Αναλύσεις

Προσλήψεις συμβούλων: Νομικό «σουλούπωμα» και στο βάθος… απολύσεις

Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκονται ήδη οι προσλήψεις των συμβούλων της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη - Παράλληλα «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως προχωρούν οι διαδικασίες για τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος της πρόσληψης συμβούλων και συνεργατών της Κυβέρνησης. Αφενός η κυβέρνηση θέλει να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, μετά τον σάλο που ξέσπασε από μια σειρά προσλήψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αφετέρου, Βουλή και Προεδρικό κρίνουν πως έφτασε η στιγμή να κλείσει και αυτό το ζήτημα, το οποίο ήταν εδώ και αρκετές δεκαετίες «ανοιχτό» και παρείχε τη δυνατότητα στις εκάστοτε κυβερνήσεις να προβαίνουν σε διορισμούς ημετέρων, παρακάμπτοντας, μεταξύ άλλων, και την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Την περασμένη Τετάρτη, στη Βουλή, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.

Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής έχει ενώπιόν της το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο διανεμήθηκε άτυπα στα μέλη της Επιτροπής, και την πρόταση νόμου το ΑΚΕΛ, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης.

Κυβερνητικό νομοσχέδιο και πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ φαίνεται πως στην κεντρική τους φιλοσοφία ταυτίζονται, πλην, όμως, υπάρχουν επιμέρους διαφορές, για τις οποίες γίνεται αναφορά πιο κάτω.

Έλεγχος και ενδεχόμενες απολύσεις

Παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές διεργασίες, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία συλλογής στοιχείων από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία θα περάσει από το μικροσκόπιό της όλες τις προσλήψεις συμβούλων που έγιναν από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πως, αν από τον έλεγχο της ΕΥ προκύψει πως έχουν προσληφθεί άτομα τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται στο νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή, τότε θα ακυρωθεί η πρόσληψή τους και θα απολυθούν, ασχέτως αν κατά τον χρόνο που έγινε, ήταν εντός νομικού πλαισίου.

Έπιασαν δουλειά στην Ε.Υ.

Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν πως ήδη τα πλείστα Υπουργεία και Υφυπουργεία έχουν στείλει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τα στοιχεία που ζητήθηκαν αναφορικά με τους συμβούλους που προσλήφθηκαν από την 1η Μαρτίου, ενώ αναμένεται πως εντός των επόμενων ημερών θα στείλουν και όσοι Υπουργοί και Υφυπουργοί δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα, τα στοιχεία που ζητούνται. Εν τω μεταξύ, οι έλεγχοι επί των στοιχείων που έχουν ήδη σταλεί, έχουν ξεκινήσει.

Όπως φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όλα σχεδόν τα Υπουργεία και Υφυπουργεία αξιοποίησαν το κονδύλι που υπάρχει για την πρόσληψη συμβούλων. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα Υπουργεία έχουν προχωρήσει στην πρόσληψη «ενός ή δύο τουλάχιστον συμβούλων». Εξαίρεση αποτελεί το Υπουργείο Οικονομικών και ο Μάκης Κεραυνός, ο οποίος δεν προέβη στην πρόσληψη κάποιου συμβούλου.

Σε ό,τι αφορά τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στη συνεδρία της περασμένης Τετάρτης υπογράμμισε πως η ΕΥ θεωρεί ότι η όποια συζήτηση περί διορισμών, που παρακάμπτει την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, είναι «άβολη».

Στο περίμενε η Βουλή…

Εν τω μεταξύ, στοιχεία που να αφορούν τους διορισμούς συμβούλων και συνεργατών έχουν ζητηθεί και από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά γραφεία τα οποιαδήποτε στοιχεία, ενώ, όπως όλα δείχνουν, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Ο λόγος που παρατηρείται καθυστέρηση συγκριτικά με την επίδοση στοιχείων που έλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία αφορά στο γεγονός ότι από την Επιτροπή Θεσμών έχουν ζητηθεί στοιχεία που αφορούν συμβούλους και συνεργάτες και από τη νυν αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι βασικές πρόνοιες του κυβερνητικού νομοσχεδίου

Όπως προκύπτει από τα όσα συζητήθηκαν στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη αλλά και από πληροφορίες της «Σ», το κυβερνητικό νομοσχέδιο επιχειρεί ρύθμιση και στον τρόπο πρόσληψης αλλά και στο εργασιακό καθεστώς των συμβούλων - συνεργατών.

Μεταξύ άλλων, θα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσληψη η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Με το κριτήριο αυτό θεωρείται πως αυτορυθμίζεται και το ηλικιακό, αφού για να πάρει κάποιος πτυχίο, σημαίνει πως έχει ξεπεράσει το 20ό – 21ο έτος της ηλικίας του. Επιπλέον προϋπόθεση για την πρόσληψη κάποιου συμβούλου είναι να μην έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με εν ενεργεία αξιωματούχο. Στοιχείο που διαφοροποιεί την πρόσληψη απ’ αυτήν των κοινοβουλευτικών συνεργατών, όπου το «απαγορευτικό» μπαίνει στη συγγένεια πρώτου βαθμού μόνο.

Οι αμοιβές των συμβούλων-συνεργατών, βάσει του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, δεν θα ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ ετησίως, ωστόσο θα μπορεί κάποιος να λαμβάνει πιο υψηλό μισθό αναλόγως προσόντων.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, η οποία συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών τη περασμένη Τετάρτη, από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί ο νόμος, θα δημοσιεύονται και το όνομα και τα προσόντα του κάθε προσώπου που διορίζεται, μαζί με τη μισθοδοσία του για σκοπούς διαφάνειας.

Οι επιμέρους διαφορές της πρότασης του ΑΚΕΛ

Όπως αναφέρεται πιο πάνω, στη βασική τους φιλοσοφία το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης αλλά και η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ συγκλίνουν, ωστόσο υπάρχουν κάποιες επιμέρους διαφορές.

Αυτές εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, στο σημείο που αφορά στο καθεστώς πρόσληψης: Στο κυβερνητικό νομοσχέδιο προνοείται όπως οι προσλήψεις γίνονται με υπαλληλικές συμβάσεις, ενώ στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με τη μορφή της αυτοεργοδότησης. Σύγκλιση πάντως φαίνεται να υπάρχει και στην πτυχή που αφορά τον χρόνο εργοδότησης των συμβούλων-συνεργατών, ο οποίος θα λήγει αυτομάτως με την απομάκρυνση του αξιωματούχου που τον διόρισε, από τη θέση του.

Επιπλέον, στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, το ύψος των απολαβών διαφοροποιείται αναλόγως των προσόντων και των αρμοδιοτήτων του κάθε συμβούλου-συνεργάτη κατά παρόμοιο τρόπο με τα ισχύοντα στις μισθολογικές κλίμακες του Δημοσίου, ενώ υπάρχει ανώτατο μισθολογικό όριο. Στο κυβερνητικό νομοσχέδιο υπάρχει η πρόνοια των 25.000 ευρώ ετησίως, η οποία, όμως, μπορεί να διαφοροποιηθεί προς τα πάνω αναλόγως των προσόντων του συμβούλου, ενώ «θολό» παραμένει το σημείο που αφορά στο μισθολογικό «ταβάνι».

Άλλη διαφορά εντοπίζεται στον βαθμό συγγένειας των συμβούλων με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης υπάρχει πρόνοια βάσει της οποίας ο σύμβουλος-συνεργάτης δεν πρέπει να έχει συγγένεια μέχρι τρίτου βαθμού με κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο, ενώ στη πρόταση του ΑΚΕΛ το «απαγορευτικό» στη συγγένεια μέχρι τρίτου βαθμού, αφορά μόνο τον αξιωματούχο που θα προΐσταται του συμβούλου-συνεργάτη.

Διάθεση συνεννόησης

Παρά τις επιμέρους διαφορές που αναφέρονται, φαίνεται πως υπάρχει διάθεση απ’ όλες τις πλευρές όπως ενσωματωθούν στοιχεία από την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, προκειμένου να βελτιωθεί εκεί και όπου χρειάζεται.