Ελλάδα

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας για ΜΟΕ με το βλέμμα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Στη σκιά της ρητορικής της έντασης το τελευταίο διάστημα από την Άγκυρα, αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας συναντώνται για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Παρά τις ρητορικές εξάρσεις της Άγκυρας που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών στα ελληνοτουρκικά, ο οδικός χάρτης για την προσέγγιση των δύο χωρών προχωρά κανονικά.

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ την Παρασκευή θα υπάρξει νέο ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη για την θετική ατζέντα.

Σήμερα (22/4) το πρωί αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ πέρασε τις πύλες του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου συναντήθηκε με την ελληνική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.

Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια

Στη συνέχεια, οι δυο αντιπροσωπείες είχαν εθιμοτυπική συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης των αντιπροσωπειών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και εκεί συζητήθηκαν τα ΜΟΕ σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η συζήτηση ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες συνεχίστηκε μετά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια και είναι σε εξέλιξη, κεκλεισμένων των θυρών και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 το απόγευμά. Στόχος είναι η ενίσχυση των δίαυλων επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο με ανταλλαγή επισκέψεων, όπως είδαμε και το προηγούμενο διάστημα αλλά και μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας αναμεσά σε διοικητές στις παραμεθόριες περιοχές.

Τα βλέμματα φυσικά είναι στραμμένα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 13 Μάιου στην Άγκυρα με τις προσδοκίες να είναι χαμηλές. Τουλάχιστον όσο αφορά τη μεγάλη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα ότι υπάρχει σε κάποια θέματα, όπως με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με την Έφη Κουτσόκωστα.

Ethnos.gr