Παραπολιτικά

Γιατί αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στην κατοχική Τουρκία;

Διάβασα την ανακοίνωση, που στις 26 Ιουνίου 2023, Ημέρα που καθιερώθηκε παγκοσμίως ως Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, εξέδωσε η Επίτροπος Νομοθεσίας κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου (http://www.olc.gov.cy/olc/olc.nsf/All/29562FB4F6C14723C22589DA003504F4?OpenDocument).

Λυπούμαι να παρατηρήσω, όμως, ότι σε όλη την ανακοίνωση «λάμπει» με την απουσία της οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία, την κατοχική δύναμη της μισής μας πατρίδας, στα βασανιστήρια, στους βιασμούς, για τα οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε υπεύθυνη την Τουρκία. Επίσης καμία αναφορά στις πολλαπλές και μέχρι σήμερα μη ερευνώμενες περιπτώσεις βασανιστηρίων που κατέγραψε ο μ. πρέσβης της ΚΔ Ζήνωνας Ρωσσίδης στις εκθέσεις του προς τον ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση στο τέλος αναφέρεται ότι «η Επίτροπος Νομοθεσίας, ως η αρμόδια Επίτροπος, αναμένεται να κληθεί στο προσεχές μέλλον για την παρουσίαση και υποστήριξη της εν λόγω Εθνικής Έκθεσης κατά των Βασανιστηρίων σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με ομάδα υψηλόβαθμων λειτουργών».

Όμως, ως χώρα με το 37% του εδάφους της για 49 χρόνια υπό κατοχή από την Τουρκία, δεν είναι μόνο στο μητρώο της ΚΔ που πρέπει να αναφέρεται η εθνική Έκθεση αλλά και πρωτίστως στα τουρκικά βασανιστήρια εις βάρος των Ελλήνων της ΚΔ…

Στη Λευκωσία επικρατεί μία μυστηριώδης θεσμική απροθυμία να αναφέρονται στο όνομα ΤΟΥΡΚΙΑ και η ανακοίνωση αυτή είναι ένα παράδειγμα, δυστυχώς. Ενώ η Τουρκία έχει γίνει συνώνυμη με τα βασανιστήρια παγκοσμίως…Σχετικό το άρθρο του ΔροςΚλέαρχου Α. Κυριακίδη στη «Σημερινή», 28.6.2020.

«Υπάρχουν βασανιστήρια στην Τουρκία και στα κατεχόμενα; Αφιερωμένο στη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων» (https://simerini.sigmalive.com/article/2020/6/28/uparkhoun-basanisteria-sten-tourkia-kai-sta-katekhomena/).