Συνεντεύξεις

Τι αλλάζει στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα;

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) 10 χρόνια μετά τη σύστασή του είναι στις προτεραιότητες της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένας Ευαγγέλου. Τι δήλωσε στη "Σ" για το ΕΕΕ και για τους άμεσους στόχους του Υφυπουργείου της

Στα βαθιά μπαίνει η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, η οποία προχωρεί σε εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Μετά από σχεδόν 10 χρόνια από τη σύστασή του και την εξυπηρέτηση δεκάδων χιλιάδων πολιτών, έρχεται στις προτεραιότητες της νέας Υφυπουργού η κοινωνική παρέμβαση, με στόχο την ενσωμάτωση των δικαιούχων του ΕΕΕ στην κοινωνία είτε με την ένταξή τους στην αγορά εργασίας είτε με την παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης, επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Όπως ενημερώθηκε η «Σημερινή», έχουν ήδη αναπτυχθεί τεχνολογικά εργαλεία, καθώς και δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ την ίδια ώρα στη διάθεση των πολιτών θα τεθεί και η ηλεκτρονική αίτηση του ΕΕΕ.

Ψηλά στην ατζέντα και η κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία με θετικές δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία στο «Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου» ζαχαροπλαστείου και καφετερίας, στα οποία εργοδοτούνται άτομα με αναπηρία.

Μεταξύ άλλων, η κ. Ευαγγέλου, απαντά στην εφημερίδα μας και στο ερώτημα κατά πόσον υπάρχουν δομές 24ωρης διαβίωσης παιδιών με σοβαρές αναπηρίες άνω των 21 ετών.

Ενίσχυση της κοινωνικής παρέμβασης

Μιλώντας στη «Σ» η Υφυπουργός ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει στην ενίσχυση της κοινωνικής παρέμβασης, μέσα από την οποία θα ενεργοποιούνται οι δικαιούχοι του ΕΕΕ από τη μια στην αγορά εργασίας για όσους είναι ικανοί να εργαστούν και από την άλλη σε προγράμματα κατάρτισης, ανάπτυξης δεξιοτήτων, επιμόρφωσης για όσους δικαιολογημένα δεν είναι ικανοί για εργασία.

«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με την ΑΝΑΔ και άλλους φορείς για τη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ληπτών ΕΕΕ, ενώ ταυτόχρονα βρίσκουμε ανταπόκριση από την τοπική αυτοδιοίκηση για σχέδια απασχόλησης ή κοινωφελούς εργασίας, αλλά και εργοδότες για τη διοχέτευση των δικαιούχων στην αγορά εργασίας είτε με πλήρη ή μερική απασχόληση είτε με άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας.

»Η κοινωνική παρέμβαση θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες έκαστου δικαιούχου. Αυτό σημαίνει ότι οι λειτουργοί μας θα επισκέπτονται και θα καταρτίζουν εξατομικευμένο πλάνο για την επαγγελματική και συμβουλευτική καθοδήγηση, την ψυχοκοινωνική στήριξη και την κοινωνική αποκατάσταση του κάθε δικαιούχου».

Στο ερώτημα αν θα αποκόπτεται το επίδομα σε όσους δεν ανταποκρίνονται στην κοινωνική παρέμβαση, η κ. Ευαγγέλου τόνισε πως η φιλοσοφία του ΕΕΕ δεν είναι μόνο οι παροχές επιδομάτων, αλλά κυρίως η κοινωνική ενσωμάτωση, η οποία, μάλιστα, είναι βασικός στόχος και σύσταση της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η λήψη του ΕΕΕ προϋποθέτει την ανταπόκριση των δικαιούχων στην κοινωνική παρέμβαση.

Για να διασφαλιστεί το πιο πάνω, είπε, «έχουμε ήδη ενισχύσει προς τον σκοπό αυτό την ομάδα ελέγχου του ΕΕΕ, ώστε να καταστεί δικαιότερο και να επιτευχθεί ταυτόχρονα αποτελεσματικότερος έλεγχος της αδήλωτης απασχόλησης ή και της υποδήλωσης εισοδημάτων.

»Επίσης έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία στην ΥΔΕΠ και κατ’ επέκτασιν στο ΕΕΕ, ρομποτική εφαρμογή ‘‘artificial intelligence’’, η οποία αυτοματοποιεί χρονοβόρες διαδικασίες, επιτυγχάνοντας ταχύτερη αξιολόγηση των αιτήσεων.

»Έχει εξάλλου αναπτυχθεί από την ΥΔΕΠ εργαλείο κατηγοριοποίησης ρίσκου ‘‘risk assessment tool’’, το οποίο προτεραιοποιεί και κατηγοριοποιεί τις αιτήσεις βάσει ανάλυσης ρίσκου, ώστε να δημιουργηθεί μια διαδικασία ‘‘fast track’’ εξέτασης αιτήσεων που χρήζουν άμεσης παρέμβασης».


Ηλεκτρονική αίτηση του ΕΕΕ

Περί τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με την Υφυπουργό, τίθεται επίσης σε εφαρμογή η ηλεκτρονική αίτηση του ΕΕΕ, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στην ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών και στη γρηγορότερη εξυπηρέτησή τους, χωρίς επιπρόσθετη γραφειοκρατία.

Όσον αφορά το χρόνιο ερώτημα και πονοκέφαλο χιλιάδων πολιτών εάν υπάρχει κάποια υπηρεσία η οποία μπορεί να εξυπηρετεί αμέσως τους πολίτες για την επίλυση αποριών τους ή και να μπορεί να βοηθήσει στη συμπλήρωση των αιτήσεών τους, η Υφυπουργός Πρόνοιας ήταν ξεκάθαρη.

«Η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1450 έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στην πιο γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών για θέματα που τους αφορούν. Το 1450 είναι μια υπηρεσία που προφανώς επιζητούσε ο κόσμος και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

»Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολία στη συμπλήρωση των αιτήσεών τους, υπάρχουν τα οχτώ σημεία εξυπηρέτησης των επιδομάτων πρόνοιας (ΣΕΕΠ) παγκύπρια, στα οποία μπορούν να αποτείνονται. Ακόμα και μετά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής αίτησης του ΕΕΕ, οι πολίτες μπορούν να αποτείνονται στα σημεία εξυπηρέτησης για τη βοήθεια συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής πλέον αίτησης».


Ευκαιρίες εργοδότησης σε άτομα με νοητική αναπηρία

Στο ερώτημα αν υπάρχουν άλλες θετικές δράσεις στις οποίες προχωρεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες, η Μαριλένα Ευαγγέλου επεσήμανε πως υπάρχουν, όπως το γεγονός ότι πρόσφατα στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο, έχει ενταχθεί το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Όπως εξήγησε:

*Συγκεκριμένα για την ένταξη των ΑμεΑ στην απασχόληση, διορίζονται 20 με 30 άτομα με αναπηρίες κάθε χρόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση ποσόστωση που ρυθμίζεται νομοθετικά.

*Επιπρόσθετα, επιχορηγούνται 24 προγράμματα απασχόλησης με στήριξη μέσω Καθοδηγητών Εργασίας που υποστηρίζουν 380 άτομα κυρίως με νοητική ή ψυχική αναπηρία στην ανοικτή αγορά εργασίας. Επιχορηγούνται επίσης 10-15 μικρές μονάδες αυτοεργοδότησης κάθε χρόνο.

*Σύγχρονες μορφές απασχόλησης που λειτουργούν στο «Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου», το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου προεδρεύεται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Νιώθω ιδιαίτερα περήφανη για τη λειτουργία του ζαχαροπλαστείου "Πες το με ένα γλυκό" και της καφετερίας "The view cafe", στα οποία απασχολούνται άτομα με νοητική αναπηρία, με υποστήριξη από εκπαιδευτές. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να καλέσω όλους να επισκεφθούν και να στηρίξουν τις δύο αυτές δράσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις δικές μας προσπάθειες για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων αυτών», ανέφερε η Υφυπουργός.

Τόνισε μάλιστα πως τα άτομα με αναπηρία είναι μια ιδιαίτερη ομάδα πληθυσμού, για την οποία πρέπει να υπάρχει συνεχής στήριξη. «Πρόκειται για μια ομάδα του πληθυσμού στην οποία δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, αλλά και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Προς αυτήν την κατεύθυνση εφαρμόζουμε το σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας στα Άτομα με Αναπηρίες για την αγορά τροχοκαθίσματος, το οποίο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την τελευταία του συνεδρία, τροποποιήσαμε με αύξηση των τύπων επιχορηγούμενων τροχοκαθισμάτων από 7 σε 13 και αύξηση του μέγιστου ποσού επιχορήγησης μέχρι 15 χιλιάδες ευρώ. Το συγκεκριμένο σχέδιο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διακίνησης, της ανεξαρτητοποίησης και της πλήρους συμμετοχής στην κοινωνική, εκπαιδευτική και οικονομική ζωή των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία».


Επεκτείνεται η φροντίδα ενήλικων ατόμων με σοβαρές αναπηρίες

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες, είναι η διαβίωσή τους με τη συμπλήρωση του 21ου έτους και κυρίως η αγωνία τους τι θα συμβεί στα παιδιά τους όταν οι ίδιοι θα έχουν φύγει από τη ζωή.

Η Υφυπουργός έδειξε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο κομμάτι αυτό, και με ιδιαίτερα αισθήματα ευθύνης παραδέχθηκε πως «είναι πράγματι από τις πιο σοβαρές, αν όχι η πιο σοβαρή ανησυχία των γονιών με παιδιά με αναπηρίες. Για τον λόγο αυτό, έχουν ήδη δημιουργηθεί 9 κατοικίες εικοσιτετράωρης φροντίδας και 6 κατ’ οίκον προγράμματα για άτομα με σοβαρές αναπηρίες άνω των 21 ετών. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε με τη δημιουργία άλλων 5 κατοικιών και 20 προγραμμάτων κατ’ οίκον υπηρεσιών. Δίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση δημιουργικών προγραμμάτων ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Οι κατοικίες και η κατ’ οίκον φροντίδα 24ωρης βάσης δεν αφορά λοιπόν μόνο τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών. Πέρα, όμως, από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες, υπάρχουν επιπλέον έξι κρατικές στέγες, αλλά και δεκάδες ιδιωτικές στέγες τις οποίες διαχειρίζονται ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας».