Κόμματα

Μαρίνος Σιζόπουλος: «Δεν θα επαναδιεκδικήσω προεδρία στην ΕΔΕΚ»

«Ο απολογισμός της επιτυχίας ή της αποτυχίας θα γίνει την κατάλληλη στιγμή. Ας μην ξεχνούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα πολιτικά πρόσωπα κρινόμαστε από τις τελευταίες, εάν όχι από την τελευταία πολιτική μας πράξη»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Σημερινή», ο Μαρίνος Σιζόπουλος απαντά για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, την οικονομία και το ενεργειακό, αλλά και το κατά πόσον θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία της ΕΔΕΚ.

Κληθείς να σχολιάσει πώς βλέπει τη συνέχιση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται, και αν ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα επαναδιεκδικήσει θητεία είπε τα εξής:

«Οι σημερινές προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. Σαφώς διαφοροποιημένες ακόμα και από το πρόσφατο παρελθόν. Η ΕΔΕΚ από την ίδρυσή της ως ένα πατριωτικό και Σοσιαλιστικό Κόμμα, έθεσε ως προτεραιότητα των πολιτικών επιλογών και δράσεών της το Κυπριακό και την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Αναφορικά με το Κυπριακό, από την ίδρυσή της και μέχρι το 1974 προτεραιότητα ήταν η ματαίωση των υπονομευτικών σχεδίων της χούντας των Αθηνών, η προάσπιση της συνταγματικής νομιμότητας και η προστασία της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά το 1974 σταθερός και αμετάκλητος στόχος είναι η ματαίωση των τουρκικών σχεδιασμών, η απελευθέρωση της πατρίδας μας και η σύσταση ενός πολιτειακού συστήματος, το οποίο να κατοχυρώνει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση. Αναφορικά με τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης είναι γενικά παραδεκτό ότι τουλάχιστον τα τελευταία οκτώ χρόνια η ΕΔΕΚ κατόρθωσε, παρά το εκλογικό της μέγεθος και ως κόμμα αντιπολίτευσης, να υλοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός μέτρων κοινωνικής πολιτικής προς όφελος των ευπαθών ομάδων. Αριθμό μέτρων που δεν κατόρθωσε να πετύχει κανένα άλλο κόμμα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα αφενός της ώριμης και εποικοδομητικής στάσης που τηρεί και, αφετέρου, των τεκμηριωμένων προτάσεων τις οποίες υποβάλλει και που είναι δύσκολο σε κάθε καλόπιστο συνομιλητή να τις απορρίψει. Εάν ακόμα υιοθετούντο και κάποιες προτάσεις αναφορικά με το κούρεμα των καταθέσεων, τον Συνεργατισμό, τις εκποιήσεις και τη διαδικασία αναδιάρθρωσης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η κατάσταση σήμερα τόσο της οικονομίας, όσο και μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας θα ήταν πολύ καλύτερη. Αναφορικά με την επαναδιεκδίκηση νέας θητείας στην Προεδρία του Κόμματος, θα ήθελα να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Θα υπενθυμίσω ότι μία από τις πρώτες ενέργειες, όταν ανέλαβα την Προεδρία της ΕΔΕΚ τον Μάρτιο του 2015, ήταν η καταστατική θεσμοθέτηση περιορισμού στις θητείες των κομματικών και πολιτειακών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου. Καθορίστηκαν οι δύο πενταετείς θητείες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δυσαρεστήσει και κάποια στελέχη, τα οποία ήθελαν να απολαμβάνουν διά βίου συγκεκριμένα αξιώματα. Ως εκ τούτου, ο απολογισμός της επιτυχίας ή της αποτυχίας θα γίνει την κατάλληλη στιγμή. Ας μην ξεχνούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα πολιτικά πρόσωπα κρινόμαστε από τις τελευταίες, εάν όχι από την τελευταία πολιτική μας πράξη».

*Ολόκληρη η συνέντευξη του Μαρίνου Σιζόπουλου δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη «Σημερινή», χθες Κυριακή 11 Ιουνίου 2023.