούν τα οχήματά τους. «Να μη στέκονται οι οδηγοί μέσα στη μέση του δρόμου για ένα απλό ατύχημα και να περιμένουν την ασφαλιστική, γιατί ενδεχομένως να προκαλέσουν και άλλα ατυχήματα. Επιπλέον είναι και θέμα ασφάλειας των ίδιων των οδηγών, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι μέσα στο οδικό δίκτυο».

Δώδεκα νεκροί το πρώτο πεντάμηνο του 2023

Η Αστυνομία δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία των τροχαίων συγκρούσεων για το 2022 και από εκεί μπορούν να εξαχθούν διάφορα συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των οδηγών στους δρόμους.

Το 2022 σημειώθηκαν συνολικά 555 τροχαία ατυχήματα. Τα 183 ήταν τροχαία με ζημιές, τα 112 ήταν με ελαφρά ατυχήματα, τα 225 ήταν σοβαρές οδικές συγκρούσεις, ενώ τα 35 κατέληξαν σε θανατηφόρα δυστυχήματα.

Όσον αφορά τους νεκρούς και τους τραυματίες συνολικά ήταν 505 άτομα. Οι 215 ήταν ελαφρά τραυματίες, οι 253 ήταν σοβαρά τραυματίες, ενώ 37 άνθρωποι κατέληξαν.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 19 Μαΐου του 2023 σημειώθηκαν 12 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, με 12 νεκρούς. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2022 ήταν 12 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις με 13 νεκρούς, ενώ για το 2021 ήταν 10 θανατηφόρα δυστυχήματα με 11 νεκρούς.

Η Λεμεσός θρήνησε τα περισσότερα θύματα

Η επαρχία Λεμεσού κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε τροχαία δυστυχήματα. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 13 δυστυχήματα με 14 νεκρούς. Ακολουθεί η Λευκωσία με 7 δυστυχήματα και 8 νεκρούς, η Λάρνακα με 6 θανατηφόρες συγκρούσεις και 6 θύματα, η επαρχία Αμμοχώστου με 5 δυστυχήματα και 5 νεκρούς, η Πάφος με 4 θανατηφόρα και 4 νεκρούς. Στην περιοχή της Μόρφου δεν καταγράφηκε θανατηφόρα οδική σύγκρουση.

Σάββατο τα περισσότερα θανατηφόρα

Από το 2018 μέχρι το 2022, η ημέρα Σάββατο είναι η πιο επικίνδυνη, έχοντας καταγράψει 47 θανατηφόρα δυστυχήματα. Ακολουθεί η Κυριακή με 43 θανατηφόρα, η Παρασκευή με 34, η Πέμπτη με 28, η Δευτέρα με 27, η Τετάρτη με 26 και τελευταία η Τρίτη με 18 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις.

Όσον αφορά τις ώρες όπου συμβαίνουν τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα, από το 2018 μέχρι το 2022 καταγράφηκαν 49 θανατηφόρα από τις 16:00 μέχρι τις 19:59. Ακολουθούν οι ώρες μεταξύ 20:00-23:59 με 46 θανατηφόρα, οι ώρες 12:00-15:59 με 39 θανατηφόρα, οι ώρες 8:00-11:59 με 31 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, οι ώρες 4:00-7:59 με 30 θανατηφόρα και τέλος οι ώρες μεταξύ 00:00-3:59 με 28 θανατηφόρες συγκρούσεις.

Η απρόσεκτη αμελής οδήγηση η κύρια αιτία των θανατηφόρων

Η απρόσεκτη και αμελής οδήγηση με ποσοστό 18,39% είναι η κύρια αιτία των θανατηφόρων συγκρούσεων από το 2018 μέχρι το 2022. Δεύτερη αιτία είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης με 13,90%. Ακολουθεί η υπερβολική ταχύτητα με 11,21%, η απρόσεκτη στροφή στα δεξιά και η απρόσεκτη διακίνηση πεζών με 8,52%, άλλοι λόγοι 7,62%, η μη τήρηση της αριστερής πλευράς με 6,73%, η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών με 6,28%, ο συνδυασμός αλκοόλης και ναρκωτικών με 5,83%, η μη παροχή προτεραιότητας σε οχήματα με 4,48%, η μη συμμόρφωση στα σήματα τροχαίας με 4,04%, το αντικανονικό προσπέρασμα 2,69% και τέλος η μη παροχή προτεραιότητας σε διάβαση πεζών με 1,79%.