Αναλύσεις

Μπορείς να φοβάσαι τον Τούρκο για ένα πόλεμο; (ΒΙΝΤΕΟ – ΑΝΑΛΥΣΗ)

Δημήτρης Σταθακόπουλος: Να αποβάλουμε το φοβικό σύνδρομο

Μπορείς να φοβάσαι τον Τούρκο για ένα πόλεμο;

Όχι, δεν πρέπει να τον φοβάσαι. Γιατί είσαι αρματωμένος, είσαι οπλισμένος και οι αρμόδιοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν τον πόλεμο είναι στις θέσεις τους και ξέρουν αυτά που πρέπει να ξέρουν για να τα πράξουν.

Μπορείς να φοβάσαι τον Τούρκο ότι θα σου κάνει ψυχολογικές επιχειρήσεις και τελικά σαν καταπατητής, κατά πάγια τακτική, θα σου κάνει πολιορκία και θα σε φθείρει; Για να τον κάνεις ομοτράπεζο και συνομιλητή σου τον καταπατητή. Δηλαδή έχουμε το χωράφι μας, έχουμε τους τίτλους μας κι έρχεται ο καταπατητής και μας λέει να τα βρούμε. Τι να βρούμε στο δικό μας χωράφι;

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έτσι και κάνουμε το λάθος και πάμε στο Δικαστήριο, να συνομιλήσουμε με τον καταπατητή, ο δικαστής εκεί πέρα τι θα πει; Ποιος είναι ο επιμελέστερος; Εμείς είμαστε στην Αθήνα κι έχουμε παρατήσει το χωράφι του παππού μας από το 1980 ενώ ο άλλος που είναι εκεί στο χωριό, το βόσκει το καλλιεργεί, έχει επιμέλεια. Η Τουρκία γιατί δηλώνει κάθε μέρα προβολή σημαίας και είναι παρούσα και μας παρενοχλεί παντού; Γιατί λέει τους μουσουλμάνους της Θράκης Τούρκους; Κέρδισε ποτέ στην ιστορία της η Τουρκία με αυτό τον τρόπο κάτι; Ναι. Με τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923, τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την περιοχή της σημερινής Συρίας την όριζαν σε εποπτεία οι Γάλλοι. Στην περιοχή της Αλεξανδρέττας οι Τούρκοι έστειλαν έποικους, πλημμύρισαν Τούρκους και μετά έκαναν δημοψήφισμα και είπαν ότι θέλουν ενσωμάτωση με την Τουρκία. Οι Γάλλοι που ήταν επόπτες το επικύρωσαν κι έτσι αναίμακτα η Τουρκία κάνοντας χρησικτησία, παρότι δεν την αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο, εντούτοις πρακτικά πήραν μια σημαντική πόλη. Θέλουν να το ξανακάνουν αυτό; Ναι, στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο.

Όχι απλά ρεαλισμός, υπερ-ρεαλισμός. Η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα. Η Τουρκία όμως πολιορκεί την Ελλάδα, θέλει να τη φοβόμαστε.

Πηγή: https://www.youtube.com/@kyprospatridamou