Αναλύσεις

Χωρίς «φύλλο συκής»

Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτό είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Και έχει δίκαιο. Ζήτησε, μάλιστα, ενεργότερη εμπλοκή των Βρυξελλών σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, που έχει την κύρια διαμεσολαβητική ευθύνη. Πέραν του εύηχου επικοινωνιακού σκέλους υπάρχει και το ουσιαστικό, που παραπέμπει στο εξής ερώτημα: Είναι μεν το Κυπριακό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά θα είναι και η λύση δημοκρατική και ευρωπαϊκή;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο Υπουργός Εξωτερικών Κ. Κόμπος υποστήριξαν ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτό σημαίνει:

Πρώτο: Οι Ελληνοκύπριοι που θα επιστρέψουν στον βορρά επί τη βάσει ποσοστώσεων δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Εφόσον, δε, η ψήφος είναι συναφής με την πατρίδα και την κυριαρχία, ο βορράς δεν θα είναι η ίδια πατρίδα με τον νότο και οι κυριαρχίες χωριστές. Το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος θα είναι για μας όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία!

Δεύτερο: Εάν ένας Ελληνοκύπριος επιθυμεί να αποκτήσει ψήφο στον βορρά, θα πρέπει να αποταθεί στις «Τουρκοκυπριακές Αρχές» για να αλλάξει εσωτερική ιθαγένεια και να γίνει από Έλληνας, Τούρκος. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι αρχή του Ευρωπαϊκού, αλλά του Οθωμανικού Δικαίου. Επί τουρκοκρατίας, δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι Μουσουλμάνοι – Τούρκοι. Εάν ένας Έλληνας Χριστιανός ήθελε να έχει δικαίωμα ψήφου θα έπρεπε να μετατραπεί σε Μουσουλμάνο και κατά επέκτασιν Τούρκο. Αυτό θέλουμε;

Τρίτο: Η κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Έρογλου αναφέρει ότι η κυριαρχία θα πηγάζει εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Καμιά μνεία δεν γίνεται σε έναν και ενιαίο λαό. Και έτσι οι τουρκική πλευρά μπορεί να ισχυρίζεται την ύπαρξη «δύο λαών», οι οποίοι, μάλιστα, μέσω χωριστών δημοψηφισμάτων θα ασκούν δύο δικαιώματα αυτοδιάθεσης. Οπότε, μαζί με το κατάλοιπο εξουσίας, που θα ανήκει στα δύο ισότιμα συνιστώντα κρατίδια αντί στην όποια κεντρική εξουσία, θα κινηθούμε προς παραγωγή πρωτογενούς δικαίου και συνομοσπονδία.

Επειδή τα έχουμε δεχτεί όλ’ αυτά στο Κραν Μοντανά, τι μας λένε, τώρα, οι Τούρκοι; Πάμε για τα τελευταία εκατό μέτρα. Για τις λεπτομέρειες. Αφαιρούν από τον Πρόεδρο το «φύλλο συκής» και, αφού πατούν πάνω στα δύο συνιστώντα κράτη και στην πολιτική ισότητα, αξιώνουν τα δύο κράτη με ισότιμη κυριαρχία. Έχουμε δηλαδή δύο όψεις της ίδιας διχοτομικής λύσης, μέσω… ΕΕ. Το Κυπριακό, κ. Πρόεδρε, είναι μεν πρόβλημα ευρωπαϊκό, η λύση, όμως, επί τη βάσει του συμφωνημένου πλαισίου έχει καθαρά τουρκικό χαρακτήρα…