Ελλάδα

Νέες κάλπες σε νέο σκηνικό

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου έθεσαν εκ των πραγμάτων το πλαίσιο, εντός του οποίου θα κινηθούν και θα στοχεύσουν τα κόμματα στην Ελλάδα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Ελλάδα διαμόρφωσαν το πλαίσιο, εντός του οποίου θα πορευτούν προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου τα κόμματα. Τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα αποτυπώνουν με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο τις τάσεις και το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κοινωνία προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Μήνυμα, που, όπως επισημαίνεται και στη συνέντευξη που ακολουθεί με τον πολιτικό επιστήμονα και αναλυτή, Γιώργο Ρακκά, συνιστά στην ουσία «αλλαγή σελίδας» για την Ελλάδα.

Απόλυτα κερδισμένοι από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, που με το ποσοστό τους και τη δυναμική που τους δίνει, φαίνεται πως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, εξασφαλίζουν άλλη μια τετραετία στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεγάλος ηττημένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας -και ο ΣΥΡΙΖΑ- που έχει μπει για τα καλά σε υπαρξιακές περιπέτειες και βλέπει ότι κινδυνεύει να χάσει και την πρωτοκαθεδρία του στο προοδευτικό τόξο από το ΠΑΣΟΚ, που διπλασίασε τα ποσοστά του και πάει στις νέες κάλπες με μεγάλη δυναμική.

Υπόθεση: Αν βγουν τα ίδια αποτελέσματα στις 25 Ιουνίου πώς σχηματίζεται η Βουλή

Για να καταλάβει κανείς τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ σε επίπεδο εδρών, αξίζει να προβεί στο υποθετικό σενάριο πως οι εκλογές που πέρασαν, αυτές της 21ης Μαΐου, διεξήχθησαν με το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις 25 Ιουνίου.

Αν, λοιπόν, αντί τις απλής αναλογικής, που ίσχυσε την περασμένη Κυριακή, οι έδρες κατανέμονταν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία, αντί 146 έδρες που εξασφάλισε με το 40,79%, θα σχημάτιζε ισχυρότατη κυβέρνηση με 172 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 20,07% θα είχε 60 βουλευτές αντί 71, που συγκέντρωσε στις 21 Μαΐου, το ΠΑΣΟΚ με 11,46%, 34 έδρες αντί 41, το ΚΚΕ με ποσοστό 7,23%, 22 έδρες αντί 26, ενώ τέλος η Ελληνική Λύση με το 4,45% θα είχε 12 βουλευτές αντί 16.

Οι στόχοι της νέας κάλπης

Πέρα από το κορυφαίο ζητούμενο, που αφορά στο ποιο κόμμα θα είναι πρώτο και κατά πόσον τα ποσοστά του θα του επιτρέπουν τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης -το οποίο έχει εν πολλοίς απαντηθεί-, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου αναμένονται με ενδιαφέρον για μια σειρά από λόγους, που ουσιαστικά θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα για την επόμενη περίοδο.

Πρόσω ολοταχώς για αυτοδυναμία η ΝΔ

Αυτό που υπογραμμίζουν όλοι οι αναλυτές είναι πως η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ δύσκολο να μην πιάσουν τον στόχο τους, που είναι η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Κάτι, που, για να επιτευχθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο θα ισχύσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, χρειάζεται το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει περίπου 37% και να μείνουν εκτός Βουλής -δηλαδή να μην πιάσουν το όριο του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή- κόμματα που το συνολικό τους ποσοστό φτάνει περίπου το 8%.

Σημαντικό επίσης σημείο για τη ΝΔ είναι αν οι κάλπες βγάλουν και πάλι πεντακομματική Βουλή ή αν κάποιο από τα κόμματα που στις 21 Μαΐου έφτασαν πολύ κοντά στο όριο του 3%, αλλά δεν το ξεπέρασαν, καταφέρει εν τέλει να το ξεπεράσει και να εισέλθει στη Βουλή.

Και αυτό επειδή για κάθε μονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, μειώνεται κατά 0,3%-0,4% το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να φτάσει στην αυτοδυναμία.

Σε υπαρξιακές φουρτούνες ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο στόχος της πρωτιάς ή της κυβερνητικής προοπτικής, που προϋπήρχε των εκλογών της 21ης Μαΐου, έχει εξανεμιστεί εκ των πραγμάτων. Ο καταποντισμός στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αλλά και ο εσωκομματικός αναβρασμός που επακολούθησε, οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ στον επαναπροσδιορισμό του εκλογικού του σκοπού, που τώρα δεν μπορεί να είναι άλλος από του να κρατηθεί στην πρωτοκαθεδρία του προοδευτικού τόξου και να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Πράγμα, που, με δεδομένη την εκλογική δυναμική του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης αυτήν της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που για μερικές μόλις χιλιάδες ψήφους έμεινε εκτός Βουλής, φαίνεται πως δεν είναι καθόλου εύκολο.

Το στοίχημα της «επιστροφής» για το ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ πάνε στις κάλπες της 25ης Ιουνίου ακριβώς έχοντας ως στόχο τους τη «μεγάλη επιστροφή», που συνεπάγεται «εκτοπισμό» του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση τού «καπετάνιου» της αντιπολίτευσης και γενικότερα του εκφραστή της κεντροαριστεράς. Το αν θα το πετύχουν ή όχι, εξαρτάται σε πρώτο χρόνο από τις επικείμενες εκλογές και την κάλυψη της διαφοράς των 9 περίπου μονάδων που τους χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο χρόνος μετά τις εκλογές θα δείξει αν αυτή η δυναμική που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ είναι «εκλογικό πυροτέχνημα» ή επιβράβευση μιας σωστής στρατηγικής και πολιτικής προσέγγισης.

Οι λίγο πάνω και οι λίγο κάτω από το όριο του 3%

ΚΚΕ και Ελληνική Λύση έχουν σαφή στόχο να παραμείνουν στα ίδια περίπου ποσοστά που έλαβαν την 21η Μαΐου και, αν είναι δυνατόν, να τα αυξήσουν, προκειμένου οι απώλειες των εδρών που θα τους «στερήσει» το πρώτο κόμμα με το μπόνους, να μην είναι μεγάλες.

Μια σειρά από κόμματα όπως το Μέρα 25, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έμειναν λίγο πίσω απ’ το όριο του 3%, έχουν ήδη «φουλάρει μηχανές» προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν την απογοήτευση των εκλογέων για τον ΣΥΡΙΖΑ (ειδικά για τα αριστερά κόμματα) και την όποια ρευστότητα του εκλογικού σώματος, και να εξασφαλίσουν τις επιπλέον μερικές χιλιάδες ψήφων που θα τους δώσουν το εισιτήριο για τη Βουλή.

Το εκλογικό σύστημα της 25ης Ιουνίου

Υπενθυμίζεται πως το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που θα ισχύσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, προβλέπει πως εάν το πρώτο κόμμα λάβει στις εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες. Οι υπόλοιπες 280 έδρες του Κοινοβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των εδρών που δικαιούνται τα κόμματα.

Το μπόνους που λαμβάνει το πρώτο κόμμα είναι κλιμακωτό, δηλαδή από το ποσοστό 25% και μετά, για κάθε 0,5% θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.