Πολιτισμός

6o Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού & Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου

17-23 Ιουλίου 2023, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

Για 6η συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Film Festival) ετοιμάζεται να χαρίσει στους φίλους του ντοκιμαντέρ αλλά και του κινηματογράφου, μία βδομάδα γεμάτη προβολές αλλά και πολλές άλλες ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για μεγάλους και μικρούς.

Από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου 2023, ο χώρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στην περιοχή Φανερωμένης στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, θα φιλοξενήσει τη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή, που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός AEI Audiovisual Forum, με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα προβληθούν 37 ταινίες από 14 χώρες και συγκεκριμένα από Κύπρο (12 ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές παραγωγές), Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Ουκρανία Γαλλία, Ιταλία, Χιλή, Ισραήλ, Ρουμανία, Αγγλία και Βουλγαρία.

Η τελετή έναρξης του AEI Film Festival 2023 θα γίνει στις 8:15 το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουλίου, με τη βράβευση του φετινού τιμώμενου σκηνοθέτη και θα ακολουθήσουν δύο προβολές (Ντοκιμαντέρ “Λεπτομέρεια στην Κύπρο” και του ειδικού αφιερώματος για την ιστορική Χοροεσπερίδα του Κινηματογράφου Ελλάς Στροβόλου της 31ης Οκτωβρίου 1959).

Τις υπόλοιπες μέρες το πρόγραμμα των προβολών αρχίζει στις 5:00 το απόγευμα με προβολές στον πρώτο όροφο του Πολιτιστικού Ιδρύματος μέχρι τις 8:00 μ.μ. (είσοδος €5, κρατήσεις στο aei.filmfestival@cytanet.com.cy). H δεύτερη ζώνη προβολών αρχίζει στις 8:15 το βράδυ στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού και συνεχίζεται μέχρι τις 11:00 μ.μ. (είσοδος €5, κρατήσεις στο aei.filmfestival@cytanet.com.cy). Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουλίου θα υπάρχουν και δράσεις με βιωματικά εργαστήρια για παιδιά (ηλικίας 6-12 χρονών) που αρχίζουν από τις 10:00 το πρωί και θα ολοκληρώνονται στη 1:00 το μεσημέρι. Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν θεματικές αρχαιολογίας, γεωλογίας και αστρονομίας! Εξάλλου, από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή, στους χώρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, θα είναι ανοικτή φωτογραφική έκθεση με στιγμιότυπα από τα φετινά Εργαστήρια Κινηματογραφικής/οπτικοακουστικής Παιδείας, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝeΚΠΑΙΔΕΥΣΗ». Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Ιουλίου, με την απονομή βραβείων και μουσικό πρόγραμμα από το χορωδιακό σχήμα AMALGAMATION Choir.

Το AEI Film Festival συγκαταλέγεται ανάμεσα στα διεθνή αναγνωρισμένα φεστιβάλ από το European Festivals Association (EFA). Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Κύπρο, το οποίο από φέτος καθίσταται και διαγωνιστικό, με χρηματικά έπαθλα στα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ, έπειτα από αξιολόγηση διεθνούς κριτικής επιτροπής, την οποία απαρτίζουν καταξιωμένες προσωπικότητες όπως ο πρόεδρός της διάσημος συγγραφέας, καθηγητής ιστορίας και σκηνοθέτης, δρ Pedro Olalla. Με πεδίο έρευνας το τρίπτυχο αρχαιολογία - εθνογραφία – ιστορία, το Φεστιβάλ στοχεύει για ακόμα μια φορά στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς τόσο της Κύπρου όσο και των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό, μέσα από την προβολή ποιοτικών ντοκιμαντέρ που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη θεματολογία και συνάδουν με τη φιλοσοφία του Φεστιβάλ. Πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα του 6ου AEI Film Festival στην ιστοσελίδα https://aei-filmfestival.org/ και στις σελίδες του στο Facebook και το Instagram. Το Φεστιβάλ θα προβάλλεται και διαδικτιακά στην πλατφόρμα www.eventive.com. Όσοι και όσες επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά στη διοργάνωση μπορούν να επικοινωνήσουν στο aei.filmfestival@cytanet.com.cy.