Συνεντεύξεις

Η Τουρκία θέλει όλη την Κύπρο

«Δεν μπορεί η Άγκυρα να μπει στο πλάνο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου»

«Οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, δεν εξαρτώνται ούτε από τον Πρόεδρο, ούτε από την Κυβέρνηση. Οι προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η τελική απόφαση επαφίεται στα συλλογικά όργανα της Ε.Ε». Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ από τον Μάρτιο του 2015, σε μια εκ βάθους ψυχής και με απόλυτη ειλικρίνεια συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή», απαντά για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, την οικονομία και το ενεργειακό. αλλά και το κατά πόσον θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία της ΕΔΕΚ.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα πρώτα του βήματα και την πορεία του στην πολιτική τα έκανε πολύ νέος και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1973, όταν έγινε μέλος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ, ενώ το 1977 ήταν ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών Αγώνας Θεσσαλονίκης, της οποίας υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας.

Είστε ικανοποιημένος με τη μέχρι σήμερα διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη;

Η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη καταγράφει λιγότερες από 100 μέρες διακυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, έχει δρομολογήσει σειρά πολιτικών δράσεων στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματος, οι οποίες βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ρύθμιση της «ΑΤΑ», το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, η σύσταση του Ειδικού Τμήματος στα Επαρχιακά Δικαστήρια για προσφυγή των δανειοληπτών και ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης, η προώθηση πιλοτικά του θεσμού της Κοινωνικής Λειτουργού της Γειτονιάς, η ρύθμιση του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, η ετοιμασία προγράμματος Ενιαίας Στεγαστικής Πολιτικής κ.ά.

Είναι όμως προφανές ότι τέτοιες πολιτικές δράσεις απαιτούν χρόνο για την υλοποίηση και επιβεβαίωση των θετικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή-τους.

Η πρόταση και οι προσπάθειες του Προέδρου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού θεωρείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί και να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα;

Η επίτευξη δεν εξαρτάται ούτε από τον Πρόεδρο, ούτε από την Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος πραγματοποιεί επαφές με ηγέτες της Ε.Ε., αναλύει τις θέσεις και τις απόψεις-του, προβάλλει τα πλεονεκτήματα από μια ενεργότερη εμπλοκή της Ένωσης. Η τελική όμως απόφαση επαφίεται στα συλλογικά όργανα της Ε.Ε.. Φυσικά δεν πρέπει να αγνοούμε τα συμφέροντα τα οποία υπάρχουν μεταξύ χωρών μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Συμφέροντα τα οποία λειτούργησαν μέχρι σήμερα ανασταλτικά στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η οποία προκλητικά προωθεί μια επεκτατική πολιτική σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μορφή υβριδικού πολέμου, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν υλοποιεί τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, όπως αυτές αναλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2005. Την ίδια στιγμή πρέπει να σημειώσουμε τη σωστή θέση του Προέδρου ότι η εμπλοκή της Ε.Ε. δεν αναιρεί και δεν υποκαθιστά τον ρόλο των Η.Ε.. Κατά την άποψη της ΕΔΕΚ, ο ρόλος του εκπροσώπου της Ε.Ε. πρέπει να περιορίζεται στον έλεγχο των προτάσεων που θα υποβάλλονται και θα αφορούν θέματα εσωτερικής διάρθρωσης του πολιτειακού συστήματος, εάν αυτές συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η εξαγγελία της Κυβέρνησης για ενεργειακό αγωγό με το Ισραήλ θεωρείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί δεδομένων πάντα των θεμάτων βιωσιμότητας, καθώς και των ισχυρών αντιδράσεων και απειλών από την Άγκυρα;

Η ΕΔΕΚ από την αρχή εισηγήθηκε η αξιοποίηση του φυσικού αερίου να αποτελέσει κορυφαίο θέμα της κυβερνητικής πολιτικής. Πρότεινε κατά προτεραιότητα για την αξιοποίησή του, την κατασκευή του EastΜed, την υγροποίηση και τη μεταφορά του σε χώρες της Ε.Ε. και τη μεταφορά του στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και τη μεταφορά του στην Ευρώπη μέσω του Euroasia Interconnector. Φυσικά η επιλογή για υλοποίηση όποιας από τις τρεις προτάσεις θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα μιας ορθολογικής μελέτης στη βάση του απαιτούμενου χρόνου υλοποίησης και της οικονομικής βιωσιμότητας. Οι απειλές της Τουρκίας ήταν και θα είναι δεδομένες. Ο στρατηγικός της στόχος από τη δεκαετία του 1950 είναι η μετατροπή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, η οποία να ελέγχει τις ενεργειακές πηγές της Μ. Ανατολής και της Βορ. Αφρικής και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, πολύ δε περισσότερο σήμερα, που το φυσικό αέριο αναβάθμισε ακόμα περισσότερο τη γεωστρατηγική αξία της περιοχής. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλει να ελέγχει την Κύπρο πολιτικά και στρατιωτικά. Τις δεκαετίες 1950 και 1960 ο κύριος αντίπαλος για την επιβολή των σχεδιασμών της ήταν η Ελλάδα, σήμερα είναι και το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η Κύπρος, με προσεκτικούς χειρισμούς αξιοποίησης των συμμαχιών που συνήψε με τις γειτονικές χώρες, πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου αποκλείοντας την Τουρκία. Η εμμονή της Τουρκίας να διεκδικεί ρόλο στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην ουσία βρίσκεται σε αντίθεση και με τη θέση της για λύση του Κυπριακού στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών. Στη βάση ποιου δικαιώματος διεκδικεί ρόλο στη θαλάσσια περιοχή, που κατά την τουρκική ρητορική ανήκει στο άλλο κράτος; Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει ότι η λύση των δύο κρατών είναι εκβιασμός για να πετύχει λύση που να της διασφαλίζει πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, μη αποκλειομένης μελλοντικά και της συνολικής ενσωμάτωσης στην τουρκική επικράτεια.

Με ποιον τρόπο το φυσικό αέριο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής δυσχέρειας των πολιτών και στη λύση του Κυπριακού, όπως δηλώνουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις;

Η συμβολή στην αντιμετώπιση της οικονομικής δυσχέρειας των πολιτών θα προέλθει μέσα από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις, με κυριότερες τη μείωση των λογαριασμών αλλά και του κόστους παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων. Επιπρόσθετα η χρήση του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υποχρέωση για αγορά θερμοκηπιακών ρύπων, που το 2023 θα ανέλθει περίπου στα 300 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη στήριξη άλλων μέτρων κοινωνικής πολιτικής. Η εμπλοκή της Τουρκίας στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου είτε για τη μεταφορά του στην Ε.Ε. μέσω αγωγού που θα διέρχεται από το έδαφός της είτε με όποια άλλη επιλογή, δεν πρόκειται να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Αντίθετα θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις διεκδικήσεις της και θα την καταστήσει κλειδοκράτορα της ροήςτου φυσικού αερίου προς την Ε.Ε.. Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου πρέπει να αποκλείει την εμπλοκή της Τουρκίας, να ισχυροποιεί τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου και να αναβαθμίζει τη διαπραγματευτική της θέση. Αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα καταστήσει σε πρώτο στάδιο ανέφικτους τους τουρκικούς στόχους.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα καταλήξει σε τοπική απορρύθμιση»

Πλησιάζουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που μάλιστα συνδυάζει Ευρωεκλογές και Δημοτικές παράλληλα. Ποια η θέση σας για τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται και πώς ενδέχεται να προχωρήσει η ΕΔΕΚ;

Οι επόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κρίσιμης σημασίας από πολλές απόψεις. Αναμφίβολα θα αναδειχθούν τα τεράστια προβλήματα που θα προκύψουν εξαιτίας των κομματικών σκοπιμοτήτων που θέλησαν να εξυπηρετήσουν οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, σχεδιάζοντας και ψηφίζοντας τη δήθεν μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία τελικά θα καταλήξει σε απορρύθμιση. Με πρόφαση τη μείωση κατά μία των εκλογικών αναμετρήσεων ανά πενταετία, ταύτισαν τις Ευρωεκλογές με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τι κοινό έχουν οι δύο εκλογές; Φυσικά κανένα. Γιατί δεν ταύτισαν τις Ευρωεκλογές με τις Βουλευτικές εκλογές; Δύο εκλογές που έχουν πολλά κοινά σημεία. Τώρα με το νέο εκλογικό σύστημα θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ψηφοφόρος θα κληθεί να ψηφίσει σε οκτώ (8) διαφορετικά ψηφοδέλτια, κάποιοι και σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα. Επιπρόσθετα και επί της ουσίας, ενώ ενοποιούνται οι Δήμοι, ο διαχωρισμός σε Δημοτικά Διαμερίσματα αυξάνει σημαντικά το εκλογικό μέτρο, τα μικρότερα κόμματα δεν θα εκλέγουν Δημοτικούς Συμβούλους. Εισάγεται έμμεσα το πλειοψηφικό. Θα έχουμε Δήμο (Πόλη Χρυσοχούς), όπου από τους 16 Δημοτικούς Συμβούλους οι 14 θα είναι Αντιδήμαρχοι και θα εκλέγονται ο καθένας με ξεχωριστή ψηφοφορία από τις κοινότητές-τους. Τα Δημοτικά Διαμερίσματα θα συνεδριάζουν για να λαμβάνουν αποφάσεις που θα προωθούνται στα Δημοτικά Συμβούλια, όταν θα είναι παρόντες οι μισοί + ένας από τους Δημοτικούς Συμβούλους. Αλλά ένας μεγάλος αριθμός Διαμερισμάτων θα αποτελείται μόνο από έναν Δημοτικό Σύμβουλο, τον Αντιδήμαρχο, ο οποίος θα «συνεδριάζει» και θα λαμβάνει αποφάσεις/εισηγήσεις μόνος του. Ενώ στη Λευκωσία τέσσερεις (4) Δήμοι ενώθηκαν σε ένα, Λευκωσία, Αγλαντζιά, Άγιος Δομέτιος και Έγκωμη (η αρχική πρόταση περιελάμβανε και τον Στρόβολο), στη Λεμεσό δεν ενώθηκαν τα Πολεμίδια και ο Ύψωνας, με αποτέλεσμα να είναι δύο χωριστοί Δήμοι. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το θέμα των Σχολικών Εφορειών βρίσκεται σε εκκρεμότητα, δεδομένου ότι η συνένωση Δήμων επιβάλλει επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Η ΕΔΕΚ πρότεινε την ενοποίηση των Εφορειών ανά Δήμο με πλήρη αυτονόμηση από τα Δημοτικά Συμβούλια. Τα μέλη τους να εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες.

Στους μεγάλους Δήμους, Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές ανησυχίες από τους πολίτες για το μέλλον των πόλεών τους. Αλλαγή προσώπων θα μπορούσε να φέρει θετική αλλαγή; Έχετε κάποια ονόματα που επεξεργάζεστε;

Οι ανησυχίες είναι εύλογες. Η ενοποίηση των Δήμων, εάν υπάρχει συνετή διαχείριση, θα επιφέρει αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, μείωση του κόστους λειτουργίας και άρα και των δημοτικών φόρων. Η ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των Δημοτικών Διαμερισμάτων, εγκυμονούν κινδύνους. Δεν αποκλείεται η πρόκληση αχρείαστου ανταγωνισμού ανάμεσα στους Δημοτικούς Συμβούλους των Διαμερισμάτων, για την ικανοποίηση αιτημάτων που θα εξυπηρετούν προνομιακά τούς δημότες του Διαμερίσματός τους, με επίπτωση την παρεμπόδιση της ενιαίας ανάπτυξης του Δήμου. Η απόκτηση εμπειρίας και διαχείρισης νέων αρμοδιοτήτων απαιτεί χρόνο προσαρμογής, γι’ αυτό και τη διοίκηση των Δήμων πρέπει να την αναλάβουν άτομα με ικανότητες και εμπειρία. Η όποια αλλαγή, εάν είναι θετική ή όχι, θα κριθεί από το τελικό αποτέλεσμα και όχι από τις προθέσεις ή τις διακηρύξεις. Η ηγεσία του κόμματος εγκαινίασε κύκλο συσκέψεων με τα μέλη των Οργανώσεων των Δημαρχευομένων περιοχών για να τα ενημερώσει αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγέςστη νομοθεσία, ανταλλαγή απόψεων για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων, καθώς και καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης. Εκτιμώ ότι η επιλογή Δημάρχων και Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου.

Ποιες σκέψεις γίνονται για τις Ευρωεκλογές;

Αναμφίβολα οι επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών είναι κρίσιμης πολιτικής σημασίας, όχι μόνο για την ΕΔΕΚ αλλά και για την πατρίδα-μας. Η Σοσιαλιστική Ομάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη και τα σημερινά δεδομένα μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας επιβάλλουν την ισχυρή προβολή των θέσεων της Κύπρου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις πολιτικές ομάδες. Από την πλευρά τηςΕΔΕΚ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκλογή ευρωβουλευτή, ο οποίος να μπορεί να εκπροσωπεί επάξια και το κόμμα και την πατρίδα μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος μας θα επιτευχθεί.

Οικονομία: «Να αποκαταστήσουμε την αγοραστική αξία του μισθού των πολιτών»

Πώς κρίνετε την κατάσταση της οικονομίας σήμερα και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση;

Παρά τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει, εντούτοις δεν επιτρέπεται η επανάπαυση. Δυστυχώς, η κυπριακή οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες, όπως πολλές φορές επισήμανε η ΕΔΕΚ, στηρίζεται σε πυλώνες ιδιαίτερα ευαίσθητους, που εξαρτώνται εν πολλοίς από εξωγενείς και μη ελεγχόμενους παράγοντες. Η ουκρανική κρίση και οι επιπτώσεις στην οικονομία ήταν ακόμα ένα στοιχείο επιβεβαίωσης. Χωρίς να εγκαταλείπονται, όπως πολλές φορές τονίσαμε, θα πρέπει σταδιακά να ενισχυθεί με συγκεκριμένα προγράμματα ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας και την αύξηση της επάρκειας σε εγχώρια καταναλωτικά προϊόντα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στον βαθμό που εξαρτάται από εμάς, πρέπει να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και να αποκαταστήσουμε την αγοραστική αξία του μισθού των πολιτών.

*Αύριο Δευτέρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος αποκαλύπτει στο www.simerini.com τι σκέφτεται για το πολιτικό του μέλλον και την ΕΔΕΚ.