Αναλύσεις

Βάζουν φωτιά τα καύσιμα στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής

Τρύπα εκατομμυρίων ευρώ από λαθρεμπόριο και καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού

O αναβρασμός που επικρατεί στις τάξεις των πρατηριούχων, με τις αυξανόμενες ροές καταναλωτών προς τα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό των οχημάτων τους με καύσιμα, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Η κατακόρυφη αύξηση στις διελεύσεις από τα οδοφράγματα, που το 2022 άγγιξαν τα 6 εκατ., επέφερε ρεκόρ και στο εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, αφού, σύμφωνα με την Κομισιόν, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ 14,6 εκατομμυρίων ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 138% σε σχέση με το 2021. Πέρα, όμως, από το εμπόριο που διενεργείται στη βάση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ακμάζει και το λαθρεμπόριο διαφόρων προϊόντων, ανάμεσά τους και τα καύσιμα. Το πλήγμα για τα πρατήρια στις ελεύθερες περιοχές είναι τεράστιο, με τους πρατηριούχους να εκπέμπουν κραυγή απόγνωσης, λέγοντας πως αυτήν τη στιγμή η μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεών τους φτάνει το 40%, ενώ η ζημιά συνολικά ανέρχεται στα 185 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η όλη κατάσταση, πέρα απ’ την ηθική ή οποιαδήποτε άλλη σκοπιά, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των ασαφειών ή του «βαλτώματος» του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Η κατά το δοκούν ερμηνεία και η ελλιπής εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής υπό την αιτιολογία των «λεπτών ισορροπιών και χειρισμών που απαιτούνται γύρω από το θέμα της διέλευσης προσώπων και αγαθών από τα κατεχόμενα», είναι μια υπόθεση που αφορά διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις από το 2004 μέχρι σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.