Παιδεία

Τέλος εποχής - Παρελθόν ο θεσμός των τετραμήνων

Η Βουλή άναψε πράσινο στο νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών. ΟΕΛΜΕΚ και Γονείς δηλώνουν ευχαριστημένοι με το νέο σύστημα αξιολόγησης

Τέλος καλό, όλα καλά, θα μπορούσε να πει κανείς για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο θεσμός των εξετάσεων των τετραμήνων «ενταφιάστηκε» και επισήμως. Η Βουλή, στην Ολομέλεια της Πέμπτης, 29 Ιουνίου, άναψε πράσινο στους κανονισμούς για την κατάργηση του θεσμού, με το Νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, ως είχε υποσχεθεί η αρμόδια Υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου, για μια νέα εποχή στην εκπαίδευση.

Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η ενδιάμεση εξέταση Ιανουαρίου του 2023 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τα εμπλεκόμενα μέρη κατέστησαν σαφές πως ο θεσμός πρέπει να καταργηθεί. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, προς υπεράσπιση του θεσμού, κατέθεσε τα στοιχεία που αποδείκνυαν -σύμφωνα με το Υπουργείο- πως ο θεσμός έδειχνε βελτίωση του μαθητικού επιπέδου.

Με την αλλαγή της Κυβέρνησης η καυτή πατάτα πέρασε στα χέρια της νέας Υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία, από την πρώτη κιόλας επίσκεψή της στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, κατέστησε σαφές πως είναι έτοιμη να αλλάξει τον θεσμό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, είχε προειδοποιήσει, τότε, πως εάν δεν καταργείτο ο θεσμός με Νομοσχέδιο, η Επιτροπή θα προωθούσε πρόταση Νόμου για τον σκοπό αυτό. Όπως και να ’χει, η υπόσχεση ήταν να έχουμε νέο σύστημα πριν κλείσει το Σώμα για τις θερινές διακοπές και ο στόχος επετεύχθη.


Της Ολομέλειας τα καμώματα…

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους σχετικούς τροποποιητικούς Κανονισμούς στήριξαν 27 βουλευτές, καταψήφισαν 12, ενώ ένας τήρησε αποχή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια δεν έλειψαν και οι τροπολογίες για το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών, καθώς οι απόψεις για τον θεσμό διίστανται.

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν προήλθαν από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, που μετέχουν στην Επιτροπή Παιδείας, Γιώργο Κάρουλλα, Πρόδρομο Αλαμπρίτη και Μάριο Μαυρίδη, καθώς και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Οι τροπολογίες αφορούσαν κατά βάση στα ποσοστά βαρύτητας των μορφών αξιολόγησης ανά τετράμηνο και της τελικής εξέτασης (30%, 30% και 40% αντίστοιχα), προνοούσαν την ταύτιση της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη, την πραγματοποίηση στον γυμνασιακό κύκλο ενδιάμεσης εξέτασης σε επίπεδο σχολείου για εντοπισμό τυχόν κενών των μαθητών, καθώς και τη διατήρηση των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων στην Α’ τάξη Γυμνασίου, αντί να μειωθούν σε δύο.

Ωστόσο, οι τροπολογίες αυτές απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των βουλευτών.


ΟΕΛΜΕΚ: Χαιρετίζουν το νέο σύστημα

Η «Σημερινή» επικοινώνησε με την ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ανέφερε πως είναι ευχαριστημένη με το Νομοσχέδιο καθώς ήταν θέση τους εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο η κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων, αλλά και η φιλοσοφία του προγράμματος που η Υπουργός παρουσίασε.

Ο Γ.Γ. της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, επισήμανε πως τώρα αυτό που απομένει είναι να δουν πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη οι διάφορες πηγές αξιολόγησης των μαθητών.


Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης Επ. Λευκωσίας

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, μιλώντας στη «Σημερινή» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο σύστημα, επισημαίνοντας πως ήταν κοινή θέση με την ΟΕΛΜΕΚ.

Οι εξετάσεις ως εξετάσεις δεν ήταν το πρόβλημα, επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνου, όσο ο χαμένος χρόνος και τα πολλά διαγωνίσματα που φορτώνονταν οι μαθητές.

«Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την εξεταστέα ύλη, καθώς και με τις διάφορες πηγές αξιολόγησης που μας υποσχέθηκε η Υπουργός», ανέφερε.

Η μείωση σε δύο των εξεταζόμενων μαθημάτων στην Α’ Γυμνασίου αποσκοπεί στην ομαλή μετάβαση των μαθητών στην πρώτη Γυμνασίου.

Ο κ. Κων/νου επισήμανε, επίσης, πως σε κάποια μαθήματα πρέπει να καταργηθούν τα διαγωνίσματα, όπως η Γυμναστική ή η Τέχνη.

«Τώρα μένει να δούμε αν το Υπουργείο θα προλάβει τον αγώνα δρόμου, για να ολοκληρώσει την ύλη, ώστε να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο», τόνισε.


Τι προνοεί το νέο σύστημα αξιολόγησης

Η αλλαγή έγινε και, με τα νέα δεδομένα, οι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αξιολογούνται στη βάση της διαμορφωτικής αξιολόγησης σε δύο τετράμηνα μεν, αλλά χωρίς την κεντρική ενδιάμεση εξέταση, που ίσχυε μέχρι τώρα κάθε Ιανουάριο.

Η κεντρική εξέταση παραμένει μόνο στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Όπως είχε υποσχεθεί η Υπουργός, αλλαγές θα ισχύουν και στα ποσοστά βαρύτητας ανά τετράμηνο, το πρώτο και το δεύτερο τετράμηνο θα έχει 35% έκαστο και 30% η τελική εξέταση.

Επιπλέον αποφασίστηκε η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων για τους μαθητές της Α’ τάξης Γυμνασίου από τέσσερα σε δύο, τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά. Αφαιρούνται ουσιαστικά τα μαθήματα της Βιολογίας και της Ιστορίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η εξεταστέα ύλη θα καθορίζεται μέσω εγκυκλίου που θα εκδίδει η Υπουργός. Θα αναλογεί, όπως έχει αναφερθεί, στο 60% της διδαχθείσας ύλης.


Εν κατακλείδι…

Η ίδια η Υπουργός ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής πως το νέο σύστημα έχει ορίζοντα βελτίωσης τριών ετών. Στη διάρκεια των ετών αυτών, ωστόσο, το Υπουργείο θα πρέπει να εγκύψει και στα υπόλοιπα προβλήματα που η Παιδεία αντιμετωπίζει και, δυστυχώς, δεν είναι λίγα.

Όπως ανέφερε και ο κ. Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας την Πέμπτη, αν θες να απορρυθμίσεις την παιδεία και την εκπαίδευση, της «αλλάζεις τα φώτα» με μεταρρυθμίσεις.