Παιδεία

«Μαθησιακή κινητικότητα και πάνελ πολιτών»

Το πρόγραμμα «Erasmus+» και η άμεση Δημοκρατία των πάνελ πολιτών - Καινοτομία στη δευτέρα για την «GOPA.COM»

Καινοτομία και δημιουργικότητα χαρακτηρίζουν τη νέα κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποφάσισε να δημιουργήσει πάνελ πολιτών με 150 πολίτες απ’ όλες τις πόλεις της Ένωσης, ανάμεσά τους και η Κύπρος. Στο τρίτο και τελευταίο πάνελ πολιτών, που πραγματοποιήθηκε από τις 27 Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου, οι πολίτες κλήθηκαν να μελετήσουν το πρόγραμμα μαθησιακής κινητικότητας «Erasmus+» και να προβούν σε συστάσεις.

Η διαδικασία ήταν ένα όμορφο ταξίδι και ίσως η συνέχισή της να είναι αδήριτη ανάγκη. Τους λόγους αλλά και τη διαδικασία θα αναλύσουμε πιο κάτω.

Η φωνή σου τώρα μπορεί να έχει δύναμη, μπορεί να ακουστεί. Η «GOPA.COM» φρόντισε ώστε δημοσιογράφοι απ’ όλη την Ευρώπη να γίνουμε μάρτυρες αυτής της γιορτής της Δημοκρατίας. Μέσα σε τρεις μέρες καταφέραμε να μελετήσουμε την εσωτερική λειτουργία και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Επιτροπών Πολιτών ή αλλιώς τα πάνελ των πολιτών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Θέμα: Η εξέλιξη του προγράμματος «ERASMUS +».

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει για το πρόγραμμα αυτό, αν και οι περισσότεροι το έχουμε ταυτίσει με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους φοιτητές. Το ERASMUS + ωστόσο απευθύνεται σε εργαζόμενους κάθε ηλικίας, που επιθυμούν να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και τις γνώσεις τους στον τομέα τους.

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μετακινούνται σε άλλες χώρες για δουλειά, ανοίγουν οι ορίζοντές τους. Το «Erasmus» μπορεί να άρχισε με τους φοιτητές, όμως τώρα επεκτείνεται σε πολλούς τομείς. Δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυση του προγράμματος, κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Η συμπερίληψη άλλωστε είναι σημαντική για την Ε.Ε..

Θεωρητικά είναι το ιδανικό πρόγραμμα για όλους τους εργαζομένους, πρακτικά όμως;

Αυτό ακριβώς σκέφτηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα. Δημιούργησε τα πάνελ των πολιτών και κάλεσε πολίτες απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, αλλά και το μορφωτικό επίπεδο. Ανθρώπους, δηλαδή, σαν εμάς. Θα μπορούσε κάποιος από εμάς να ήταν εκεί και όχι απλώς να ήταν, αλλά να κατέθετε την άποψή του και τις ιδέες του διαμορφώνοντας πολιτική.

Οι πολίτες, 150 στο σύνολο, χωρίστηκαν σε ομάδες και διαβουλεύθηκαν μεταξύ τους για να καταλήξουν σε μια λίστα συστάσεων.

Συστάσεις και ισχύς

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως οι συστάσεις δεν έχουν καμία ισχύ και φυσικά δεν είναι αποφάσεις. Και, όμως, οι συστάσεις δεν θα μείνουν συστάσεις, καθώς θα μελετηθούν από τους τεχνοκράτες της Ένωσης, ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει ιδιαίτερο και ξεχωριστό το συγκεκριμένο γεγονός.

Οι πολίτες έκαναν δουλειά. Είδαν τις ανάγκες και τι ακριβώς χρειάζεται να αλλάξει για να γίνει το πρόγραμμα πιο ευέλικτο. Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες τους, ποιος θα μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερα;

Οι συστάσεις παρουσιάστηκαν την τελευταία ημέρα σε μια αίθουσα αμφιθεατρικού χαρακτήρα, η οποία θύμισε την Πνύκα της Αρχαίας Ελλάδος, που έμαθε στους Αρχαίους Έλληνες να μην είναι απλοί θεατές των δρωμένων σε μία πολιτεία, αλλά παράγοντες των πολιτειακών φαινομένων: «άγομεν και αγόμεθα».

Ως μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε κανείς να αντιληφθεί τα «πάνελ των πολιτών» της Ευρώπης.

Οι εκπρόσωποι της κάθε ομάδας παρουσίασαν τις συστάσεις που η ομάδα τους πρότεινε και οι υπόλοιποι πολίτες ψήφιζαν εάν στηρίζουν ή όχι τη σύσταση που παρουσιαζόταν, θέτοντας και τα ανάλογα ερωτήματα.

Μοναδικότητα και πολυπολιτισμικότητα

Αυτή είναι η ομορφιά της Ε.Ε., η πολυμορφία της και ο σεβασμός απέναντί της. Η μοναδικότητα που ξεπροβάλλει μέσα από τη διαφορετικότητα. Εκατόν πενήντα πολίτες, που όμως σεβάστηκαν τη γλώσσα, την ηλικία, το φύλο, τη θρησκεία, τη γλώσσα ο ένας του άλλου. Μοιράστηκαν σκέψεις και δημιούργησαν κάτι όμορφο, κάτι που, ακόμη και αν οι συστάσεις δεν υλοποιηθούν, αυτό δεν πρόκειται να χαθεί. Δημιούργησαν πολιτισμό μέσα από τον σεβασμό που γέννησαν οι επιτροπές αυτές.

Θα έχει συνέχεια;

Φαίνεται πως τα πάνελ των πολιτών ήρθαν για να μείνουν. Σύμφωνα με όσα μας ανακοίνωσαν στο συνέδριο, τα πάνελ θα εξελιχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα κριτήρια επιλογής των πολιτών αλλά και η θεματολογία θα μελετηθούν και θα επεξεργαστούν ώστε να υπάρξει μια εξελικτική πορεία στον θεσμό.

Η πρόθεση είναι να υπάρχουν “projects”, στα οποία να μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες. Στόχος της Ένωσης είναι τα θέματα να έχουν ενδιαφέρον για τους πολίτες, να τους αφορούν και κατ’ επέκτασιν να έχουν τη θέληση να συζητήσουν το θέμα, να εκφέρουν άποψη και να οραματιστούν μια καλύτερη εκδοχή του.

Τα πάνελ που ολοκληρώθηκαν την 1η Μαΐου ήταν το πείραμα, πάνω στο οποίο θα γίνουν αλλαγές ή διορθωτικές κινήσεις, αφού ειδική επιτροπή μελετήσει τα αποτελέσματά τους.

Η GOPA Com, αρωγός στην προσπάθεια αυτή, μέσα από την οργάνωση, τον σεβασμό και τη ζεστασιά των ανθρώπων της, άνοιξε, για όλους εμάς που με περιέργεια επισκεφθήκαμε τις Βρυξέλλες, μια πόρτα σε μια βαθύτερη κατανόηση των τρόπων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Πάνελ πολιτών

Η ιδέα των πάνελ των πολιτών θα μπορούσε να αλλάξει, γιατί όχι, και την κυπριακή κοινωνία.

Θα μπορούσε ν’ αποτελέσει έναν τρόπο περιορισμού φαινομένων της εποχής που χρειάζονται άμεσες λύσεις, όπως ο εκφοβισμός σε διάφορες μορφές του, ή η εγκληματικότητα και όχι μόνο.

Οι ομάδες πολιτών που η Πολιτεία τούς λέει με τον τρόπο αυτό πως είναι σημαντικοί, αναλαμβάνουν ευθύνη πολύ πιο εύκολα, ξαφνικά ενεργοποιούνται μηχανισμοί που τους κάνουν πιο υπεύθυνους και με ομαδικό πνεύμα.

Κι αν το αμφισβητούμε, δεν μένει παρά μια δοκιμή για να μας πείσει!