Πολιτισμός

«Δράμα» οι αυξήσεις ενοικίου για παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Οι νέες αυξημένες τιμές ενοικίασης αρχαιολογικών χώρων, που αποφασίστηκαν πέρσι αλλά εφαρμόστηκαν τώρα, προκάλεσαν την αντίδραση φορέων και εταιρειών που ασχολούνται με τον πολιτισμό - Πώς σχολιάζει η νέα αρμόδια Υφυπουργός

Αλαλούμ προέκυψε μετά την αύξηση ενοικίου για παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Η απόφαση ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2022, μαζί με τους κανονισμούς για την τέλεση πολιτικών γάμων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Όμως οι νέες τιμές ενοικίασης εφαρμόστηκαν τώρα, πιάνοντας εξ απροόπτου φορείς και εταιρείες που ασχολούνται με τον πολιτισμό.

Το όλο θέμα επικεντρώθηκε στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου, όπου πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις αρχαίου θεάτρου, με την Εταιρεία Παπαδόπουλος & Σχοινής Παραγωγές να καταγγέλλει τριπλασιασμό στο ενοίκιο.

«Βουλευτές δεν είχαν ιδέα ότι ψήφισαν αύξηση ενοικίου»

Στη «Σ» μίλησε ο Μάριος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση του ενοικίου, ζητώντας την επανεξέταση του θέματος από το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Αρχικά ανέφερε ότι χρησιμοποιούν το Κούριο εδώ και 40 χρόνια για παραστάσεις. «Όλα αυτά τα χρόνια το ενοικιάζουμε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Είχαν μια πάγια τακτική και χρέωναν 500 ευρώ. Το ενοίκιο ανέβαινε στα 1.400 ευρώ διότι πρόσθετε τους προβολείς, τον ηλεκτρολόγο που εργάζεται και τις υπερωρίες των υπαλλήλων», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι τα 1.400 ευρώ, τα οποία πλήρωναν μέχρι το 2022, ξαφνικά μετατράπηκαν σε 3.050 ευρώ. «Εκτός από τα έξοδα που έχει το αρχαίο θέατρο, είναι και άλλα έξοδα, όπως το πάρκινγκ, η καθαριότητα του χώρου, η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων για την τροχονομία και τα λεωφορεία για μεταφορά του κόσμου. Συνολικά έβγαινε το ενοίκιο του θεάτρου περίπου 3.500 ευρώ, το οποίο πληρώναμε κανονικά και κάναμε τις βασικές εκδηλώσεις αρχαίου θεάτρου», είπε.

Τόνισε ότι φέτος έμαθαν πως υπάρχει μια απόφαση ότι το ενοίκιο μετατρέπεται σε 3.050 ευρώ. «Κάναμε διάβημα με επιστολή προς τον τέως Υφυπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Χατζηγιάννη, στον οποίο αναφέραμε το γεγονός και, παρόλο που δεν είχε πάει ακόμα το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Χατζηγιάννης μάς είπε ότι θα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να το επαναφέρει στην αρχική του τιμή. Θεωρούσε αδιανόητο ότι για να κάνεις μια παράσταση θεάτρου στην Κύπρο χρειάζεται να πληρώνεις 5.000-5.500 ευρώ».

Όπως είπε, την επιστολή που έστειλαν στον κ. Χατζηγιάννη την υπέγραψαν περίπου 20 φορείς, μεταξύ των οποίων χορωδίες, λαογραφικοί όμιλοι, εταιρείες παραγωγής και άλλοι οργανισμοί. «Δεν μας απάντησε το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Μας απάντησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο μας διαβεβαίωνε ότι είναι απόφαση της Βουλής λόγω της ζήτησης που είχαν οι αρχαιολογικοί χώροι για πολιτικούς γάμους», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι καθόρισαν κάποιους χώρους όπως τα Κάστρα Λεμεσού και Λάρνακας και κάποιους άλλους αρχαιολογικούς χώρους για πολιτικούς γάμους. «Εμείς τους είπαμε ότι το αρχαίο θέατρο του Κουρίου δεν είναι μέσα σε αυτούς τους χώρους. Μας απάντησαν ότι υπήρχε μια παράγραφος σε αυτά που ψήφισε η Βουλή που έλεγε ότι και το αρχαίο Κούριο θα υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία και γι’ αυτό θα αυξηθεί το ενοίκιο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους για να μπορούν να βγάζουν τα έξοδα των ζημιών που θα υποστούν αυτοί οι χώροι».

Τόνισε ότι μίλησε με βουλευτές, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα ότι ψήφισαν για να αυξηθεί και το ενοίκιο στα θέατρα. «Υπολόγιζαν ότι ψήφισαν μόνο για το ενοίκιο για τους πολιτικούς γάμους. Η τελευταία πράξη που έγινε και με ενόχλησε φοβερά, με αποτέλεσμα να αποφασίσω ότι σαν εταιρεία δεν θα ξαναπάω στο Κούριο, είναι ότι για τη μια παράσταση που έχω, τη Μήδεια στις 16 Σεπτεμβρίου, μου έστειλαν μια επιστολή στην οποία μου έλεγαν ότι το ενοίκιο θα είναι 4.050 ευρώ. Όταν ρώτησα για το ποσό, μου είπαν ότι αλλάζει το ωράριο και είναι μεγαλύτερες οι υπερωρίες των ανθρώπων».

Πρόσθεσε ότι μετέφερε την παράσταση της Μήδειας στο Κηποθέατρο Λεμεσού και ταυτόχρονα έστειλε επιστολή στη νέα Υφυπουργό και στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, γνωστοποιώντας τους την απόφασή του να μην ξαναχρησιμοποιήσει τους χώρους για οποιαδήποτε παράσταση. «Αυτό το ενοίκιο το καταβάλλουν μόνο κάποιοι ιδιωτικοί οργανισμοί, οι οποίοι επιλέγουν το αρχαίο Κούριο για παραστάσεις. Ο ΘΟΚ δεν πληρώνει, ούτε το φεστιβάλ θέατρου».

Υπογράμμισε ότι η νέα Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου σε δηλώσεις της προσπάθησε να δικαιολογήσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ότι η απόφαση πάρθηκε από την Βουλή. «Είπε ότι θα συναντηθεί μαζί μας και θα το κουβεντιάσουμε, αλλά για να αλλάξει πρέπει να αποφασίσει η Βουλή. Βέβαια η κ. Κασσιανίδου είναι καινούργια Υφυπουργός και δεν είναι σωστό να της ρίξουμε την ευθύνη. Η απόφαση πάρθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Επιπλέον ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε με ποιους έκαναν διαβουλεύσεις πριν πάρουν την απόφαση. «Εμένα, που είμαι 40 χρόνια πελάτης σε αυτό το θέατρο με εκατοντάδες παραστάσεις, δεν με ρώτησε κάνεις τίποτα. Με ποιους έκαναν τις διαβουλεύσεις; Με αυτούς που κάνουν γάμους»;

«Είναι εξευτελισμός της Ιστορίας και του πολιτισμού μας»

Όσον αφορά την απόφαση διεξαγωγής γάμων σε αρχαιολογικούς χώρους, διερωτήθηκε αν έλειψαν τα ξενοδοχεία και οι χώροι δεξιώσεων. «Αυτό το πράγμα είναι εξευτελισμός της Ιστορίας μας, της κουλτούρας μας και του πολιτισμού μας. Στην Ελλάδα πηγαίνουν στην Πνύκα, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και στην Αρχαία Επίδαυρο για πολιτικούς γάμους; Ποιος ανακάλυψε αυτήν τη μόδα; Αν οι δήμοι και οι κοινότητες θέλουν να κάνουν πολιτικούς γάμους επειδή έρχονται τουρίστες από τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ για γάμο, να τους παίρνουν στα δημαρχεία. Γιατί πρέπει να παραχωρούμε την Ιστορία μας, τους αρχαιολογικούς χώρους και την κουλτούρα μας εξευτελίζοντάς τα με τέτοιον τρόπο;».

Καταληκτικά ανέφερε ότι ως εταιρεία με τόσα χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό, θεώρησαν ότι είναι αδιανόητο και απαράδεκτο. «Αν θέλουν να το κρατήσουν με αυτά τα ενοίκια, ας το κάνουν. Εγώ τους είπα ότι αποτέλεσμα αυτή της πρακτικής είναι να λιγοστέψουν τις παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Οι παραστάσεις στο Κούριο ήταν και ένας λόγος για να το επισκέπτονται οι Κύπριοι. Τώρα που θα λιγοστέψουν οι παραστάσεις, θα ξεχάσουμε πού είναι οι αρχαιολογικοί μας χώροι».

Κασσιανίδου: Τα 500 ευρώ ήταν εξευτελιστική τιμή

Η «Σ» ζήτησε την άποψη και τη θέση της νέας Υφυπουργού Πολιτισμού, για το ζήτημα της ενοικίασης αρχαιολογικών χώρων. Αρχικά, διευκρίνισε ότι οι αλλαγές εφαρμόστηκαν τώρα, όμως η απόφαση είχε ψηφιστεί από τη Βουλή το 2022. «Εγώ θα συζητήσω το θέμα και θα δω τον κ. Παπαδόπουλο και όσους εξέφρασαν τη δυσχέρειά τους», δήλωσε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κατέβει το ενοίκιο στις προηγούμενες τιμές, καθώς ήταν πολύ χαμηλό το ποσό. «Υπάρχει μια λογική για την αύξηση. Τώρα εάν θεωρείται από τους παράγοντες που χρησιμοποιούν το Κούριο ότι είναι πολύ υψηλή η τιμή και τους δυσκολεύει, τότε θα πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να αλλάξει άμεσα». Συμπλήρωσε ότι δεν είναι δική της απόφαση.

Ερωτηθείσα για τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση του ενοικίου, ανέφερε ότι «το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε για δεκαετίες το ποσό των 500 ευρώ για οποιοδήποτε μνημείο ενοικιαζόταν είτε είναι για 1.500 άτομα, όπως το Κούριο, είτε είναι για μια μικρή αίθουσα. Αν συγκρίνετε με άλλα θέατρα, θα δείτε ότι τα 500 ευρώ ήταν εξευτελιστική τιμή», ανέφερε.

Τόνισε ότι η φθορά του αρχαιολογικού χώρου και η συντήρηση που χρειαζόταν δεν καλυπτόταν από ένα τέτοιο ποσό. «Είναι λογικό ότι αυξήθηκε η τιμή. Ρωτήσαμε και μάθαμε για ανάλογες περιπτώσεις, όπως το θέατρο της Επιδαύρου, το οποίο είναι αρκετά πιο μεγάλο και με πολύ πιο μεγάλο κόστος».

Ξεκαθάρισε ότι πάρθηκε μια απόφαση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την καλύτερη συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων που ενοικιάζονται για τέτοιες δραστηριότητες. «Υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση. Το Κούριο δεν ενοικιάζεται για γάμους», τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι αιτήσεις για γάμους σε αρχαιολογικούς χώρους έχουν μειωθεί πολύ λόγω του περιορισμού στους καλεσμένους».

Οι προτεραιότητες της νέας Υφυπουργού

Καταληκτικά, η κ. Κασσιανίδου μίλησε και για τις προτεραιότητες που έχει το Υφυπουργείο. «Έχω συναντήσεις με τα τμήματα του Υφυπουργείου. Θα καταρτίσουμε τους στόχους για το μέλλον που ήταν και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Όπως είπε, μεταξύ των ζητημάτων που «τρέχουν» τώρα είναι το καθεστώς του καλλιτέχνη και η κάρτα νεών με την ελπίδα να προχωρήσουν με το άνοιγμα της Βουλής. «Υπάρχουν πολλά θέματα, τα οποία θα προσεγγίσουμε στη συνέχεια», κατέληξε.