Συνεντεύξεις

ΔΗΣΥ: Οι 7 υποψήφιοι Αντιπρόεδροι ανοίγουν τα χαρτιά τους στη «Σ»

Τι νέο κομίζει η υποψηφιότητα του καθενός και της καθεμίας - Ποιες θεωρούν πως είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις για το κόμμα τους

Οι επτά υποψήφιοι για τις τρεις θέσεις Αντιπροέδρων στον ΔΗΣΥ ανοίγουν τα χαρτιά τους στη «Σημερινή». Απαντούν σε δύο κοινές ερωτήσεις, που αφορούν τις προτεραιότητές τους σε περίπτωση που καταφέρουν να εκλεγούν, αλλά και το τι νέο κομίζει η υποψηφιότητά τους. Επιπλέον οι Μάριος Πελεκάνος, Ξένια Κωνσταντίνου, Σάβια Ορφανίδου, Μιχάλης Μιχαήλ, Ονησίφορος Ιορδάνου, Φωτεινή Τσιρίδου και Γιώργος Κάρουλλας απαντούν για τις προκλήσεις που θεωρούν πως έχει ενώπιόν του ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται πως το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, στο οποίο τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, τους τρεις Αντιπροέδρους και τα 25 εκλεγμένα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023, από τις 09:00 μέχρι τις 18:00, σε Εκλογικά Κέντρα που θα καθοριστούν παγκυπρίως καθώς και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, όπου εδρεύουν οι Κομματικές Οργανώσεις Εξωτερικού.

Ερωτήματα:

  1. Τι νέο κομίζει η υποψηφιότητά σας και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας, αν εκλεγείτε Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ;
  2. Ποιες θεωρείτε πως είναι οι μεγαλύτερες πολιτικές και ιδεολογικές προκλήσεις που έχει ενώπιόν του ο ΔΗΣΥ;

30.4 ξένια κωνσταντίνου φωτο δησυ.jpg

Ξένια Κωνσταντίνου: «Πρώτα και κύρια πρέπει να ανασυσταθεί η Παράταξη εσωτερικά»

  1. Στόχο μου έχω να συμβάλω εποικοδομητικά, με σεβασμό και με διάλογο στο να γεφυρώσουμε τις όποιες διαφορές και να προχωρήσουμε μπροστά με καθαρό πολιτικό λόγο και με ουσιαστικές προτάσεις, που να υπηρετούν τον άνθρωπο και την κοινωνία. Έχω την πεποίθηση ότι ένας Δημοκρατικός Συναγερμός αυτόνομος, κυρίαρχος και υπεύθυνος μπορεί να αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή για τον κάθε πολίτη που ασπάζεται την ανάγκη προόδου, εκσυγχρονισμού και συλλογικής ευημερίας. Αυτό είναι που οφείλουμε να πετύχουμε. Αυτό το οποίο προτάσσω προς τα μέλη της Παράταξης είναι τις πολιτικές μου γνώσεις, την ευθυκρισία, την εμπειρία και πολιτική μου επάρκεια. Από όποια θέση κλήθηκα να υπηρετήσω, το έκανα πάντα με σεβασμό προς τις αποφάσεις της Παράταξης, με όρεξη, με καθαρές πολιτικές θέσεις, κρίση και εργατικότητα. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των μελών του κόμματος, τίμια και με σεβασμό, και ζητώ τη στήριξή τους με την αυτοπεποίθηση ότι μπορώ κι έχω τον χρόνο για να ανταποκριθώ σε αυτήν την πρόκληση.
  2. Πρώτα και κύρια πρέπει να ανασυσταθεί η Παράταξη εσωτερικά, για να μπορέσει να λειτουργήσει σύσσωμη και σε πλήρη διάταξη. Να δοθούν καθήκοντα, ρόλοι και να γνωρίζει το κάθε στέλεχος τι αναμένεται από εκείνον/ή και ποια η αποστολή του. Να λειτουργήσει η Ανώτατη Ηγεσία και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου με χαρτοφυλάκια και να υπάρξει θεσμοθετημένος διάλογος με τη βάση του κόμματος και τις Οργανώσεις, τα Ινστιτούτα, τις Τοπικές Επιτροπές και τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής. Αυτό στο οποίο οφείλουμε να εστιάσουμε είναι η δημιουργία ενός ακόμη πιο ισχυρού Δημοκρατικού Συναγερμού με σαφή και ξεκάθαρη κατεύθυνση. Επιπλέον να ασκούμε καθημερινά μία δίκαιη και σοβαρή πολιτική κρίση έναντι στη νέα Κυβέρνηση. Με τις πολιτικές που συμφωνούμε και που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, θα παρεμβαίνουμε εποικοδομητικά. Στις περιπτώσεις, όμως, όπου έχουμε μία διαφορετική άποψη θα είμαστε σαφείς και με πολιτικά επιχειρήματα θα εξηγούμε τους λόγους της κριτικής και της διαφωνίας μας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός οφείλει επιπλέον να επιδιώξει συνεργασίες κυρίως με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου στις επερχόμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πάντα με γνώμονα τα θέλω και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, και να εργαστεί σύσσωμος για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Οφείλουμε να επανεφεύρουμε νέους μηχανισμούς επικοινωνίας με τη βάση του κόμματός μας και να οδηγηθούμε μετά τις εκλογές του χρόνου σε ένα καταστατικό συνέδριο, που θα ενισχύει τη συνοχή τής Παράταξης.

30.4 ΣΑΒΒΙΑ .png

Σάβια Ορφανίδου: «Να ισχυροποιήσουμε το νήμα που πάντοτε συνέδεε τη βάση με την ηγεσία»

  1. Ταπεινά πιστεύω ότι το συγκριτικό μου πλεονέκτημα είναι η επαφή και η σχέση που έχω διαχρονικά με τους πολίτες, τα στελέχη, τα μέλη μας. Μια επαφή που έχει ενδυναμωθεί μέσα από την εικοσαετή μου εμπλοκή στον Δημοκρατικό Συναγερμό από όλες σχεδόν τις βαθμίδες, αλλά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ως βουλεύτρια της παράταξης. Είμαι πάντα δίπλα στον πολίτη, στα καλά και στα δύσκολα, έτοιμη να ακούσω και να λάβω υπόψη τα προβλήματα, έτοιμη να κάνω αυτό που είναι ωφέλιμο για τον τόπο και όχι αυτό που είναι αρεστό, έτοιμη να δεχθώ το πολιτικό κόστος έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου. Επιπρόσθετα η εξειδίκευσή μου στα οικονομικά θέματα αλλά και η ουσιαστική συμβολή μου στη μεγάλη προσπάθεια όλων μας για να ξανακτίσουμε την οικονομία μας σε γερά θεμέλια, από τη θέση μου στο Υπουργείο Οικονομικών, θεωρώ ότι είναι σημαντικό εχέγγυο για να υπηρετήσω την παράταξή μας με όρεξη και με πολλή δουλειά, όπως πάντα, από τη μία εκ των τριών θέσεων Αντιπροέδρου. Συνεπώς μία από τις προτεραιότητές μου είναι να συμβάλω εποικοδομητικά στο να ενισχύσουμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δημοκρατικού Συναγερμού για να συνεχίσουμε να είμαστε η υπεύθυνη παράταξη που στηρίζει τον πολίτη και τον τόπο μας, πάντα δίπλα στον άνθρωπο και στα καθημερινά του προβλήματα. Επιπλέον θεωρώ ότι χρειάζεται να ισχυροποιήσουμε το νήμα που πάντοτε συνέδεε τη βάση με την ηγεσία, μέσα από την αναδιοργάνωση των δομών και των διαδικασιών του κόμματος. Θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τις τοπικές μας επιτροπές και τις επαρχιακές μας γραμματείες, να δώσουμε πιο συγκεκριμένο ρόλο και λόγο στα συλλογικά μας όργανα, να προχωρήσουμε στην επανασύσταση των κλαδικών μας επιτροπών.
  2. Χωρίς αμφιβολία, η άμεση πολιτική πρόκληση που έχουμε ενώπιόν μας είναι να βρούμε πλήρως τον βηματισμό μας ως η δύναμη της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, με ανανεωμένη την ηγεσία, αφήνοντας πίσω όλα όσα μας έχουν πληγώσει και διασφαλίζοντας πάνω απ’ όλα την ενότητα και τη συνοχή της παράταξής μας. Την ίδια ώρα θεωρώ πολύ σημαντική τη στελεχιακή ανανέωση. Ως άτομο που ανήκω στη νεότερη γενιά των στελεχών της παράταξης, θεωρώ υποχρέωσή μου να συμβάλω στην πολύ πιο έντονη και ουσιαστική συμμετοχή νέων ανθρώπων στον Δημοκρατικό Συναγερμό και στην πολιτική γενικότερα. Τέλος, θεωρώ σημαντικό να διαθέτει η Παράταξή μας ένα ευδιάκριτο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, που να βασίζεται στις διαχρονικές αρχές και αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά να είναι την ίδια ώρα σύγχρονο και επίκαιρο. Με λίγα λόγια, η πρόκληση είναι να παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός η μεγάλη, υπεύθυνη, φιλελεύθερη και πατριωτική παράταξη της Κύπρου. Να είναι ο εκφραστής μιας διευρυμένης μερίδας συμπολιτών μας και να συνεχίσει να είναι ο πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής στον τόπο μας.

30.4 Ονησίφορος Ιορδάνου φωτο δησυ.jpg

Ονησίφορος Ιορδάνου: «Στην ηγεσία χρειάζονται άτομα με γνώση, εμπειρία, συνέπεια και χρόνο για προσφορά»

  1. Για πάνω από 35 χρόνια έχω προσφέρει στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πάντα στην πρώτη γραμμή. Από τις τάξεις της Νεολαίας μας, στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, στην Εκτελεστική Επαρχιακή Γραμματεία της Λεμεσού, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Πολιτικής Επιμόρφωσης και σήμερα ως εκλελεγμένο μέλος στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, πάντα υπερασπίζοντας τις αρχές και τα ιδανικά μας. H 26χρονη ακαδημαϊκή μου καριέρα, η πολυετής εργασιακή μου πείρα αλλά και η εμπλοκή μου στα κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου και του εξωτερικού, μου δίνουν τη δυνατότητα, με σεμνότητα, να πιστεύω ότι μπορώ να αποτελέσω Δύναμη Ενότητας, Αξιοπιστίας και Γνώσης, μπορώ να υπερασπιστώ υπεύθυνα τις αρχές του κόμματός μας και κατ’ επέκτασιν τα συμφέροντα της χώρας μας, γι’ αυτό και διεκδικώ μιαν από τις τρεις θέσεις των Αντιπροέδρων της Παράταξής μας. Mε την ολοκλήρωση των εκλογών της Ανώτατης Ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού στις 6 Μαΐου, το κόμμα μας γυρίζει σελίδα. Σθεναρά, αν εκλεγώ, θα αγωνιστώ για εθνική δικαίωση, για μία καλύτερη κοινωνία και για μία νέα γενιά, που θα έχει προοπτική και μέλλον. Οι προτεραιότητές μου θα είναι αυτό που χρειάζεται το κόμμα τώρα, το ξεκίνημα μιας νέας συλλογικής προσπάθειας απ’ όλους μας, για ενότητα και εκσυγχρονισμό, για να μπορούμε να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο και στα καθημερινά του προβλήματα. Σε αυτήν την προσπάθεια, στην ηγεσία χρειάζονται άτομα με γνώση, εμπειρία, συνέπεια και χρόνο για προσφορά, κάτι που πιστεύω ότι διαθέτω.
  2. Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε είναι η λύση του εθνικού μας προβλήματος στη βάση του ρεαλιστικού πατριωτισμού, μιας λύσης που θα είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να είναι δυνατός για να μπορεί να στοχεύει και να χαράσσει πολιτικές που θα εγγυώνται την εθνική επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. Μετά το κυπριακό πρόβλημα, η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι το μεταναστευτικό με τους παράνομους μετανάστες. Δεν είμαι ενάντια των νόμιμων προσφύγων, απεναντίας έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας ως κράτος. Εξάλλου κάποτε είχαμε και εμείς πρόσφυγες και πολλές χώρες μάς αγκάλιασαν. Δυστυχώς, όμως, η συντονισμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια από μέρους της Τουρκίας για να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της διοχέτευσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, προκαλώντας δημογραφική αλλοίωση, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, γιατί διαβρώνεται ο κοινωνικός ιστός και παράλληλα κινδυνεύει η εθνική μας ασφάλεια. Τώρα στο επίπεδο των ιδεολογικών προκλήσεων, αταλάντευτα ο Δημοκρατικός Συναγερμός πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει, όπως και εγώ, στην οικονομία της αγοράς και στο μοντέλο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ένα μοντέλο που πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δίνοντας στο κράτος τη δυνατότητα να έχει μεγαλύτερα έσοδα για να μπορεί να κάνει σωστή κοινωνική πολιτική γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη. Προφανώς εκεί που η αγορά αποτυγχάνει, επιβάλλεται το κράτος να επεμβαίνει για να διορθώνει τις στρεβλώσεις της και τις ανισότητές της για να έχουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία.

30.4 ΚΑΡΟΥΛΛΑΣ_ΓΙΩΡΓΟΣ φωτο δησυ.png

Γιώργος Κάρουλλας: «Να νιώσει η βάση του κόμματος εμπιστοσύνη και σιγουριά για τη νέα ηγεσία»

  1. Η ανάληψη επιπρόσθετων καθηκόντων και η ανάδειξη σε αξιώματα μπορεί να αυξάνουν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αποπροσανατολίζουν από τις διαχρονικές θέσεις και όσα πρεσβεύουμε ο καθένας μας στην πολιτική μας πορεία. Οραματίζομαι και επιδιώκω μιαν αμφίδρομη σχέση ηγεσίας και βάσης, που θα λειτουργεί με αμφίδρομους επίσης πολιτικούς και επιστημονικούς μηχανισμούς για παραγωγή πολιτικής. Να λειτουργούμε ως μια οικογένεια, με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου του ΔΗ.ΣΥ. αλλά και με τη θεώρηση της κοινωνίας μας. Αυτό είναι εφικτό με τη συνεχή διαβούλευση με την κοινωνία, όπως προβλέπεται και στο καταστατικό μας. Να χτυπάμε εμείς την πόρτα των μελών μας και να μην περιμένουμε να έρθουν αυτοί σ’ εμάς. Να λαμβάνουμε άμεσα τα μηνύματα της κοινωνίας και να τα αξιοποιούμε στη διαμόρφωση πολιτικής. Παράλληλα πρέπει να έχουμε κατά νουν πως, για να λειτουργήσει η Δημοκρατία, χρειάζεται κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση. Ένα ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Μια υπεύθυνη και παραγωγική αντιπολίτευση, που να αναγκάζει την κυβέρνηση να είναι πιο προσηλωμένη στο κυβερνητικό πρόγραμμα και στις υποσχέσεις που έδωσε στον λαό. Μιαν αντιπολίτευση που να έχει υποχρέωση όχι μόνο να εντοπίζει τα κενά και τις αδυναμίες της διακυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα να υποβάλει προτάσεις και να πείθει για την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων. Παράλληλα θα πρέπει να έχουμε το πολιτικό θάρρος, εκεί που συμφωνούμε και αντιλαμβανόμαστε ότι εξυπηρετείται το συμφέρον της πατρίδας, να στηρίζουμε και να λειτουργούμε εποικοδομητικά.
  2. Αυτό που λέμε να γίνουμε πρωταγωνιστές, να μη μείνει στα λόγια αλλά να γίνει πράξη. Το γεγονός ότι χάσαμε πρόσφατα τις προεδρικές εκλογές, με υποψήφιο τον πρόεδρο του κόμματος, αφήνει κάποια ανοικτά ζητήματα. Άλλωστε, γι’ αυτό, μέσα από την εκλογική διαδικασία, ζητούμε έγκριση από τα Μέλη του ΔΗ.ΣΥ. σε σχέση με τα επόμενα βήματα, για τον παραγωγικό πολιτικό μας ρόλο στην κοινωνία μας για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Η εκλογή νέας ηγεσίας είναι το πρώτο βήμα, θα ακολουθήσουν κι άλλα. Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι να νιώσει η πλατιά μάζα του κόμματος εμπιστοσύνη και σιγουριά για τη νέα ηγεσία, για να ενδυναμώσουμε την αξιοπιστία μας στην κοινωνία στηριγμένοι σε ισχυρούς δεσμούς και βαθιά θεμέλια ενότητας, όπως μας υποβάλλει η ιστορία μας, και όπως μας υποβάλλει εμφαντικά η ταυτότητά μας, οι αρχές και οι αξίες μας. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, δεν έχουμε μόνο επιτυχίες, καθώς υπάρχουν και οι αποτυχίες. Τόσο στη μία περίπτωση, όσο και στην άλλη, πρέπει να είμαστε δυνατοί να διαχειριστούμε τις εξελίξεις. Δεν με φοβίζει το μέλλον. Η ιστορία κάθε παράταξης καθορίζει και το μέλλον της και ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι μια ιστορική παράταξη. Το πρώτο μήνυμα της Παράταξης, μετά τις Προεδρικές, εστάλη με μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για ανάδειξη νέου προέδρου, το ίδιο είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί και σε μερικές ημέρες στις εκλογές για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας και του Πολιτικού Γραφείου. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν λειτουργούμε στη βάση προσωποπαγούς πολιτικής, αλλά στηριζόμαστε στις προοπτικές που διαμορφώνει η συνεχής πρόκληση για συλλογική λήψη αποφάσεων μέσα από ορθολογισμό και ρεαλισμό για να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι για τον τόπο. Έτσι μόνο μπορεί να εκφράζεται η αγάπη μας για τη μεγάλη μας Παράταξη. Είμαστε το πρώτο κόμμα και οφείλουμε να ισχυροποιούμε τη θέση μας αδιάλειπτα για να οδηγούμε τον τόπο προς την πρόοδο, την ανάπτυξη, την απελευθέρωση και την επανένωση. Τα ισχυρά μηνύματα ενότητας του κόμματος θα τα στείλει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ένα χρόνο, στις Ευρωεκλογές και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό, όσοι προσβλέπουν σε διάσπαση ή αποδυνάμωση του ΔΗΣΥ, σίγουρα θα απογοητευτούν.

30.4 μιχάλης μιχαήλ φωτο δησυ.JPG

Μιχάλης Μιχαήλ: «Να συνεχίσουμε να δείχνουμε τον δρόμο προς την Ευρώπη και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό»

  1. Ο κάθε υποψήφιος, για οποιαδήποτε θέση διεκδικεί, έχει να φέρει μαζί του τις εμπειρίες και τις γνώσεις του σε επαγγελματικό, κοινωνικό και κομματικό, αφού μιλούμε για εκλογές σε πολιτικό κόμμα, πεδίο. Εγώ φέρω μαζί μου 40 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας (είμαι εγκεκριμένος λογιστής και διετέλεσα συνεταίρος σε έναν από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους στην Κύπρο) στους τομείς των χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, οικονομικά και λογιστικές/φορολογικές υπηρεσίες. Φέρω επίσης μαζί μου πέραν των 30 χρόνων προσφοράς σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου, διατελώντας μέλος και Πρόεδρος σε πολλούς. Ενδεικτικά να αναφέρω τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, την Επιτροπή Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Invest Cyprus και τελευταίο το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Στο κομματικό πεδίο υπήρξα από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΝΕ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου για πολλά χρόνια και οικονομικός διαχειριστής του κόμματος για επίσης αρκετά χρόνια. Αυτές τις εμπειρίες και γνώσεις κομίζει η υποψηφιότητά μου. Οι προτεραιότητές μου, αν με τιμήσουν τα μέλη του κόμματος με την ψήφο τους, είναι: (α) η ένωση της βάσης και ειδικά των τοπικών επιτροπών με την ηγεσία του κόμματος σε επίπεδο μεταφοράς των δικών τους σκέψεων για τη βελτίωση της λειτουργίας του κόμματος, (β) η βελτίωση των δομών του κόμματος για πιο σωστή λειτουργία, και (γ) η σωστή και αντικειμενική λειτουργία μας ως αντιπολίτευση για το καλό του τόπου.
  2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές και ιδεολογικές προκλήσεις που έχει μπροστά του ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η εμπέδωση στον λαό ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα με καθαρή πρόταση τόσο για την εξωτερική μας πολιτική με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης στη βάση της ΔΔΟ, μια εξίσου ξεκάθαρη οικονομική πολιτική που βασίζεται στη λειτουργία της αγοράς και το κράτος να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα όλων των πολιτών, ειδικά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, με σωστή και στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Ο ΔΗΣΥ έχει καθιερωθεί ως κόμμα με δυτικούς προσανατολισμούς και πρέπει να συνεχίσει να δείχνει τον δρόμο προς την Ευρώπη και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Όλα αυτά, μετά ειδικά και τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, χρειάζονται να τα υπενθυμίσουμε στον κυπριακό λαό γιατί με αυτά ξεχωρίζουμε από άλλα κόμματα που έχουν αναιμικά σύνδρομα. Σταθεροί στον προσανατολισμό μας και συμμέτοχοι σε σωστές πολιτικές για το καλό της Κύπρου και του λαού μας.

30.4 ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ .png

Μάριος Πελεκάνος: «Ο ΔΗΣΥ ξέρει από που έρχεται και πού πηγαίνει»

  1. Κατατάσσω τον εαυτό μου στα στελέχη του ΔΗΣΥ που εκφράζουν τις παραδοσιακές μας αρχές, προσαρμοσμένες όμως στις νέες πραγματικότητες που αντιμετωπίζουμε. Γνωρίζω καλά τον ΔΗΣΥ, ξέρω τι σημαίνει για τη χώρα μας αλλά και για τους Συναγερμικούς η ταυτότητα του κόμματος, γιατί εντάχθηκα στις τάξεις του πάρα πολύ νέος. Διετέλεσα στέλεχος της ΝΕΔΗΣΥ, Πρόεδρος της ΟΝΕ, Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος σε Ημικρατικό Οργανισμό (ΚΟΑΓ), μέλος του Εκτελεστικού και του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος δίπλα στον Αβέρωφ Νεοφύτου, και βεβαίως υπηρέτησα την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Εργάστηκα για την Παράταξή μας, τόσο ως απλό μέλος όσο και ως εκλεγμένο, ή μη, στέλεχος από διάφορες θέσεις ευθύνης. Σε όποια θέση τάχθηκα, υπηρέτησα με ανιδιοτέλεια, χωρίς να υπολογίζω το όποιο κόστος. Συμμετέχοντας από την πρώτη γραμμή σε σειρά πρωτοβουλιών του κόμματος, αλλά και ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία, έχω αποκρυσταλλώσει την άποψή μου για τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν την παράταξή μας και θεωρώ ότι η εμπειρία που αποκόμισα, η επαγγελματική μου κατάρτιση, αλλά και η βαθιά γνώση των πραγματικών δεδομένων μού επιτρέπουν να προσθέσω σημαντικά στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε για να δημιουργήσουμε τον ισχυρό ΔΗΣΥ της επόμενης μέρας. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές μας, αυτές καθορίζονται σε δύο διαστάσεις: Πρώτον, ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οφείλουμε να κάνουμε πράξη αυτό που είπαμε. Να λειτουργήσουμε, δηλαδή, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και κατ’ επέκτασιν των συμπολιτών μας. Ως η παράταξη του ορθολογισμού, που έχει απόλυτη αντίληψη του καθοριστικού της ρόλου. Η δεύτερη, εξίσου σημαντική, προτεραιότητα μας, είναι, με την εισαγωγή θεσμοθετημένων διαδικασιών, να επικαιροποιήσουμε τις μεθόδους και τον τρόπο επικοινωνίας με τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της παράταξής μας αλλά και την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών. Είμαι ένας εξ αυτών που θεωρούν πως η χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας είναι μεν πολύτιμη, με τίποτε όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική επαφή. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε να εμπλουτίσουμε την παρουσία μας στην κοινωνία. Μιλάμε για μία διαδικασία ανασυγκρότησης δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, στη βάση, τα σωματεία, τις τοπικές και επαρχιακές επιτροπές, και γενικότερα σε όλες τις δομές μας.
  2. Ο ΔΗΣΥ δεν ευρίσκεται σε αναζήτηση ιδεολογικής ταυτότητας. Ο ΔΗΣΥ ξέρει από πού έρχεται και πού πηγαίνει και δεν επιδίωξε ποτέ να κρύψει την ταυτότητά του, όπως άλλοι σε προεκλογικές περιόδους. Ιδεολογικά ανήκουμε στην ευρεία φιλελεύθερη, δεξιά παράταξη. Έχουμε ισχυρό κοινωνικό προφίλ και είμαστε μέλος της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συναποφασίζουμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν την ΕΕ και τον κόσμο. Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να καταφέρνουμε να συγχρονίζουμε τον βηματισμό μας με ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει σήμερα στον κόσμο. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, τόσο αλλάζοντας οι ίδιοι καθημερινά, όσο και πετυχαίνοντας να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πολιτών σε κάθε επίπεδο.

30.4 φωτεινή τσιρίδου φωτο δησυ.jpg

Φωτεινή Τσιρίδου: «Ο ΔΗΣΥ χρειάζεται ηγεσία που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα δεδομένα»

  1. Το όραμά μου για τη νέα σελίδα του ΔΗΣΥ εδράζεται σε δύο άξονες. Ο ένας έχει να κάνει με τη νέα γενιά, με τις παραγωγικές ηλικίες δηλαδή, και ο άλλος με τα παραδοσιακά μας ακροατήρια. Με τη δράση μου τα τελευταία χρόνια στο Kοινοβούλιο, ορμώμενη από την παραδοσιακή διαδρομή μου στον χώρο της παράταξής μας εδώ και δεκαετίες, αλλά και την πολυετή επαγγελματική μου δράση ως ελεύθερη επαγγελματίας, έχω τη δυνατότητα να υπηρετήσω αυτήν τη διττή στρατηγική. Η νέα γενιά ζητά κόμματα σύγχρονα, ευέλικτα, λειτουργικά, με αποτελεσματικότητα και συμμετοχικότητα που εξασφαλίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Ο ΔΗΣΥ μπορεί -και πρέπει- να γίνει το πρώτο ψηφιακό κόμμα στην Κύπρο και αυτό σκοπεύω να εισηγηθώ στη νέα μας Πρόεδρο, εφόσον εκλεγώ Αντιπρόεδρος. Είμαστε ένα κόμμα που πάντοτε ερχόμασταν από το μέλλον και δεν νοείται να μην εφαρμόζουμε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ψηφιακές συναντήσεις και checks & balances μέσα από εφαρμογές και προγράμματα που βρίσκονται στο χέρι μας, μέσω κινητού. Για να επιστρέψει η νέα γενιά στην πολιτική και να μην πάρει οριστικό διαζύγιο από την ενασχόληση με τα κοινά πρέπει να βλέπει στα κόμματα τον ίδιο της τον εαυτό. Όραμά μου, ο ΔΗΣΥ να γίνει το κόμμα που προτιμούν οι νέοι της Κύπρου γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν και να συμμετάσχουν. Από την άλλη, τα παραδοσιακά μας ακροατήρια πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο. Η εμπειρία και η συσσωρευμένη γνώση αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά, που πρέπει να αξιοποιηθεί. Οι σημερινοί 70άρηδες είναι ενεργά στοιχεία της κοινωνίας μας και μπορούν να φανούν χρήσιμοι στη νέα μας πορεία. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ χρειάζεται στελέχη που να συνομιλούν και να κινητοποιούν αυτά τα κοινά.
  2. Ο Συναγερμός είναι από τα λίγα κυβερνητικά κόμματα στην Ευρώπη που έχουν αντέξει και έχουν συγκρατήσει τα ποσοστά τους τα προηγούμενα 15 χρόνια. Μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση, μια υγειονομική, μια πληθωριστική και μια ενεργειακή κρίση, ο ΔΗΣΥ παραμένει ο κύριος εκφραστής της παράταξης που αρχίζει από το φιλελεύθερο Κέντρο και καταλήγει στην παραδοσιακή Δεξιά. Η φιλελεύθερη κεντροδεξιά αποτελεί πόλο έλξης για όσους εγκαταλείπουν τη Σοσιαλδημοκρατία τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ η παραδοσιακή σοβαρή Δεξιά αποτελεί το αντίβαρο σε μια σκληρή και συνεχώς ριζοσπαστικοποιημένη λαϊκίστικη Δεξιά. Τα ιδεολογικά προστάγματα αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και τις θέσεις εργασίας που θα απειληθούν λόγω της αυτοματοποίησης της τεχνολογίας, την κοινωνική συνοχή που απειλείται από το άνοιγμα της ψαλίδας των ανισοτήτων, τις περιβαλλοντικές πολιτικές και τα σύγχρονα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πολιτικές προκλήσεις, όπως η γεωπολιτική ασφάλεια, το μεταναστευτικό που θα ενταθεί λόγω κλιματικής αλλαγής και η νέα τρομοκρατία μέσω κυβερνοεπιθέσεων απαιτούν σύγχρονη αντίληψη και αποτελεσματικότητα. Ο ΔΗΣΥ χρειάζεται ηγεσία που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα δεδομένα.