Αναλύσεις

Πρεσβευτής τουρκικών θέσεων ο Πρόεδρος με φόντο τα τετελεσμένα του Ερντογάν - Τι υπόσχεται να πει στους Αυστριακούς για να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως μεταδίδεται από το Στρασβούργο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Βιέννη για να κάμψει τις αντιστάσεις της Αυστριακής κυβέρνησης σε διαφορά θέματα που αφορούν την προώθηση τουρκικών θέσεων στην ΕΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος προσδοκά ότι προωθώντας τα τουρκικά συμφέροντα θα κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και θα δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών.

Σε μια τέτοια εξέλιξη όμως τόσο ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ όσο και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άσκησαν βέτο διευκρινίζοντας ήδη ότι δεν πρόκειται να επαναρχίσουν οι συνομιλίες εάν δεν γίνει δεκτή η αρχή των δυο κρατών ως βάση λύσης.

Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχει πλήρης ανάλυση των γεγονότων και προτάσεις πως θα μπορούσε ο πρόεδρος να συμπεριφερθεί για να αποφύγει δική του αυτοπαγίδευση και του Κυπριακού προβλήματος: