Τα προβλήματα του Γε.Σ.Υ. πρέπει να επιλυθούν

Το Γε.Σ.Υ. είναι ευλογία για τους πολίτες και ιδιαίτερα για τις τάξεις των χαμηλόμισθων, των ηλικιωμένων και των άνευ εισοδημάτων. Πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού και ιδιαίτερα πρέπει να αγωνισθούμε για να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο μονοασφαλιστικός και αλληλέγγυος χαρακτήρας του.

Με το πέρασμα του χρόνου παρατηρούμε ότι το Γε.Σ.Υ. αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, που συνεχώς αυξάνονται. Τούτο δείχνει ότι το Γε.Σ.Υ. χρειάζεται πολλές αλλαγές και διαφοροποιήσεις στο τρόπο λειτουργίας του. Οι αλλαγές δεν πρέπει να μας ανησυχούν. Αντίθετα, πρέπει να τις επιδιώκουμε και να τις απαιτούμε. Πολλές αλλαγές θα πρέπει να διορθώσουν τις στρεβλώσεις που υπάρχουν και που προξενήθηκαν στην αρχή της λειτουργίας του, όταν ο Ο.Α.Α. αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στην προσέλκυση παρόχων. Οι γιατροί, κυρίως, με παρότρυνση του Π.Ι.Σ. αρνούνταν να ενταχθούν στο Γε.Σ.Υ., φοβούμενοι ότι θα μειώνονταν τα εισοδήματά τους.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να αναγκαστεί ο Ο.Α.Υ. να μοιράσει με γενναιοδωρία την πίτα του Γε.Σ.Υ. Έτσι αποδείχτηκε ότι στην πραγματικότητα τα εισοδήματα των παρόχων, ιδιαίτερα των γιατρών, αυξήθηκαν κατακόρυφα. Σήμερα βλέπουμε πολλούς γιατρούς, χωρίς ειδικότητα, ή απλώς με ένα πιστοποιητικό για γενική ιατρική να έχουν στον κατάλογο των ασθενών τους μέχρι 2.500 άτομα και να έχουν εισόδημα πολλαπλάσιο των εισοδημάτων τους, όταν ιδιώτευαν. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών τους. Έχουν εξασφαλισμένο ένα υψηλό ετήσιο εισόδημα, ορίζουν ένα βολικό ωράριο, ενώ οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις τους είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Τι ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και στους ειδικούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Οι ενταχθέντες στο Γε.Σ.Υ. είδαν την πελατεία τους να αυξάνεται κατακόρυφα και τα εισοδήματά τους να ακολουθούν την ίδια πορεία. Πολλοί γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων, βλέποντας την αλλαγή αυτή, υπέβαλλαν την παραίτησή τους και εντάσσονταν στο Γε.Σ.Υ. ως ιδιώτες. Τα δημόσια νοσηλευτήρια αντιμετώπιζαν πρόβλημα προσωπικού και αναγκάστηκαν να προσφέρουν μεγάλες αυξήσεις στις απολαβές των δικών τους γιατρών για να τους κρατήσουν. Έτσι τώρα ο ΟΚΥΠΥ κατήντησε να είναι κυρίως διαχειριστής των αιτημάτων του προσωπικού και τα προβλήματα της αυτονόμησης των νοσοκομείων και της βελτίωσης των υπηρεσιών τους μπήκαν σε δεύτερη μοίρα.

Ο διαμοιρασμός της πίτας του σφαιρικού προϋπολογισμού και άλλες αδυναμίες του συστήματος, προξένησαν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Γε.Σ.Υ. Χρειάζονται δραστικές αλλαγές. Δυστυχώς, ο ΟΑΥ δεν εκμεταλλεύτηκε τη λήξη των τριετών συμβολαίων για να κάμει δραστικές αλλαγές. Αντιλαμβάνομαι ότι θα αντιμετώπιζε δυσκολίες, επειδή οι πάροχοι δεν θα αποδέχονταν μείωση των απολαβών τους. Νομίζω ότι ο ΟΑΥ προσφέρει τις υψηλότερες αμοιβές παγκοσμίως για τις ιατρικές υπηρεσίες που αγοράζει. Πιθανόν πολλοί να αρνηθούν αυτήν την πραγματικότητα.

Προκαλώ τον ΟΑΥ να δημοσιεύσει τις απολαβές των παρόχων. Χωρίς ονόματα ή άλλα στοιχεία. Απλώς να αναφέρει την κατηγορία των παρόχων και από κάτω σκέτους αριθμούς που να αντιπροσωπεύουν τα ετήσια εισοδήματα των παρόχων ατομικά, αρχίζοντας από τα υψηλότερα προς τα χαμηλότερα (π.χ. προσωπικού γιατροί και να ακολουθούν τόσοι αριθμοί, όσοι είναι οι προσωπικοί γιατροί, κ.λπ.)

Αυτή η ενέργεια δεν προσκρούει σε κανένα προσωπικό δεδομένο. Είναι μάλιστα μια αναγκαία ενέργεια διαφάνειας και ενημέρωσης του κοινού. Με τη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων θα φανεί αν τα προβλήματα του ΟΑΥ έχουν ως πηγή τους ΚΑΙ τον διαμοιρασμό της οικονομικής πίτας, ή προξενούνται από άλλους λόγους. Έτσι και ο ΟΑΥ θα μπορεί να πάρει μέτρα και να εφαρμόσει δραστικές αλλαγές και όχι ππατσιαρίσματα, όπως τον έλεγχο των παραπεμπτικών κ.λπ.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι και αρκετά προβλήματα. Πρέπει να προσελκυσθούν και να ενταχθούν και άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία με τμήματα Ε.Π. Πρέπει να καταρτιστεί καθημερινό πρόγραμμα εφημεριών και διανυκτερεύσεων των Π.Ι. Προβλήματα υπάρχουν. Το θέμα είναι η επίλυσή τους και όχι η διαιώνιση και η αύξησή τους, μέχρι να φτάσουμε σε αδιέξοδα και να καταστήσουμε προβληματική τη λειτουργία του Γε.Σ.Υ. Αυτό θα είναι καταστροφικό για τους πολίτες και ευοίωνη εξέλιξη για όσους καραδοκούν με το πολυασφαλιστικό υπό μάλης.

Ο ΟΑΥ πρέπει επίσης να συνάψει καλές σχέσεις με τη διαφάνεια και την ενημέρωση των ασθενών και να μην κρύβεται πίσω από τα προσωπικά δεδομένα. Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, που δεν μπορεί να αναλυθεί με συντομία εδώ.