Αναλύσεις

Τα δύο βασικά συμπεράσματα από το Παρίσι

Η επιβεβαίωση της γαλλικής στήριξης στις προσπάθειες του ΠτΔ για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και η αντιπολιτευτική γραμμή της Αννίτας Δημητρίου και του ΔΗΣΥ

Από το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα:

Το πρώτο είναι πως οι προσπάθειες του ΠτΔ που αποσκοπούν στην ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαδικασίες λύσης του εθνικού μας ζητήματος, σε διπλωματικό επίπεδο κορυφής, προχωρεί εντός πλάνου. Επιπλέον, επιβεβαιώνεται πως, στην προσπάθεια αυτή του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο πολυτιμότερος σύμμαχος είναι η Γαλλία και ο Πρόεδρος Μακρόν.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως στο εσωτερικό κατέστη σαφές ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός της Αννίτας Δημητρίου -ασχέτως αν το περίμεναν ή όχι στο Προεδρικό- δεν φαίνεται διατεθειμένος να είναι ιδιαιτέρως υποστηρικτικός στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή τής ΕΕ στο Κυπριακό.

Συνεπώς, πέρα από τις «κακοτοπιές» που γνωρίζουν καλά στον λόφο ότι θα συναντήσουν σε διπλωματικό επίπεδο στην προσπάθεια ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό και ειδικότερα όταν οι προσπάθειες αυτές μπουν σε ακτίνα υλοποίησης, έχουν καταλάβει πως ένα άλλο μέτωπο που αφορά στην από τα δεξιά αντιπολίτευση θα καταστήσει την προσπάθεια, που έτσι κι αλλιώς δεν ξέρουν αν θα ευοδωθεί, ακόμη πιο δύσκολη.

Θετικά μηνύματα από Μακρόν

Από το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι και από τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Μακρόν, για το Κυπριακό, δεν έχει προκύψει η «μεγάλη είδηση». Επιβεβαιώνεται πως είναι σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, που σκοπό έχει, μέσα από μια σειρά κινήτρων ευρωτουρκικής υφής, να ξαναφέρει την Άγκυρα στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στην προσπάθεια αυτή, η Γαλλία φαίνεται πως είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος της κυπριακής Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κρίνει απολύτως ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Μακρόν.

«Χαίρομαι που ο Γάλλος Πρόεδρος βλέπει τη λογική πίσω από τη δική μας προσέγγιση και όχι μόνο αντιλαμβάνεται, αλλά την ίδια στιγμή θα στηρίξει αυτή μας την προσπάθεια, η οποία ελπίζουμε να καρποφορήσει αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία και να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος φάνηκε καθ’ όλα πρόθυμος να προωθήσει στον βαθμό που δύναται την πρόταση της κυπριακής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Γαλλία είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη. Κάτι που για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είναι σημαντικό, αφού, μέσω της γαλλικής στήριξης, καθίσταται σαφές πως δεν επιχειρείται αντικατάσταση του ΟΗΕ από την ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, αλλά υποβοήθηση του ενός οργανισμού από τον άλλον.

Ονοματολογία και διπλωματικές προσπάθειες για προετοιμασία εδάφους

Κατά τα άλλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν πιο συγκεκριμένα και για κάποια πρόσωπα που θα μπορούσαν να διοριστούν ως απεσταλμένοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στη «Σημερινή», κάτι ανακοινώσιμο.

Επιπλέον, κοινή πεποίθηση είναι πως οι προσπάθειες για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό θα επιταχυνθούν και θα πάρουν πιο σαφή μορφή, μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα και πως μέχρι το καλοκαίρι το σκηνικό για το κατά πόσον οι συγκυρίες και οι συσχετισμοί ευνοούν την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό θα είναι πιο αποκρυσταλλωμένο.

Μέχρι τότε, πάντως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, θα συνεχίζονται βολιδοσκοπήσεις και διπλωματικές προσπάθειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται το έδαφος για να πειστούν τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως η τουρκική πλευρά, όπως αποδεχτεί την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» από Αννίτα και ΔΗΣΥ

Αν στο Προεδρικό υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προσπάθειες εμπλοκής της ΕΕ στο εθνικό μας ζήτημα, τα πράγματα διαφέρουν σε ό,τι αφορά τη στήριξη από το εσωτερικό μέτωπο και ειδικότερα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Όπως προαναφέρεται, αν υπάρχει ένα δεύτερο κρίσιμο συμπέρασμα από την εβδομάδα που μας πέρασε και από τα όσα έγιναν γύρω από το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι, είναι η στάση που κράτησε ο Συναγερμός και η πρόεδρός του, Αννίτα Δημητρίου. Στάση, η οποία προδιαγράφει την αντιμετώπιση που θα έχει από το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου ο ΠτΔ σχετικά με την τακτική του για επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό.

Ως γνωστόν, η Αννίτα Δημητρίου, ήδη πριν από το ταξίδι του ΠτΔ στο Παρίσι, από το βήμα του συνεδρίου του ΔΗΣΥ, είπε πως «δεν θα γίνει αποδεκτό να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως άλλοθι για περαιτέρω αδράνεια. Ως πρόσχημα για τη μονιμοποίηση της κατοχής. Δεν θα γίνει αποδεκτό να επιχειρήσουμε, ή να δώσουμε την εντύπωση ότι επιχειρούμε να υποβαθμίσουμε τον πρωταρχικό ρόλο του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ή να εκφύγουμε του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί».

Δήλωση, η οποία, στο πλαίσιο ενός «φορτισμένου» συνεδρίου, που βασικό του συμπέρασμα είναι πως το κόμμα της Δεξιάς επικυρώνει την απόφασή του για στάση «υπεύθυνης αντιπολίτευσης», θα μπορούσε να αναγνωστεί ώς ένα βαθμό ως «επικοινωνιακού χαρακτήρα». Το γεγονός, όμως, ότι ηγετικά στελέχη του κόμματος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με δημόσιες τοποθετήσεις τους επέμεναν στη «γραμμή» της Αννίτας περί «προσπάθειας χρησιμοποίησης της ΕΕ ως άλλοθι για περαιτέρω αδράνεια» και «πρόσχημα για μονιμοποίηση της κατοχής» από μέρους του ΠτΔ, καθιστά σαφές ότι ο ΔΗΣΥ επέλεξε να κινηθεί επικριτικά έως και συγκρουσιακά απέναντι στην τακτική του Προεδρικού.

Επόμενη στάση Βερολίνο - Ορόσημο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ θα συνεχιστούν σε επίπεδο διπλωματικό καθ’ όλο το επόμενο διάστημα. Κρίσιμα επόμενα βήματα θεωρούνται το επικείμενο ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Βερολίνο, για το οποίο όμως δεν έχουν κλειδώσει ούτε ημερομηνίες, ούτε και η ατζέντα επακριβώς. Βέβαιο ωστόσο θεωρείται πως το Κυπριακό και η πρόταση του ΠτΔ θα δεσπόζουν στις εκεί επαφές του.

Τέλος, ορόσημο για τις προσπάθειες εφαρμογής της πρότασης του ΠτΔ θεωρείται από μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης και η επικείμενη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 29-30 Ιουνίου. Περίοδος κατά την οποία θα έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε Ελλάδα και Τουρκία αφού θα ολοκληρωθούν οι εκλογές στις δύο χώρες.