Αναλύσεις

Ξεπούλημα - Ισραηλινοί, Ουκρανοί, Ρώσοι κ.α. αγοράζουν αβέρτα ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα

Μεθοδικό ενταφιασμό του εδαφικού και ανατροπή του status quo επιχειρούν Τουρκία και ψευδοκράτος

Συνειδητά και στοχευμένα το κατοχικό καθεστώς έχει επιδοθεί σε μια διαδικασία ξεπουλήματος της γης Ελληνοκυπριών στα κατεχόμενα σε ξένους επενδυτές, ενταφιάζοντας μέρα με τη μέρα το εδαφικό. Η στρατηγική αυτή του κατοχικού καθεστώτος είναι γνωστή, με τις κυπριακές κυβερνήσεις να αποφεύγουν διαχρονικά να τοποθετηθούν επί του σφετερισμού περιουσιών και να καθοδηγήσουν τους πρόσφυγες, ούτως ώστε να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος κάνει λόγο για τεράστιες εκτάσεις γης, η οποία ξεπουλιέται σε ξένους επενδυτές, με τη συντριπτική της πλειοψηφία να ανήκει σε Ελληνοκυπρίους. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μελετά νομικά μέτρα για την αποτροπή αυτής της έξαρσης στην αγοραπωλησία ακίνητων περιουσιών στα κατεχόμενα. Νομικοί κύκλοι πάντως επισημαίνουν ότι το πλαίσιο υπάρχει και η Κυβέρνηση μπορεί να λάβει μέτρα βάσει αυτού, αλλά και του δεδικασμένου που παράγουν αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ξεπουλούν τα κλεμμένα

Τα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας έχουν μετατραπεί σε «νησί προς πώληση», σύμφωνα με τη Yeni Bakis. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, σχεδόν 8 στις 10 περιουσίες που βρίσκονται προς πώληση δεν έχουν τον παράνομο τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας. Οι αγοραστές, σύμφωνα με τον Κουτρέτ Όζερσαϊ, πρόεδρο του Κόμματος του Λαού (ΗP), έχουν καταγωγή από το Ισραήλ, τη Γερμανία, τη Φιλανδία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες. Το 76,84% των προς πώληση περιουσιών είναι οικόπεδα «που δεν έχουν τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας», σημειώνει το δημοσίευμα. Ενώ «τα προς πώληση οικόπεδα που ‘‘έχουν τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας’’ ανέρχονται στα 975 ή ποσοστό 23,16%. Το ποσοστό αυτό ήταν 19,1% στις αρχές του 2022 και 22,33% στις αρχές του 2023». Η ψευδοκυβέρνηση, σύμφωνα με την Yeni Bakis, «νομίζει ότι θα ξεπεράσει τις πολύ κακές οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στη ‘‘χώρα’’, πουλώντας περιουσίες, η πλειοψηφία των οποίων έμεινε από τους Ελληνοκυπρίους...».

Ο Κουτρέτ Όζερσαϊ από την πλευρά του ζητά απαντήσεις από την ψευδοκυβέρνηση για το πόση γη έχει πουληθεί σε ξένους επενδυτές. «Κάνω έκκληση από εδώ. Πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως στην κοινή γνώμη η συνολική ποσότητα γης, η γη που πωλήθηκε σε ξένους», ανέφερε ο Όζερσαϊ. Αποκάλυψε μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές οι αγοραπωλησίες, ώστε κάποιος να μπορεί να αγοράζει γη χωρίς περιορισμό. Όπως είπε, «εταιρεία που ανήκει σε ξένους δεν θα μπορούσε να αγοράσει γη χωρίς περιορισμό, περνούν το 51% των μετοχών της εταιρείας στο όνομα ατόμων που είναι πολίτες της ΤΔΒΚ (κάποιων δικηγόρων τις περισσότερες φορές). Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, το 51% της εταιρείας περνά στον αλλοδαπό που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης με μεταβίβαση ή με άλλες μεθόδους».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το τελευταίο διάστημα πολλές περιουσίες βρίσκονται προς πώληση ή «εκμετάλλευση» στα κατεχόμενα, εν αγνοία των νόμιμων ιδιοκτητών τους. Όπως, επίσης, μαθαίνουμε, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πολίτες έχουν ενημερώσει ανώτατα στελέχη της Κυβέρνησης για τέτοια ζητήματα. Το κατοχικό καθεστώς φυσικά ακολουθεί αυτήν την τακτική, όχι μόνο για τα οικονομικά οφέλη. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας λαβύρινθος «ιδιοκτητών» και εταιρειών, που έχουν αποκτήσει περιουσία στα κατεχόμενα με στόχο να ενταφιαστεί το εδαφικό ζήτημα και να παγιωθεί η κατοχή. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούνται ξένοι αγοραστές.

Νομικά μέτρα και αλλαγή στρατηγικής

Η βάναυση υφαρπαγή γης στα κατεχόμενα είναι, ίσως, μια από τις μεγαλύτερες αποδείξεις εγκληματικής αμέλειας των κυβερνήσεων. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι εξετάζει σειρά νομικών μέτρων αποτροπής ξένων από το να αγοράζουν περιουσίες στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει προ ημερών ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος (συνέντευξη στην «Καθημερινή»), «διαγνώστηκε η απουσία πλαισίου για να μπορεί να γίνουν κάποια πράγματα». Σημειώνοντας ότι, τα μέτρα που εξετάζονται είναι «νομικής φύσεως, αποτροπής, περιορισμού και δημιουργίας ανησυχίας στους σφετεριστές και τους συνεργάτες τους».

Νομικοί κύκλοι, πάντως, επισήμαναν στη «Σημερινή» ότι το νομικό πλαίσιο, το οποίο ενισχύεται και από δεδικασμένο Δικαστηρίου, υπάρχει. Υπάρχει, επίσης, και η δυνατότητα αντιμετώπισης τέτοιου είδους φαινομένων, στο πλαίσιο του Διεθνούς αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, κάτι, που, όπως υπογραμμίζεται, απαιτεί αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό. Η ανάγνωση όμως που γίνεται είναι ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο, καθώς δεν θέλει να χαλάσει το «καλό κλίμα» για να πάνε σε συνομιλίες.

Συγκεκριμένα, από το 2005 η κυπριακή Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε τροποποίηση του άρθρου 281 (ΚΕΦ. 154) του Ποινικού Κώδικα, ώστε το αδίκημα της παράνομης κατοχής, καλλιέργειας, νομής ή χρήσης ακίνητης περιουσίας να επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια ή και πρόστιμο μέχρι £5.000. Όπως μάλιστα αναφέρεται σε ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, «σε περίπτωση που Κύπριος πολίτης προσφύγει σε δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλοντας ότι Ευρωπαίος πολίτης, που ζει στα κατεχόμενα, κατέχει και εκμεταλλεύεται παράνομα την περιουσία του, το δικαστήριο μπορεί να εγκρίνει την έκδοση εντάλματος σύλληψής του, προκειμένου να προσαχθεί στο δικαστήριο. Αν η σύλληψη είναι αδύνατη, επειδή ο Ευρωπαίος κατηγορούμενος ζει στα κατεχόμενα ή έχει ήδη φύγει σε ευρωπαϊκή χώρα, το δικαστήριο θα μπορεί να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Συνεπώς, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα των "25" (“27” σήμερα) βρεθεί ο κατηγορούμενος θα υπόκειται σε σύλληψη». Υπάρχει μάλιστα και το δεδικασμένο της υπόθεσης Αποστολίδη v. Όραμς, της οποίας η απόφαση δεσμεύει όλα τα κράτη της Ε.Ε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη φαρέτρα της σειρά μέτρων που μπορεί να λάβει προκειμένου να προστατεύσει τις περιουσίες των προσφύγων, τα συμφέροντα δηλαδή των ίδιων της των κατοίκων. Προς την κατεύθυνση της αποτροπής τέτοιου είδους φαινομένων είναι, επίσης, η διεκδίκηση της εφαρμογής του άρθρου 222, της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε., το οποίο αναφέρεται στην Αλληλεγγύη και την υποχρέωση των κρατών μελών της Ε.Ε. για αμοιβαία συνδρομή όταν ένα κράτος μέλος βρίσκεται υπό απειλή. Η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί υπό κατοχή και βρίσκεται υπό την απειλή των τουρκικών στρατευμάτων. Θα μπορούσαν επίσης να ζητηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπως έχει πράξει η Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας. Η Ε.Ε. εφαρμόζει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για εισβολή που διέπραξε σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Η Κύπρος ως κράτος μέλος έχει κάθε δίκαιο να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος μιας χώρας η οποία βρίσκεται υπό ένταξη στην Ε.Ε.


Οι ευθύνες και η καλόπιστη κριτική

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων βρίσκονται στο ότι ενώ είχαν τα μέσα, διαχρονικά επέλεγαν να μην καθοδηγήσουν τους πρόσφυγες για διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Μια διαδικασία μέσω της οποίας ασκείται ταυτόχρονα πίεση στην Τουρκία και λειτουργεί ανασταλτικά στο ξεπούλημα των περιουσιών τους σε τρίτους. Μια καλόπιστη κριτική για τον λόγο που αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής θα έλεγε ότι οι κυβερνήσεις εστίαζαν σε «θετικές» πρακτικές και ενδείξεις καλής θέλησης, που είχαν ως στόχο να φέρουν την Τουρκία στις συνομιλίες, καθώς θεωρούσαν ότι έτσι υπήρχαν καλύτερες πιθανότητες. Αυτό που αποδεικνύεται ωστόσο είναι ότι η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε, και συνεχίζει να το κάνει, αυτήν την κατάσταση για να οδηγήσει σε μια λύση στην οποία η ίδια θα έχει το πάνω χέρι. Την επόμενη φορά που θα έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών θα υπάρχουν νέα τετελεσμένα, τα οποία θα τεθούν ενώπιον των ηγετών ως ένα ναρκοπέδιο. Κάποιος θα αναρωτιόταν, «η Τουρκία δεν θέλει να λύσει το Κυπριακό;». Αυτήν τη στιγμή, όχι. Ο λόγος για τον οποίο δεν θέλει, είναι ακριβώς επειδή δεν έχει κανένα κόστος. Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν πιο πάνω, τα οποία και διαθέτουν οι ηγεσίες, στοχεύουν στη δημιουργία κόστους στην Τουρκία και συνθηκών, κάτω από τις οποίες ο Ελληνισμός δεν θα διαπραγματεύεται με το πιστόλι στον κρόταφο.

Η κωλοτούμπα του ψευδοδημάρχου και οι εκτεθειμένοι ταγοί

Η αμήχανη αντίδραση του Δήμου Αμμοχώστου για τη συμμετοχή του Ουλουτσάι στους εορτασμούς κατάληψης της πόλης

Δεν ήρθε στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου ο ψευδοδήμαρχος της πόλης, Σουλεϊμάν Ουλουτσάι (παρόλο που ήθελε), πήγε όμως στην τελετή για τη μαύρη επέτειο κατάληψης της πόλης από τον τουρκικό κατοχικό στρατό. Ήταν μάλιστα εκ των ομιλητών. Ο ψευδοδήμαρχος λοιπόν στην ομιλία του φέρεται να δήλωσε ότι, «δεν έφτασε εύκολα στο σήμερα ο τουρκοκυπριακός “λαός” και η Αμμόχωστος». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ελευθερία και την “κυριαρχία” του ο τουρκοκυπριακός “λαός”». Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο εγκάθετος της Άγκυρας επαναλαμβάνοντας τις θέσεις ότι υπάρχουν «δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστές δημοκρατίες».

Ο Δήμος Αμμοχώστου, σε μια πρώτη αντίδραση για τα όσα φέρεται να είπε ο λεγόμενος δήμαρχος, δήλωσε άγνοια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υιοθετούν τα λεγόμενά του.

Υπενθυμίζεται ότι το αφήγημα που είχε υιοθετηθεί απ’ όσους στήριξαν την πρόσκλησή του, δηλαδή, τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και τη ΔΗΠΑ, ήταν πως η πρόσκλησή του ενισχύει το αντικατοχικό μήνυμα της εκδήλωσης και είναι κάτι το θετικό. Ίδια ήταν και η ανάγνωση που έγινε από κυβερνητικές πηγές, οι οποίες δεν ήθελαν να τοποθετηθούν επώνυμα.

Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι ο ψευδοδήμαρχος δεν είχε κανένα πρόβλημα να πανηγυρίσει την κατάληψη της πόλης της Αμμοχώστου από τα κατοχικά στρατεύματα. Όπως δεν είχε και κανένα πρόβλημα να αναφερθεί σε χωριστή «κυριαρχία» των Τουρκοκυπρίων.