Αναλύσεις

Προς ισλαμοποίηση τα κατεχόμενα

Η ανέγερση δεκάδων νέων τζαμιών στην κατεχόμενη γη μας, η βεβήλωση των ελληνορθόδοξων χριστιανικών ναών μας και ο συστηματικός και αυξανόμενος εποικισμός έχουν ως στόχο τη σταδιακή ισλαμοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου

Η τελευταία απόφαση του ψευδοκράτους για την οικοδόμηση τζαμιού στον χώρο του ιστορικού μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία, αποκαλύπτει την τουρκική στρατηγική, η οποία μέσω του εποικισμού ισλαμοποιεί την κατεχόμενη Κύπρο. Τα στοιχεία είναι συνταρακτικά.

Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι έποικοι

Ο ακριβής αριθμός των εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου παραμένει άγνωστος. Με βάση, όμως, τα στοιχεία που μεταδόθηκαν με αφορμή τις τουρκικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου 2023, επιβεβαιώνονται οι φόβοι για αύξησή τους. Συγκεκριμένα, στις πρόσφατες εκλογές είχαν δικαίωμα ψήφου 140.111 Τούρκοι υπήκοοι, ενώ στις αντίστοιχες εκλογές που διεξήχθησαν το 2018, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονταν στις 106.446. Άρα, οι Τούρκοι υπήκοοι που διαμένουν στα κατεχόμενα αυξήθηκαν κατά 39.769 την τελευταία πενταετία.

Άλλα στοιχεία προκύπτουν από τον τουρκοκυπριακό Tύπο, σύμφωνα με τον οποίο το 2022 ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που αφίχθηκαν στα κατεχόμενα σημείωσε αύξηση ύψους 1,412%. Συγκεκριμένα, ενώ το 2021 ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που εισήλθαν στα κατεχόμενα ανήλθε στους 22.399, κατά το 2022 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 338.639 (εξ αυτών οι 307.638 εισήλθαν από αέρος, ενώ οι 31.001 από θαλάσσης). Κανείς δεν ξέρει πόσοι από αυτούς έφυγαν και πόσοι έμειναν.

Την κατακόρυφη αύξηση των Τούρκων υπηκόων στα κατεχόμενα έθιξαν ουκ ολίγες φορές τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με τη «Γενί Ντουζέν» να υποστηρίζει πως, με τον καιρό, ο αριθμός των πολιτών της Τουρκίας που πήραν την «υπηκοότητα» των «αρχών» των κατεχομένων, ξεπέρασε τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό.

Ο συνολικός πληθυσμός των κατεχομένων παραμένει επίσης άγνωστος. Η τελευταία απογραφή, που έγινε στις 4 Δεκεμβρίου του 2011, έδειξε πως ο πληθυσμός των κατεχομένων ανερχόταν στις 294.906, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το «ίδρυμα στατιστικής» τον Ιανουάριο του 2021, ο πληθυσμός στα κατεχόμενα στα τέλη του 2019 ήταν 382.230. Στις πρόωρες «βουλευτικές» εκλογές, που διεξήχθησαν τον Ιανουάριο του 2022, πάντως, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» ανακοίνωσε πως ο συνολικός πληθυσμός στα κατεχόμενα ανερχόταν στις 245.869 και ο αριθμός των ψηφοφόρων στις 203.792. Οι εγγεγραμμένοι «ψηφοφόροι» στις «βουλευτικές εκλογές» που έγιναν στις 7 Ιανουαρίου 2018 ήταν 190.553, ενώ στις «προεδρικές εκλογές» που διεξήχθησαν εντός του 2020 ανήλθαν στους 199.029. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των «ψηφοφόρων» αυξήθηκε κατά 13.239 άτομα μέσα σε τέσσερα χρόνια και κατά 4.763 άτομα μέσα σε έναν χρόνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «συμβουλίου», ο πληθυσμός των 245.869 διανέμεται ως εξής στις «επαρχίες»: Λευκωσία 79.189, Αμμόχωστος 62.237, Κερύνεια 53.261, Μόρφου 17.490, Τρίκωμο 25.228 και Λεύκα 8.464.

Η είδηση για ανέγερση τζαμιού δίπλα από τον Απόστολο Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία, σήμανε συναγερμό. Η «Σ» είχε αποκαλύψει από το 2019 τους τουρκικούς σχεδιασμούς για μελλοντική ανέγερση τζαμιού στον Απόστολο Ανδρέα με έξι μιναρέδες. Σχεδιασμοί, οι οποίοι δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Αντιθέτως, το πρώτο βήμα γίνεται πράξη με την απόφαση για μετατροπή δωματίων του ξενώνα του Μοναστηριού του Απ. Ανδρέα σε χώρους προσευχής των μουσουλμάνων

Το 40% των μαθητών στα σχολεία δεν είναι Τ/κ

Η πολιτική του συστηματικού εποικισμού της Κύπρου, το πρώτο στάδιο της οποίας υλοποιήθηκε με την τουρκική εισβολή του 1974, στόχο έχει τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού μέσω της ενίσχυσης της τουρκικής παρουσίας και της αλλαγής κουλτούρας. Ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος είναι η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία των κατεχομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε προ μερικών ημερών η «Γενί Ντουζέν», το 40% των μαθητών των «δημόσιων» δημοτικών σχολείων στα κατεχόμενα δεν είναι «πολίτες της τδβκ». Έρευνα που διενήργησε σε 72 σχολεία η συντεχνία Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTÖS), κατέδειξε πως στα δημοτικά σχολεία στα κατεχόμενα φοιτούν παιδιά από 41 χώρες, με την πλειοψηφία των παιδιών αυτών να προέρχονται από την Τουρκία. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχουν 112 σχολεία στη δημοτική εκπαίδευση στα κατεχόμενα και ότι 89 από αυτά τα σχολεία έχουν ανεγερθεί πριν από το 1974. Σημειώνει ότι μόνο 23 νέα σχολεία έχουν ανεγερθεί μέσα στα 49 χρόνια που πέρασαν από την τουρκική εισβολή.

Πατρίκι Αμμοχώστου.JPG

Πατρίκι Αμμοχώστου

«Παράδεισος ιμάμηδων»

Οι Τ/κ εκπαιδευτικοί κατά καιρούς αντιδρούν έντονα στην όλη προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης για εξισλαμισμό των κατεχομένων μέσα από την ανέγερση τζαμιών και τη δημιουργία θρησκευτικών σχολών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2017 στα κατεχόμενα υπήρχαν συνολικά 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Το ζήτημα έθιξε τότε ο τ/κ Τύπος όταν Τ/κ εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονταν πως μέσα σε 17 χρόνια κτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974 (δηλαδή σε μία περίοδο 43 ετών μέχρι το 2017) είχαν ανεγερθεί μόλις 15 νέα σχολεία.

Γαιδουράς, Αμμόχωστος.JPG

Γαιδουράς, Αμμόχωστος

Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι υποστήριζαν πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το Ισλάμ για να εδραιώσει τον πολιτικό του έλεγχο στα κατεχόμενα με την αποστολή 400 ιμάμηδων που ενεργούν σαν ιεραπόστολοι για να υπηρετήσουν τζαμιά και να δώσουν μαθήματα για τις διδασκαλίες του Κορανίου.

Τον Ιανουάριο του 2023, έκθεση του ΓΤΠ μετέδιδε πληροφορίες από τουρκικές πηγές, που ανέφεραν ότι τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου έχουν μετατραπεί σε παράδεισο για την απασχόληση ιμάμηδων από την Τουρκία και ότι τα τζαμιά στα κατεχόμενα έχουν γεμίσει με πλεονάζον προσωπικό, με τους ιμάμηδες να έρχονται από την Τουρκία μέσω της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων». Σημειώνεται, μάλιστα, ότι σε μερικά τζαμιά υπάρχουν τρεις ή τέσσερεις ιμάμηδες. Ο Τύπος ανεβάζει στα 213 τον αριθμό των τζαμιών στα κατεχόμενα και στα 240 άτομα τον συνολικό αριθμό του προσωπικού της «Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων», σημειώνοντας ότι οι 120 από αυτούς είναι ιμάμηδες.

Ταύρου Αμμοχώστου.JPG

Ταύρου Αμμοχώστου

Ισλαμοποίηση 74 ελληνορθόδοξων εκκλησιών

O Πέτρος Σαββίδης, διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας και γεωπολιτικός αναλυτής για θέματα Ανατολικής Μεσογείου, σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2019 στη «Σ» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η Ισλαμοποίηση της Κατεχόμενης Κύπρου», ανέφερε πως «η τριετής έρευνα πεδίου σε ολόκληρη την κατεχόμενη επικράτεια της ΚΔ κατέδειξε την ισλαμοποίηση 74 ελληνορθόδοξων εκκλησιών, από τις οποίες 26 εξακολουθούν σήμερα να λειτουργούν ως ισλαμικά τεμένη. Οι υπόλοιπες 48 έχουν σταδιακά εγκαταλειφθεί λόγω της ανέγερσης νέων τζαμιών. Από το 1974 μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί η ανέγερση 85 νέων ισλαμικών τεμενών. Από αυτά, 66 είναι οθωμανικού τύπου με θόλο, τυπολογικά ξένου προς την παραδοσιακή θρησκευτική αρχιτεκτονική της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η εμφύτευση δυσανάλογα ψηλών και μυτερών μιναρέδων σε μικρά τουρκοκυπριακά τεμένη και η σκόπιμη ανέγερση νέων κατάλευκων τζαμιών σε απόσταση αναπνοής από χλομές εγκαταλελειμμένες εκκλησίες εξυπηρετούν καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες παρά θρησκευτικές ανάγκες», πρόσθεσε.

ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ.png

Άποψη του εσωτερικού του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προς τα δυτικά. Αριστερά το μιμπάρ και δεξιά στοιβαγμένα ξυλόγλυπτα έπιπλα του ναού.

ΜΟΝΗ ΑΧΕΡΟΠΟΙΗΤΟΥ .png

Η Μονή Αχειροποιήτου (2005).

ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΥΣΗΣ ΜΕΣΑ.JPG

Η Παναγία της Λύσης ενόσω λειτουργούσε ως τζαμί.

Χρυσοσώτηρος ΜΕΣΑ 1.JPG

Ο ναός του Χρυσοσώτηρος, στην Ακανθού. Ένα παγκύπριο προσκύνημα, που έχει μετατραπεί σε τέμενος. Η περίφημη εικόνα του Σωτήρος βρίσκεται σήμερα στον Άγιο Μάμα της Μόρφου, προσφυγοποιημένη και αυτή.

Οι σημαντικότεροι ναοί μας, που μετατράπηκαν σε τζαμιά

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Δρ Ανδρέας Φούλιας, Βυζαντινολόγος, εξήγησε πως μετά την εισβολή αρκετοί ναοί μας μετατράπηκαν σε τζαμιά, ενώ με την πάροδο του χρόνου κτίστηκαν νέα τζαμιά σε πολλά κατεχόμενα χωριά μας. Στόχος τους, πρόσθεσε, ήταν να κτίζουν νέα παρά να μετατρέπουν τις εκκλησίες μας σε τζαμιά.

Τα νέα τζαμιά, συνέχισε, είναι επιχορηγημένα από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία γι’ αυτό και δεν έχουν καμία σχέση με τον χαρακτήρα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Κύπρου που είχαν τα τζαμιά μέχρι το 1974. Αντιθέτως, τα νέα τζαμιά έχουν την ακαλαίσθητη -όπως την χαρακτήρισε- αρχιτεκτονική αραβικής προέλευσης. Ένα παράδειγμα αραβικού τύπου είναι το Πολάτ Πασσά στην Αμμόχωστο, του οποίου οι μιναρέδες διακρίνονται από χιλιόμετρα μακριά. Από την άλλη, το τέμενος της Ουμ Χαράμ στη Μια Μηλιά, που κτίστηκε με τουρκικά κονδύλια και ήταν επιθυμία του ίδιου του Ερντογάν, είναι τουρκικού αρχιτεκτονικού τύπου και θυμίζει τα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης.

Όσον αφορά τους ναούς μας που ισλαμοποιήθηκαν, ο Δρ Φούλιας ανέφερε πως μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν τον Ναό της Χρυσοσπηλιώτισσας στο Βαρώσι. «Ήταν ο μεγαλύτερος ναός της Αμμοχώστου κτισμένος το 1960, που αμέσως μετά την εισβολή μετατράπηκε σε Ulu τζαμί, που σημαίνει μεγάλο τέμενος. Κάτω από τον ναό αυτό υπάρχει ο σπηλαιώδης ναός της Χρυσοσπηλιώτισσας, ο οποίος είναι μεσαιωνικός του 14ου αιώνα και μετά», τόνισε.

Επίσης, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Χρυσοσώτηρος, στην Ακανθού, που ήταν ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα στην Κύπρο, μετατράπηκε σε τζαμί μετά την εισβολή.

Άλλες περιπτώσεις ήταν: Ο βυζαντινός Ναός του Αρχαγγέλου στη Γιαλούσα, που είχε μετατραπεί σε τζαμί αμέσως μετά την εισβολή και μέχρι πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσε ως τζαμί. Η Αγία Παρασκευή στη Μόρφου, που επίσης μετατράπηκε σε τζαμί και τώρα έπαψε να λειτουργεί. Η Παναγία της Λύσης μετατράπηκε σε τζαμί και πρόσφατα εγκαταλείφθηκε, γιατί έκτισαν νέα τζαμιά κοντά. Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κερύνεια μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος.

Περαιτέρω, ο Δρ Φούλιας αναφέρθηκε και σε άλλα μεγάλα προσκυνήματα της Κύπρου, που καταλήφθηκαν από τον στρατό και βρίσκονται μέσα σε στρατόπεδα, όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Τρεμετουσιά και η Μονή της Αχειροποιήτου, που βρίσκεται μεταξύ Καραβά και Λαπήθου, στην κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας, και εντός του μοναστηριού υπήρχε έως το 2013 τουρκικός στρατός, ενώ και σήμερα δεν είναι προσβάσιμο, επειδή βρίσκεται σε στρατιωτική ζώνη. Αναφορά έκανε επίσης σε εκκλησίες μας που έγιναν μουσεία, όπως ο Άγιος Μάμας στην Μόρφου και η Παναγία στο Τρίκωμο.

Σύμφωνα με τον Δρα Φούλια, αρκετές από τις εκκλησίες μας στα κατεχόμενα, που είτε υπάρχουν και απλώς καταρρέουν είτε έγιναν τζαμιά και αφέθηκαν, αναστηλώθηκαν από τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή. «Είναι ο μοναδικός τρόπος να επεμβαίνουμε πλέον στην πολιτιστική μας κληρονομιά και τα μνημεία μας. Έχει συντηρήσει δεκάδες εκκλησίες και τεμένη στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να εργάζεται και να προσπαθεί να διατηρήσει τον κυπριακό πολιτισμό ζωντανό, όποιος κι αν είναι αυτός», ανέφερε.

Καταληκτικά εξήγησε πως «το Ισλάμ, επειδή θεωρεί τον Χριστό ως προφήτη του και ότι ήρθε για να προετοιμάσει τον δρόμο για τον τελευταίο προφήτη, που είναι ο Μωάμεθ, γι’ αυτό και δεν θεωρούν παράξενο το να μετατρέψουν έναν χριστιανικό ναό σε τέμενος. Σε αντίθεση με μας, που είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μετατράπηκαν τεμένη σε ναούς». Ωστόσο, κατέληξε, ο στόχος της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος, αφού «θέλουν να αλλάξουν το τοπίο και να αναγνωρίζεται ως μουσουλμανικός τόπος η κατεχόμενη γη μας».