Αναλύσεις

Η θέση της Ευρωπαίας μέσα από τα μάτια της Ε. Σταύρου

Στην Ευρώπη του σήμερα, 1 στις 3 γυναίκες έχει πέσει θύμα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 ετών

Όσα κι αν γίνονται, όσα κι αν γράφονται, δυστυχώς, οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με ανισότητα σε όλους τους τομείς, ακόμα και στη σημερινή Ευρώπη του 2023.

Το Πολιτικό Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ που ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Δρος Ελένης Σταύρου, διοργάνωσε τις προηγούμενες ημέρες συνέδριο, με τίτλο «Η σύγχρονη Ευρωπαία της Κύπρου: Η γυναίκα στη θέση που της αξίζει».

Το συνέδριο επικεντρώθηκε στον ρόλο της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας, τη μισθολογική και εργασιακή ανισότητα, την υπο-εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την προκατάληψη και σεξιστική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

Τα προβλήματα της σύγχρονης Ευρωπαίας

Μιλώντας στη διάρκεια του Συνεδρίου, η Ελένη Σταύρου ανέφερε ότι ως η μοναδική Ελληνοκύπρια γυναίκα ευρωβουλευτής, νιώθει πολύ μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης για την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που μαστίζουν τη σύγχρονη Ελληνίδα Ευρωπαία γυναίκα της Κύπρου.

Το συνέδριο επικεντρώθηκε σε τέσσερεις πυλώνες:

  1. Το μισθολογικό χάσμα.
  2. Τον ρόλο της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας.
  3. Την προκατάληψη και σεξιστική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, και
  4. την υποεκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Όπως είπε η κυρία Σταύρου, «μέσα από τη συμμετοχή μου στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τα Δικαιώματα των Γυναικών, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρω το πρόβλημα στην επιφάνεια και να προτείνω αποτελεσματικές λύσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, που έρχονται να συμπληρώσουν την Εθνική στρατηγική για το συγκεκριμένο θέμα. Θα ήθελα να ξεκινήσω με κάποια δεδομένα γύρω από την ισότητα των φύλων:

»Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάγεται στη Συνθήκη της Ρώμης του 1957, στην οποία κατοχυρώθηκε η αρχή της ισότητας. Ωστόσο, ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών και η προστασία των δικαιωμάτων αυτών εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και αναγκαιότητα».

Βία κατά των γυναικών

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων στην πολιτική και στις επιχειρήσεις και η αμοιβή τους εξακολουθεί να είναι κατά 16% χαμηλότερη από την αμοιβή των ανδρών στην ΕΕ, ενώ η βία και η παρενόχληση, µε βάση το φύλο, παραμένουν ευρέως διαδεδομένα φαινόμενα.

Η Ελένη Σταύρου τόνισε πως οφείλουμε να υπενθυμίσουμε και το μέγεθος του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών.

Λέγοντας πως:

  • 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 ετών.
  • Πάνω από το 50% των γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.
  • Μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο.

Μισθολογικό χάσμα

Αναφερόμενη στο μισθολογικό χάσμα, πρόσθεσε πως μία σημαντική αιτία είναι η υπερεκπροσώπηση των γυναικών σε σχετικά χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όπως είναι ο τομέας των πωλήσεων και της εκπαίδευσης.

«Το 2020, για παράδειγμα, οι γυναίκες κατείχαν μόνο το 34,7% των διευθυντικών θέσεων στην ΕΕ. Με λιγότερα χρήματα διαθέσιμα για αποταμίευση και επένδυση, τα χάσματα αυτά συσσωρεύονται και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχιας. Το 2021, οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω έλαβαν συντάξεις που ήταν κατά 28,3% χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των ανδρών.

»Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χαιρετίζει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εισάγει τη διαφάνεια στις αμοιβές, δίνοντας στους αιτούντες εργασία σαφείς πληροφορίες, σχετικά με τον μισθό και τις εργασιακές συνθήκες. Θα καταστεί υποχρεωτικό, για τις εταιρείες, να αναφέρουν τον προτεινόμενο μισθό κατά τη αναγγελία της θέσης εργασίας, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την αποτροπή, εξαρχής, των διαφορών στις αμοιβές».

Ο ρόλος της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας

Αναφορικά με τον ρόλο της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας, η οποία αναλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, και δεν μπορεί να μπει σε καλούπια ή στερεότυπους χαρακτηρισμούς, η ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε πως υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή πέρα από την εργασία και τα χρήματα. Σύμφωνα με την ίδια, η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής προωθεί την αρχή της ίσης μεταχείρισης που κατοχυρώνει ο πυλώνας και εισάγει νέα δικαιώματα - ή ενισχύει υφιστάμενα - σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να διευκολυνθεί η εξισορρόπηση στον επιμερισμό των ευθυνών φροντίδας μεταξύ γυναικών και ανδρών και, µε τον τρόπο αυτό, να ενισχυθεί η απασχόληση των γυναικών. Οι παραπάνω προτάσεις αφορούν την άδεια πατρότητας, τη γονική άδεια και την άδεια φροντίδας, καθώς και ευέλικτες συνθήκες εργασίας για γονείς και άτομα που έχουν την ευθύνη φροντίδας.

Στήριξη της Πολιτείας

Η κυρία Σταύρου στάθηκε και στην ανάγκη στήριξης των εργαζόμενων μητέρων από την Πολιτεία, «με σωστές και προσβάσιμες παροχές υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών», όπως είπε, που να επιτρέπουν στη μητέρα να εργάζεται και να μην ανησυχεί για τη φροντίδα των παιδιών της.

«Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσφέρουν, εκεί όπου αυτό είναι εφικτό, ευέλικτες συνθήκες εργασίας και ωράρια, ούτως ώστε οι εργαζόμενες μητέρες να μπορούν να αποδώσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, χωρίς αυτό να αποτελεί βαρίδι ως προς τον χρόνο που επιθυμούν να διαθέσουν αποκλειστικά στην οικογένειά τους», ανέφερε.

Προκατάληψη/Σεξιστική παρενόχληση

Ένα πολύ σοβαρό θέμα είναι η προκατάληψη και η σεξιστική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και, δυστυχώς, συχνά παραβλέπεται.

«Μία μελανή πτυχή της κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε, δυστυχώς, σήμερα, είναι αυτή της βίας και των παρενοχλήσεων. Η λεκτική βία, η σωματική βία, η έμφυλη βία, η σεξουαλική βία, η συστηματική προσπάθεια χειραγώγησης, και η οικονομική βία, είναι ορισμένες από τις πιο γνωστές μορφές βίας που συναντώνται σήμερα.

»Τα φαινόμενα της παρενόχλησης στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα είναι εξίσου διαδεδομένα, ωστόσο, η οικονομική εξάρτηση, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο στην καταγγελία ενός τέτοιου περιστατικού.

»Πέραν του προβλήματος που δημιουργείται στο θύμα, το οποίο πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα, η βία και παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον οδηγεί και σε κατάφωρη πτώση της εργασιακής απόδοσης. Ως εκ τούτου, το τοξικό εργασιακό περιβάλλον, υπό όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται, αποτελεί πρόβλημα τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους», τόνισε η Ελένη Σταύρου.