Παιδεία

Αλλαγή ρότας στην Παιδεία με αντίπαλο τον χρόνο

Παρελθόν, πριν καλά-καλά γίνει παρόν, αναμένεται ν’ αποτελέσει ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων - Μάχη με τον χρόνο δίνει η Βουλή, αφού η ψήφιση της νέας νομοθεσίας πρέπει να γίνει πριν από το κλείσιμο του Σώματος για το καλοκαίρι

Αμφισβητήθηκε εν τη γενέσει του. Μαθητές, οργανωμένοι γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν απέναντι από το Υπουργείο Παιδείας και τον τέως υπουργό, Πρόδρομο Προδρόμου, ζητώντας είτε την επαναξιολόγησή του είτε την κατάργησή του. Ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων αποτέλεσε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών και ψηφίστηκε το 2017. Πήρε όμως παράταση ενός έτους, με την -πιλοτική, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι- εφαρμογή του να ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2019. Στην πρώτη του χρονιά περιελάμβανε μόνο την Α’ Λυκείου, ενώ την αμέσως επόμενη (2020-21) και τη Β’ Λυκείου. Η περίοδος της πανδημίας δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την Παιδεία, με τους αντιτιθέμενους να ζητούν τότε ακύρωση της μίας εκ των δύο εξετάσεων. Το 2021-22 επίσης η μία εκ των δύο ακυρώθηκε -με τους τελειόφοιτους να μπαίνουν στον χορό- ενώ η τρέχουσα σχολική χρονιά ήταν η πρώτη -και πιθανότατα η τελευταία- που όλες οι τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων μπήκαν κάτω από το μανδύα της μεταρρύθμισης.

Η πρόταση της Υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου για την τροποποίηση των κανονισμών που αφορούν την αξιολόγηση των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης έλαβε το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβουλίου, με την ίδια να εκφράζει την ικανοποίησή της για την προώθησή της στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς την μαθητοκεντρική. Εξέχουσας σημασίας το γεγονός -όπως ανέφερε- ότι το νέο σύστημα προωθεί την αποτίμηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων μαθητών και μαθητριών, ενώ είναι παράλληλα ισορροπημένο όσον αφορά τη γραπτή και προφορική εξέταση. Προβλέπει, παράλληλα, σημαντικές υποστηρικτικές δομές, που εμπεριέχουν τη συνεχή επιμόρφωση τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και θεσμοθετών, βαθμολογητών, διευθυντών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για την πρωτοτυπία της δημιουργίας τράπεζας υλικού -χρήσιμου εκπαιδευτικού υλικού- για όλα τα μαθήματα.

Στην Ολομέλεια μέχρι τα τέλη Ιουνίου

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στην έκτακτη επιτροπή που συγκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή (2/6), με την ίδια την Υπουργό να παρουσιάζει επίσημα την πρότασή του Υπουργείου παρουσία όλων των φορέων και εμπλεκομένων. Τα σημαντικότερο σημείο αποτέλεσε, όπως είναι λογικό, η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης τετραμήνων, που αποτελεί και τη ριζοσπαστικότερη αλλαγή, ενώ η τελική ενιαία εξέταση θα έχει αντίκτυπο στο 30% της συνολικής ετήσιας βαθμολογίας (το άλλο 70% αφορά αθροιστικά τον βαθμό των δύο τετραμήνων). Στόχος και σκοπός, υπογράμμισε, είναι μετά τις συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας το ζήτημα να μεταφερθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος Ιουνίου, με σκοπό να ψηφιστεί και να θεσπιστεί πριν από το κλείσιμό της για το καλοκαίρι για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Ικανοποιημένοι οι εμπλεκόμενοι φορείς

Ικανοποίηση φέρεται να επικρατεί και στις τάξεις της ΟΕΛΜΕΚ, αφού οι θέσεις της οργάνωσης βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας. Όπως δήλωσε στη «Σ» ο πρόεδρός της, Κώστας Χατζησάββας, έχουν υιοθετηθεί αρκετές από τις θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ, με την αξιολόγηση των μαθητών να γίνεται ουσιαστικά μία φορά στο τέλος κάθε έτους. Το 35% του βαθμού που θα αντιστοιχεί στο κάθε τετράμηνο δεν θα φέρει το βάρος της εξέτασης, αφού θα εμπεριέχει διαγωνίσματα, εργασίες, πρότζεκτ και συμμετοχή στην τάξη, ενώ παράλληλα θα εξοικονομηθεί υπερπολύτιμος διδακτικός χρόνος. Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων, κ. Λοΐζος Κωνσταντίνου, από πλευράς των οργανωμένων γονέων κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας πως «ως γονείς μας ικανοποιεί το σκεπτικό της πρότασης», κάνοντας αναφορά και στους διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης που θα μπορούσαν να εισαχθούν. «Οι μαθητές από την Κύπρο μπορεί να είναι και οι μοναδικοί που δεν ξέρουν να παρουσιάσουν ένα πρότζεκτ», ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση, κακίζοντας ουσιαστικά τα συνεχή διαγωνίσματα σε κάθε μάθημα. «Η φιλοσοφία της κ. Μιχαηλίδου είναι πιο κοντά στη δική μας, ενώ υπάρχει και η πολιτική βούληση γι’ αυτήν την αλλαγή», συνέχισε, θεωρώντας ιδιαίτερα κομβική την πρόνοια του σχεδίου που αφορά μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων της Α´ Γυμνασίου από 4 σε 2. Η Α´ Γυμνασίου θεωρείται μεταβατική περίοδος για τους μαθητές που έρχονται από το δημοτικό και πλέον θα εξετάζονται με τη νέα μέθοδο μόνο σε Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά.

Οι πλέον επηρεαζόμενοι από την αλλαγή δεν είναι άλλοι από τους μαθητές, με τον πρόεδρο της ΠΣΕΜ, Αλέξανδρο Παχίτη, ν’ αναφέρει στη «Σ» πως το Υπουργείο Παιδείας αντιλήφθηκε τα λάθη του, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η πρόταση του ΥΠΑΝ υιοθετεί πολλά από τα στοιχεία που η ΠΣΕΜ είχε καταθέσει ενώπιον της Υπουργού. Παρά την ικανοποίηση για την κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης, η ΠΣΕΜ διά στόματος του προέδρου της ζήτα τη σωστή εφαρμογή του πλάνου, ώστε το μεγάλο βάρος να μην πέσει στην τελική εξέταση. «Είναι σημαντικό να τηρούνται οι τρόποι αξιολόγησης των τετραμήνων», δήλωσε, για να προσθέσει πως «φτάσαμε στο σημείο να χάνουμε ένα διδακτικό μήνα και η ύλη να παραμένει η ίδια».

Ευνοϊκό κλίμα στη Βουλή

Το κλίμα στη Βουλή μοιάζει ευνοϊκό, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η στάση των βουλευτών του ΔΗΣΥ, που είχαν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων. Αντιδράσεις υπήρξαν σε αρχικό στάδιο και από τον Σύνδεσμο Βιολόγων, αφού η προδιαγραφόμενη αφαίρεση του μαθήματος από τις εξετάσεις της Α´ Γυμνασίου θεωρείται πως το υποβαθμίζει. Η πρώτιστη μάχη θα δοθεί με αντίπαλο την κλεψύδρα, αφού το νέο σύστημα αξιολόγησης θα πρέπει να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, για να θεσπιστεί την ερχόμενη σχολική χρονιά.