Αναλύσεις

Μήπως ο Κενάν Aγιάς ήταν κάποιο «ΜΟΕ»;

Η υπόθεση του Κενάν Αγιάς, που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο για το κράτος μας, αφήνει -πέρα από την τσαλακωμένη μας αξιοπρέπεια- και μεγάλα ερωτηματικά να αιωρούνται

Τι σύμπτωση κι αυτή! Τις ημέρες που ο Θεόδωρος Πάγκαλος άφηνε τα εγκόσμια και η αντανακλαστική δημόσια αποτίμηση -δυστυχώς πολλές φορές με τρόπο ασεβή για τον νεκρό- του πολιτικού του έργου ξανάφερνε στο προσκήνιο την υπόθεση Οτσαλάν, εμείς εδώ στην Κύπρο πακετάραμε τον Κενάν Αγιάς για να τον παραδώσουμε στους Γερμανούς.

Η υπόθεση του Κενάν Αγιάς, που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο για το κράτος μας, αφήνει -πέρα από την τσαλακωμένη μας αξιοπρέπεια- και μεγάλα ερωτηματικά να αιωρούνται. Ερωτηματικά πολιτικού χαρακτήρα. Τι παιχνίδι παίχτηκε στην πλάτη του Κενάν;

Γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε, κι ας μην τρώμε το κουτόχορτο που προσπαθεί η Κυβέρνηση να μας σερβίρει περί δήθεν υποθέσεως της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης... Η έκδοση του Κενάν Αγιάς ήταν κατά βάση πολιτική και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων:

  1. Την κατάργηση της απόφασης για πολιτική προστασία, η οποία χορηγήθηκε στον Αγιάς από το 2011, δεν την αποφάσισε, ή ακριβέστερα δεν αφορά απλά και μόνο το δικαστήριο που εξέταζε την έκδοσή του, αλλά όλους τους κρατικούς θεσμούς που συνδιαμορφώνουν το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας καταδιωγμένων προσφύγων και οι οποίοι σφύριζαν αδιάφορα στην περίπτωση του Αγιάς...
  2. Η εμπειρία από άλλες υποθέσεις ατόμων για τα οποία υπάρχουν διεθνή εντάλματα αλλά «βρίσκουμε» τρόπους να τους προστατεύουμε -«φυγαδεύοντάς» τους ακόμη και στα κατεχόμενα (!)-, ενώ στον Αγιάς κάναμε τις πάπιες, κάτι δείχνει.
  3. Οι αντιφατικές αρλούμπες των αρμόδιων αξιωματούχων, που ενώ λένε πως «η υπόθεση αφορά αμιγώς τη δικαιοσύνη, η οποία είναι ανεξάρτητη και εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο της», αλλά προσπαθούν παρασκηνιακά ή με υπονοούμενα να πουν ότι ο Αγιάς βαραίνεται με ποινικά κολάσιμες πράξεις -επιχείρημα εντελώς ψευδές βάσει της δικογραφίας- και γι’ αυτό τον εκδίδουν. Δηλαδή λένε πως ο Αγιάς θα εκδοθεί στη Γερμανία όχι βάσει της δικογραφίας που έχει ενώπιόν της η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», αλλά επειδή, βάσει πληροφοριών που έφτασαν μέσω πολιτικών διαύλων από τη Γερμανία, βαρύνεται με διάφορα ποινικά αδικήματα -όπως ας πούμε «ξέπλυμα χρήματος»- και γι’ αυτό «πρέπει να εκδοθεί παρά τα όσα κάποιοι νομίζουν». Με απλά λόγια, υπονοούν ή λένε «off the record», πως λήφθηκε μια απόφαση βάσει πληροφοριών, οι οποίες πληροφορίες είναι άσχετες με αυτές τις οποίες η δικαιοσύνη επικαλέστηκε για να αποφασίσει την εκτέλεση του εντάλματος!!! Πράγμα που, εδώ που τα λέμε, βγάζει όντως νόημα, αφού ο Αγιάς στη δικογραφία, δεν φαίνεται να έχει καμία αξιόποινη πράξη εναντίον του!
  4. Οι διαβεβαιώσεις από το Προεδρικό πριν από το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Γερμανία, ότι ο ΠτΔ θα θέσει θέμα Κενάν Αγιάς στον Γερμανό Καγκελάριο, δείχνουν πως η πολιτική ηγεσία δεν θεωρούσε ότι το ζήτημα είναι μια αμιγώς δικαστική υπόθεση. Φυσικά περισσότερα ως προς αυτήν την πτυχή δεν κατέστη δυνατό να μάθουμε, επειδή μετά το ταξίδι στη Γερμανία το Προεδρικό τηρεί σιγήν ασυρμάτου, παρά τις προσπάθειες δημοσιογράφων να μάθουν για το αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε τελικά για το θέμα του Αγιάς και των Κούρδων στον Όλαφ Σολτς…

Ως εκ των πιο πάνω, λοιπόν, μόνο αφελείς θα πίστευαν πως η πολιτική ηγεσία κράτησε ποντιοπιλατική στάση, κάνοντας το χατίρι των Τούρκων και στέλνοντας το μήνυμα σε χιλιάδες καταδιωγμένους Κούρδους πως ο τόπος μας πλέον δεν είναι ασφαλής γι’ αυτούς, επειδή η έκδοση του Κενάν Αγιάς «ήταν μια υπόθεση δικαστικού χαρακτήρα»…

Το κρίσιμο ερώτημα

Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει την πολιτική απόφαση να θυσιάσει Κούρδους αγωνιστές, πολιτικούς πρόσφυγες εν είδει άτυπου «ΜΟΕ», κλείνοντας δηλαδή το μάτι στους Τούρκους και στους Γερμανούς και εκπέμποντας το μήνυμα της μέγιστης διάθεσης για συνεννόηση στο Κυπριακό, στα ενεργειακά και αλλού.

Να ’ναι τυχαίες οι δηλώσεις του Προέδρου για την Μέρκελ, που δύναται ν’ αποτελέσει τον διαμεσολαβητή της ΕΕ για το Κυπριακό μιας και «μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον Τούρκο Πρόεδρο»;

Να ’ναι τυχαία τα συγχαρητήρια του Προέδρου στον Ερντογάν για την επανεκλογή του και η εκδήλωση της «ελπίδας ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις»;

Να ’ναι τυχαίο που παιδεύουν και εξευτελίζουν μήνες τώρα κι άλλον Κούρδο αγωνιστή, ο οποίος, βάσει των εγγράφων που έχει παρουσιάσει στα δικαστήρια, έπρεπε να μπει εδώ και καιρό σε καθεστώς πολιτικού ασύλου;

Ίσως, να ’ναι τυχαία όλα αυτά και η νοσηρή μας φαντασία να τα συσχετίζει, για να οδηγείται στο «αυθαίρετο» συμπέρασμα πως παίζονται παιχνίδια εις βάρος των Κούρδων προκειμένου να καλοπιάσουμε τον Ερντογάν να δεχτεί να πάμε σε συνομιλίες «απ’ εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά»…

Αν όμως είναι τυχαία και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, τότε την πολιτική ηγεσία η υπόθεση Κενάν Αγιάς την βαραίνει και θα την βαραίνει ιστορικά για την απύθμενη ανεπάρκειά της και ανικανότητα να προστατεύσει πρώτα την αξιοπρέπειά μας ως κράτους κατεχόμενου από τους Τούρκους και, δεύτερον και κυριότερο, να προστατεύσει τις χιλιάδες των Κούρδων αγωνιστών που ψάχνουν μια γωνιά στη Γη, όπου δεν θα μπορεί το φασιστικό κράτος της Τουρκίας να τους απαγάγει.