Αναλύσεις

Γιατί δεν «έληξε» χθες το θέμα του Παγκράτιου

Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε χθες Τρίτη, η απορία που φαίνεται να κυριαρχεί στην κοινή γνώμη είναι, γιατί πρέπει να παραταθεί κι άλλο το θέμα του Παγκράτιου και του Πιτσιλλίδη.

Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε χθες Τρίτη, η απορία που φαίνεται να κυριαρχεί στην κοινή γνώμη είναι, γιατί πρέπει να παραταθεί κι άλλο το θέμα του Παγκράτιου και του Πιτσιλλίδη.

Η επίσημη θέση της Συνόδου είναι πως χρειάζεται περισσότερη εξέταση των στοιχείων για τις υποθέσεις αυτές και χρειάζεται επίσης να δοθούν δια ζώσης εξηγήσεις από τους εμπλεκόμενους.

Επομένως οι Παγκράτιος Μερακλής και Ανδρέας Πιτσιλλίδης αναμένεται να κληθούν σε επόμενη συνεδρία της Συνόδου προκειμένου να εξεταστούν και να ερωτηθούν από τους Συνοδικούς για κάποια «κενά» στις υποθέσεις τους.

Σημειώνεται πως η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου είναι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως η Σύνοδος στο διάστημα που μεσολαβεί.

Θέλουν να κερδίσουν χρόνο

Στην περίπτωση του Παγκράτιου Μερακλή, σημειώνεται πως από τους Επισκόπους που συναποτελούν την υφιστάμενη Ιερά Σύνοδο κανένας δεν συμμετείχε στη Σύνοδο του 1996 και 1998 που έλαβε τις αποφάσεις για «επ’ αόριστον αργία» του Αρχιμανδρίτη Μερακλή.

Όμως τα στοιχεία, οι συνεντεύξεις, τα έγγραφα, σε αρκετές περιπτώσεις η προσωπική σχέση που έχουν κάποιοι Συνοδικοί με τον Παγκράτιο Μερακλή, καθιστούν την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου περί της παράτασης της υπόθεσης προκειμένου να μελετηθεί διεξοδικότερα, τουλάχιστον «δυσνόητη».

Εξάλλου, αφού εδώ και αρκετές μέρες και βδομάδες ήταν γνωστό πως στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου θα υπήρχε θέμα Παγκράτιου, γιατί δεν κλήθηκε να δώσει τις απαντήσεις που θέλουν να μάθουν απ’ αυτόν οι Συνοδικοί προκειμένου να λήξει το όλο ζήτημα το οποίο χρονολογείται εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες;

Υπονοείται και ενδέχεται, ένας αριθμός σημαντικών εγγράφων της Συνόδου για την υπόθεση του Παγκράτιου, να μην έχουν δοθεί από πριν στους Συνοδικούς προκειμένου να τα μελετήσουν και αυτό λόγω του φόβου διαρροής.

Από την άλλη, υπονοείται και ενδέχεται επίσης, η Σύνοδος να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να εξεύρει την καλύτερη δυνατή αιτιολογία για την πιθανότατη απόφασή της να αποκαταστήσει τον Παγκράτιο και να άρει την αργία στην οποία βρίσκεται από το 1998. Πράγμα που δεν είναι εύκολο αν κανείς λάβει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Εκκλησία, αφού η άρση της αργίας του Παγκράτιου θα πρέπει να αιτιολογηθεί με τρόπο τέτοιο που να μην θίγει την απόφαση της προηγούμενης Συνόδου, -αυτής του 1998- και να αφήνει να νοηθεί ότι ο τότε Αρχιεπίσκοπος και οι τότε Συνοδικοί υπέπεσαν σε πλάνη και έθεσαν σε αργία τον Παγκράτιο.

Πάει «παράταση» και του Πιτσιλλίδη

Ίδια φαίνεται να είναι και η απορία για την υπόθεση του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη στον οποίο επιβλήθηκε αφορισμός το 2015: Γιατί δεν έληξε χθες η υπόθεση;

Ο θεολόγος έστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αρχιεπισκόπου, στην οποία επιστολή ζητά την άρση της ποινής αφορισμού που του επιβλήθηκε πριν από 8 χρόνια επί Χρυσοστόμου Β’.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η επιστολή στην οποία ζητά την άρση του αφορισμού του, δεν ήταν υπογραμμένη από τον ίδιο αλλά ούτε και από κάποιον πληρεξούσιό του. Αυτό που φαίνεται πως ζητά συνεπώς η Σύνοδος είναι να πάει ο ίδιος και να πει αυτό που ζητά αλλά και να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που θα του τεθούν.

Και έτσι να έχουν τα πράγματα, για ποιο λόγο δεν τον κάλεσαν χθες αφού ήταν γνωστό εδώ και μέρες πως θα τεθεί θέμα στην συνεδρία της Συνόδου και πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη;


Αναμενόμενη η απόφαση για τέως Κιτίου

Σε ότι αφορά τον πρώην Μητροπολίτη Κιτίου ο οποίος τέθηκε από χθες σε αργία, δεν αναμενόταν κάποια άλλη απόφαση από τη Σύνοδο, από τη στιγμή που ο δικηγόρος του άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση βάσει της οποίας κατηγορήθηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή, για άσεμνη επίθεση σε ανήλικο κορίτσι το 1981.

Πρακτικά ο τέως Κιτίου, χάνει μισθολογικά και άλλα προνόμοια όπως τη διαμονή του στην Μητρόπολη Κιτίου, τον οδηγό του κ.α. και του απαγορεύεται επίσης να τελεί λειτουργίες, μέχρι να εξεταστεί η Έφεση.