Αναλύσεις

«Ξεσκονίζουν» τους διορισμούς του Προέδρου

Στο μικροσκόπιο Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Βουλής οι «λίστες»

Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκονται ήδη οι προσλήψεις των συμβούλων της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν πως ήδη τα πλείστα Υπουργεία και Υφυπουργεία έχουν στείλει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τα στοιχεία που ζητήθηκαν αναφορικά με τους συμβούλους που προσλήφθηκαν από την 1η Μαρτίου, ενώ αναμένεται πως εντός των επόμενων ημερών θα στείλουν και όσοι Υπουργοί και Υφυπουργοί δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα, τα στοιχεία που ζητούνται. Εν τω μεταξύ, οι έλεγχοι επί των στοιχείων που έχουν ήδη σταλεί, έχουν ξεκινήσει. Όπως φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όλα σχεδόν τα Υπουργεία και Υφυπουργεία αξιοποίησαν το κονδύλι που υπάρχει για την πρόσληψη συμβούλων. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα Υπουργεία έχουν προχωρήσει στην πρόσληψη «ενός ή δύο τουλάχιστον συμβούλων». Εξαίρεση αποτελεί το Υπουργείο Οικονομικών και ο Μάκης Κεραυνός, ο οποίος δεν προέβη στην πρόσληψη κάποιου συμβούλου.

Εν τω μεταξύ, στο περίμενε βρίσκεται η Βουλή, η οποία ζήτησε στοιχεία που αφορούν συμβούλους και συνεργάτες τόσο από τη νυν όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά γραφεία τα οποιαδήποτε στοιχεία, ενώ, όπως όλα δείχνουν, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα «τρέχει» η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος. Αφενός την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, ενώ η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής έχει ενώπιόν της το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο διανεμήθηκε άτυπα στα μέλη της Επιτροπής. Κυβερνητικό νομοσχέδιο και πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ φαίνεται πως στην κεντρική τους φιλοσοφία ταυτίζονται, πλην, όμως, υπάρχουν επιμέρους διαφορές.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.