Κόμματα

Η ώρα της κάλπης στον ΔΗΣΥ - Σήμερα η εκλογή νέας ηγεσίας

Διεξάγεται σήμερα η 8η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του ΔΗΣΥ για την ανάδειξη του Αναπληρωτή Προέδρου, των τριών Αντιπροέδρων, και των 25 εκλελεγμένων μελών του Πολιτικού Γραφείου.

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 09:00 μέχρι τις 18:00 σε 78 εκλογικά κέντρα σε Κύπρο,  Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο. Στο Λονδίνο τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 9:00 και κλείνουν στις 16:00 (τοπική ώρα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΗΣΥ: Οι 7 υποψήφιοι Αντιπρόεδροι ανοίγουν τα χαρτιά τους στη «Σ»

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΔΗΣΥ, με βάση το καταστατικό του κόμματος, την 8η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση απαρτίζουν όλα τα μέλη του ΔΗΣΥ που ήταν εγγεγραμμένα στο Κεντρικό Μητρώο Μελών 90 μέρες πριν, δηλαδή κατά την 5η Φεβρουαρίου 2023, και έχουν τακτοποιημένες τις ταμειακές τους υποχρεώσεις για το έτος 2023.

Η εκλογή του Αναπληρωτή Προέδρου, γίνεται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει ένα υποψήφιο. Η ανάδειξη των τριών Αντιπροέδρων γίνεται με ενιαία εκλογή, ένα ψηφοδέλτιο, και για να είναι έγκυρη η ψήφος, κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει 2 ή 3 υποψηφίους/ες. Ψηφοδέλτιο με λιγότερες από 2 ψήφους ή περισσότερες από 3 θεωρείται άκυρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Debate» Δίπλαρου, Σαμψών, Σοφοκλέους

Την θέση του Αναπληρωτή Προέδρου διεκδικούν οι: Ευθύμιος Δίπλαρος, Σωτήρης Σαμψών, Μιχάλης Σοφοκλέους. Για τις τρεις θέσεις των Αντιπροέδρων υποψήφιοι είναι: Ονησίφορος Ιορδάνου, Γιώργος Κάρουλλας, Ξένια Κωνσταντίνου, Μιχάλης Μιχαήλ, Σάβια Ορφανίδου, Μάριος Πελεκάνος, Φωτεινή Τσιρίδου.

Η ανάδειξη των 25 μελών του Πολιτικού Γραφείου γίνεται με ενιαία εκλογή κατά την οποία κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει από 13 μέχρι 25 υποψήφιους/ες. Ψηφοδέλτιο με λιγότερες από 13 ή περισσότερες από 25 ψήφους θεωρείται άκυρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ. Τις 25 θέσεις του Πολιτικού Γραφείου διεκδικουν 66 υποψήφιοι και υποψήφιες.

Σημειώνεται ότι για την θέση της Προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ υποβλήθηκε μόνο μία υποψηφιότητα, αυτή της νυν Προέδρου, Ουρανίας Σχίζα.

Ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ηλεκτρονική διεύθυνση για τα μέλη ώστε να μάθουν που ψηφίζουν https://my.disy.cy/. Ανακοινώθηκε επίσης ότι κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει σε όποιο εκλογικό κέντρο επιθυμεί και η ηλεκτρονική αλλαγή του εκλογικού κέντρου, δεν είναι υποχρεωτική. Η αλλαγή μπορεί να γίνει και επί τόπου, σημειώνεται ενώ τα εκλογικά κέντρα καθώς και όλες/όλους οι υποψήφιοι είναι αναρτημένα στην διεύθυνση https://ekloges.disy.cy/

Σημειώνεται ότι τα μέλη του ΔΗΣΥ είχαν εκλέγει τη νέα Πρόεδρο του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, στις εκλογές της 11ης Μαρτίου 2023.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ