Πολιτισμός

Έκθεση ReThinking IDENTITIES «Ταυτότητα σε εξέλιξη»

«Τα Μουσεία συζητούν κοινωνικά θέματα» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Σε ποιον τελικά ανήκει η πολιτιστική μας κληρονομιά και πώς θα την προσδιορίσουμε αλλά και αξιοποιήσουμε στο μέλλον;

Αυτά τα ερωτήματα αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 “Redefining the Future of Culture Heritage, through a disruptive model of sustainability” (ReInHerit), το οποίο αποτελεί κοινή συνεργασία πολλών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Σε μια συλλογική διαδικασία, τα τρία μουσεία-εταίροι, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το Μουσείο του Γκρατς (Αυστρία) και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Αθήνα), ανέπτυξαν τρεις περιοδικές και τρεις ψηφιακές εκθέσεις με θέμα “Social Issues- Κοινωνικά θέματα ” με τις πιο κάτω θεματικές:

* ReThinking CRAFTSMANSHIP (ΠITK) - Μάρτιος - Μάιος 2023

* ReThinking CONFLICTS (Graz Museum) - Ιούνιος - Ιούλιος 2023

* ReThinking IDENTITIES (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) - Ιούλιος - Αύγουστος 2023

Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται ψηφιακά στον χώρο από τα τρία μουσεία λαμβάνουν μια αντισυμβατική μορφή προβολής, η οποία προσφέρει καινοτόμους τρόπους αλληλεπίδρασης. Τα θέματα και οι προβληματισμοί αυτών των εκθέσεων είναι οι διαφορετικές δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες καλλιεργούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά ζητήματα. Τίθεται ακόμη το ερώτημα πώς οι μουσειακές συλλογές μπορούν να λειτουργήσουν ως αφετηρία για την προβολή, την ερμηνεία και την πλαισίωση των κοινωνικών θεμάτων μέσω μιας πανευρωπαϊκής αντίληψης.

“ReThinking IDENTITIES: Ταυτότητα σε εξέλιξη” (08/07/23 - 11/08/23)

Η έκθεση “ReThinking IDENTITIES: Ταυτότητα σε εξέλιξη”, η οποία αποτελεί την τρίτη έκθεση της τριλογίας, θα ανοίξει για το κοινό στις 8 Ιουλίου 2023 στον χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.

Στη σημερινή εποχή, οι έννοιες του φύλου, της διαφορετικότητας και των διακρίσεων είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Συνεχώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα φύλου, περιπτώσεις διακρίσεων σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ενώ παρατηρείται και μια αλλαγή στη στάση των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Όλα αυτά φυσικά δεν αποτελούν θέματα που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην εποχή μας.

Οι διακριτοί ρόλοι των φύλων υπήρχαν πάντα στην κοινωνία από την προϊστορική εποχή έως τον σύγχρονο κόσμο. Αν και δεν είναι εύκολο να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον ρόλο ανδρών και γυναικών στην Πρωτοκυκλαδική κοινωνία, μπορούμε να υποθέσουμε πως άνδρες και γυναίκες κατείχαν διαφορετικούς, αλλά εξίσου σημαντικούς ρόλους. Περισσότερες πληροφορίες για τους διαφορετικούς ρόλους ανδρών και γυναικών προκύπτουν κατά τη διάρκεια των Ιστορικών Χρόνων.

Οι γυναίκες διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στο σπίτι και επέβλεπαν την ανατροφή των παιδιών τους. Έβγαιναν από το σπίτι προκειμένου να συμμετέχουν σε ταφικές και άλλες θρησκευτικές τελετές. Οι άνδρες ήταν ενεργοί στον δημόσιο βίο. Μπορούσαν να αναλαμβάνουν αξιώματα, να γίνονται πολεμιστές, κορυφαίοι τεχνίτες ή αθλητές και συνεπώς, εξέχοντα μέλη της κοινωνίας. Οι γυναίκες δεν συμμετείχαν στην κοινωνική ζωή και οι άνδρες διασκέδαζαν σε συμπόσια μαζί με άλλους άνδρες. Εξαίρεση αποτελούσαν οι εταίρες, οι οποίες ως χειραφετημένες ήταν και οι μορφωμένες γυναίκες της εποχής. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, ήταν σύνηθες οι άνδρες να εκφράζουν δημοσίως τον θαυμασμό τους προς άλλους άνδρες. Οι άνδρες έρχονταν κοντά και συμμετείχαν σε κοινές δραστηριότητες με άντρες που ανήκαν στην ίδια κοινωνική τάξη.

Οι πληροφορίες μας για την καθημερινή ζωή και τον ρόλο των ανδρών και των γυναικών στην κοινωνία προέρχονται, τόσο από γραπτές μαρτυρίες όσο και από τις παραστάσεις των πήλινων αγγείων. Οι αγγειογράφοι διακοσμούσαν τα αγγεία με εικόνες από την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες της τάξης των αριστοκρατών.

Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζεται, μέσα από τρία αντικείμενα, το θέμα της ταυτότητας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Διάρκεια: 8 Ιουλίου 2023 - 11 Αυγούστου 2023

Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Ώρες λειτουργίας: 10:00-19:00 (καθημερινές και Σαββατοκύριακα)