Αναλύσεις

Η υποστολή της σημαίας…

Κάθε Ιούλιο ζούμε τις τραγωδίες του πραξικοπήματος και της εισβολής. Ειδικώς επί του κατακτητή εξαπολύονται μύδροι και καταδίκες. Είναι γνωστή πλέον η επωδός ότι δεν θα δεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής. Και ποια είναι τα τετελεσμένα της εισβολής; Είναι ή όχι ο πληθυσμιακός, γεωγραφικός και διοικητικός διαχωρισμός της Κύπρου στο πλαίσιο της ομοσπονδίας; Πώς είναι δυνατόν να λέγεται από τη μια ότι δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα και από την άλλη να υποστηρίζεται από την ηγεσία μας η διχοτομική λύση της ομοσπονδίας, με ή χωρίς σωστό περιεχόμενο; Ποιον εμπαίζουμε; Τους ξένους, τους Τούρκους ή τους εαυτούς μας; Επειδή, μάλιστα, η Τουρκία κατοχύρωσε τα δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη με πολιτική ισότητα στο Κραν Μοντανά, τώρα πατά επί του «κεκτημένου των συνομιλιών» και αξιώνει τα δύο κράτη με ισότιμη κυριαρχία. Η δε υιοθέτηση από την Αθήνα και τη Λευκωσία της προηγούμενης τουρκικής ομοσπονδιακής θέσης εμφανίζεται ως δήθεν «έντιμος» συμβιβασμός.

Ποια είναι η φόρμουλα, που στην παρούσα φάση εισηγείται ο Πρόεδρος; Να έρθει η Τουρκία στις συνομιλίες για την υπογραφή των δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών και να δεχθούμε το ξεπάγωμα της ενταξιακής της διαδικασίας και την αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης. Δηλαδή και συγκαλυμμένη διχοτόμηση και προώθηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας. Και γιατί ο Πρόεδρος δεν ενεργοποιεί την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, που αναφέρει ότι για να προχωρήσει η τουρκική ενταξιακή πορεία πρέπει να αναγνωριστεί από την Άγκυρα η Κυπριακή Δημοκρατία; Ο ίδιος είχε ή όχι αυτήν τη θέση ως σημαία; Γιατί την υποστέλλει;

Ας θέσουμε, όμως, το όλο ζήτημα στην εξής λογική: Εάν έχουν όντως υποσχεθεί στην Τουρκία την επανέναρξη της ενταξιακής της διαδικασίας με στόχο την αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση, και η Άγκυρα δεν υποχωρήσει από τη λύση των δύο κρατών και τη συνομοσπονδία, θα ασκήσει βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία; Αυτό δεν μας το διευκρίνισε ούτε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ούτε ο Κύπριος Πρόεδρος. Ή μήπως έχουν εκ των προτέρων υποστείλει και αυτήν τη σημαία;..