Ενέργεια

Η απόφαση της ΕΕ για τα μκροκυκλώματα και πώς βοηθά στις επενδύσεις

Πράξη για τα μικροκυκλώματα: Τελική έγκριση του Συμβουλίου

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον κανονισμό για την ενίσχυση του οικοσυστήματος ημιαγωγών της Ευρώπης, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως «πράξη για τα μικροκυκλώματα». Πρόκειται για το τελευταίο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η πράξη για τα μικροκυκλώματα επιδιώκει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης στον τομέα των ημιαγωγών, να προσελκύσει επενδύσεις, να προαγάγει την έρευνα και την καινοτομία και να προετοιμάσει την Ευρώπη για οποιαδήποτε μελλοντική κρίση στον τομέα του εφοδιασμού με μικροκυκλώματα. Το πρόγραμμα θα πρέπει να κινητοποιήσει 43 δισ. ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις (3,3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ), με στόχο τον διπλασιασμό του μεριδίου της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, από 10 % σήμερα σε τουλάχιστον 20 % έως το 2030.

Η πράξη για τα μικροκυκλώματα θα καταστήσει την Ευρώπη πρωτοπόρο στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για τους ημιαγωγούς. Μπορούμε ήδη να οραματιστούμε τα αποτελέσματά της: νέες μονάδες παραγωγής, νέες επενδύσεις, νέα ερευνητικά έργα. Σε βάθος χρόνου, θα συμβάλει επίσης στην αναγέννηση της βιομηχανίας μας και στη μείωση των εξωτερικών εξαρτήσεών μας.

Σύνδεσμος με πληροφορίες και γραφήματα https://www.consilium.europa.eu/el/infographics/eu-chips-act/