Αναλύσεις

Πάνω από €80 εκ. τον χρόνο οι απώλειες του κράτους από τα καύσιμα των κατεχομένων

Μόνο το 2022 υπολογίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι άφησαν €180 εκατομμύρια στα πρατήρια των κατεχομένων και το κράτος απώλεσε φόρους τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2019 η απώλειες φόρων προσέγγισαν τα 90εκ. ευρώ.

Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των πρατηριούχων και τις κινητοποιήσεις τους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και έξω από το προεδρικό, ανατρέξαμε σε στοιχεία από σχετικό ρεπορτάζ τη «Σ» (‘’Καύσιμα: €180 εκ. στα πρατήρια των κατεχομένων από Ε/κ’’ - 04 Σεπτεμβρίου 2022), αναφορικά με την ποσότητα των καυσίμων που καταναλώνουν οι Ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα, αλλά και τις συνεπακόλουθες απώλειες φόρων που έχει το κράτος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρατηριούχοι: «Μας στραγγαλίζετε - Μας καταστρέφετε» (ΦΩΤΟ&BINTEO)


Τα στοιχεία αφορούν το 2022 και υπολογίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι, το περσινό έτος άφησαν στα πρατήρια των κατεχομένων περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ για καύσιμα κίνησης. Υπολογίζεται πως 15% περίπου, της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων από τους ελληνοκύπριους, για το 2022, προήλθε από τα κατεχόμενα. Υπογραμμίζεται πως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών θεωρεί πως το ποσοστό αυτό, για το 2022, ανέρχεται σε 25%.

Με βάση αυτούς τους αριθμούς, η Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίζεται πως έχει απωλέσει, μόνο το 2022, περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ανείσπρακτους φόρους κατανάλωσης, που ανέρχονται στα 44 σεντ ανά λίτρο για τη βενζίνη 95 οκτανίων και σε 41 σεντ ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και για τον ανείσπρακτο ΦΠΑ 19%.

Το 2019 το κράτος έχασε πάνω από €88 εκ.

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό ρεπορτάζ της «Σ», το 2019 -την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία-, μετρήσεις του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών κατέδειξαν πως οι αγορές καυσίμων Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα έφτασαν τα 162 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, με βάση την τιμή καυσίμων, τον ΦΠΑ και τον Φόρο Κατανάλωσης, που ίσχυαν τότε, υπολογίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία απώλεσε συνολικά πάνω από 88 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, ενώ οι πρατηριούχοι απώλεσαν έσοδα ύψους 7.380.121 ευρώ.


Απέφευγαν τους ελέγχους για να μην προκληθεί ταλαιπωρία

Το πρόβλημα με το λαθρεμπόριο καυσίμων από τα κατεχόμενα είναι ιστορία που κρατάει καιρό τώρα και τροφοδοτείται από την διαχρονική αναποφασιστικότητα (;) των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Αρμόδιος αξιωματούχος της προηγούμενης κυβέρνησης με τον οποίο συνομίλησε η "Σ" για τους σκοπους του ρεπορτάζ, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν διεξάγονται έλεγχοι στα οδοφράγματα, απάντησε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει επειδή θα προκληθεί ταλαιπωρία. «Οι διελεύσεις είναι μερικά εκατομμύρια κάθε χρόνο. Αν ελέγχουμε τα ντεπόζιτα κάθε αυτοκινήτου που περνά από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, θα προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία».

Χριστοδουλίδης: «Έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες» για επίλυση του προβλήματος

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των πρατηριούχων, φαίνεται πως "θορύβησαν" κατά κάποιον τρόπο την κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να δηλώνει πως «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Όντως υπάρχει πρόβλημα. Τους είχα συναντήσει και ως Υπουργός Εξωτερικών. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις ανησυχίες, υπάρχει και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού ειδικότερα όταν χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Αντιλαμβάνομαι όταν είναι για ιδιωτική χρήση, αλλά όταν είναι για εμπορικούς σκοπούς είναι κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται.

Είχαν συνάντηση και με τον Υπουργό Εμπορίου και τον Υπουργό Οικονομικών, είχαν συνάντηση και με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες, ώστε να γίνονται όλοι εκείνοι οι έλεγχοι που γίνονται πάντα εντός του πλαισίου του κανονισμού και του τι επιτρέπεται μέσα από τον κανονισμό της πράσινης γραμμής». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κλείδωσαν» μέτρα ελέγχου για λαθρεμπόριο καυσίμων από κατεχόμενα