Η Ελλάδα καίγεται παντού
Οι παθογένειες που «ανάβουν πυρκαγιές» και οι δραματικές επιπτώσεις που θα φανούν τα επόμενα χρόνια

Ένα ολόκληρο καλοκαίρι η Ελλάδα καίγεται ξανά, απ’ άκρη σ’ άκρη. Τελευταία πράξη αυτή στον Έβρο, όπου κάηκαν ζωντανοί, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, δεκάδες άνθρωποι, και στην Πάρνηθα και σε άλλες περιοχές, όπως στον Ασπρόπυργο, στη Βοιωτία, όπου κόντεψε να καεί η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά, και αλλού.
Οι ζημιές στο φυσικό περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες. Οι επιπτώσεις από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι ήδη εμφανείς σε κάποιες περιοχές της χώρας με την «ασυνήθιστη συμπεριφορά της φύσης», τις διαβρώσεις του εδάφους, τη δραματική μείωση ή και εξαφάνιση ζώων και πτηνών κ.ά.
Φυσικοί πνεύμονες που «φιλτράρουν» τον αέρα της Αττικής, στην οποία διαβιοί περίπου το 50% του πληθυσμού της χώρας, καταστρέφονται σταδιακά. Από τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων που κατέκαυσαν τεράστιες εκτάσεις σε Βόρεια Εύβοια, Κάρυστο, Μάντρα, Βοιωτία, Γραμματικό, Κινέτα, Ασπρόπυργο, Υμηττό, Πάρνηθα και αλλού, προβλέπεται πως η ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα της Αττικής θα καταστεί «αβίωτη».
Οι πολυάριθμες, ταυτόχρονες και διάσπαρτες εκρήξεις πυρκαγιών δημιουργούν την εντύπωση πως πολλές απ’ αυτές είναι αποτέλεσμα κακόβουλων ενεργειών, είναι δηλαδή έργο εμπρηστών. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις τελευταίες πυρκαγιές, κάποιες υποθέσεις εμπρησμών φαίνεται πως σχετίζονται και με την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση: Σύμφωνα με τα τελευταία νέα που μας έρχονται από την Ελλάδα, η Αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη αριθμού παράνομων μεταναστών, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εμπρησμό. Γεγονός που, αν επαληθευτεί, φανερώνει μίαν ακόμα δραματική διάσταση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης και παράνομης μετανάστευσης και του κόστους που αυτή έχει σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών (κυρίως για τους ίδιους τους μετανάστες όπως εν προκειμένω στο δάσος της Δαδιάς) αλλά και σε επίπεδο κοινωνικοπολιτικής αποσταθεροποίησης.
Είναι άλλη μια περίτρανη απόδειξη πως όσο δεν δημιουργούνται μέσω διακρατικών συμφωνιών ασφαλείς και ελεγχόμενες οδοί διελεύσεως προσφύγων και μεταναστών, θα χάνονται ζωές και θα αποσταθεροποιούνται κράτη και κοινωνίες «πρώτης γραμμής». Παράλληλα, δίκτυα διακινητών θα πλουτίζουν πολλές φορές υποστηριζόμενα από υπηρεσίες ξένων κρατών, ενώ πολιτικοί καιροσκόποι, που έχουν στον πυρήνα της ιδεολογίας τους τον μισανθρωπισμό, θα σπεκουλάρουν και θα κεφαλαιοποιούν από την αποσταθεροποίηση.
Παράλληλα, το γεγονός πως η χώρα καίγεται εδώ και μήνες απ’ άκρη σ’ άκρη -και χωρίς να παραγνωρίζονται ούτε οι εμπρησμοί, ούτε η κλιματική αλλαγή κλπ- δεν γίνεται να μην χρεωθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ούτε οι παθογένειες δεκαετιών που άφησαν εν πολλοίς γυμνούς και παροπλισμένους τους κρατικούς μηχανισμούς (εν προκειμένω της πυρόσβεσης) κυρίως ως προς την οργάνωση και τον σχεδιασμό δράσης, δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για μια ηγεσία που κυβερνά τη χώρα κοντά μια πενταετία και απολαύει της υποστήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.
Η Ελλάδα έχει, σύμφωνα με επίσημα εθνικά και διεθνή στοιχεία, έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πυροσβεστικών πτητικών μέσων. Όπως μας εξήγησαν εμπειρογνώμονες, έχει επίγεια μέσα και εξοπλισμό πυρόσβεσης, τουλάχιστον ικανοποιητικό. Τα στοιχεία για το ανθρώπινο δυναμικό και τις ελλείψεις που μπορεί να υπάρχουν στα σώματα πυρόσβεσης δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το μέγεθος των καταστροφών. Αυτό στο οποίο φαίνεται να υστερεί η χώρα είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που στηρίζεται στο τρίπτυχο «πρόληψη – παρατήρηση – κατάσβεση». Και αυτό είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα. Η Ελλάδα επενδύει τα τελευταία χρόνια μεγάλα ποσά στο κομμάτι της «κατάσβεσης», παραγνωρίζοντας πως είναι πιο σημαντικό να στηθεί ένας μηχανισμός που να συμπεριλαμβάνει ισόποσα την «πρόληψη και παρατήρηση». Γιατί, όπως μας ανέφεραν γνώστες του αντικειμένου ,«αν προλάβει να ξεσπάσει η πυρκαγιά και κατόπιν διογκωθεί, τότε το έργο της κατάσβεσης εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων (καιρικές συνθήκες, ανέμους, δύσβατες περιοχές κ.ά.) που μπορεί πολλές φορές να καθιστούν ‘‘άχρηστους’’ τους πανάκριβους εξοπλισμούς…».
Επιπλέον και ειδικά σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, που με την αναβάθμιση των εκεί αμερικανικών Βάσεων καθίσταται κόμβος υψίστης γεωπολιτικής σημασίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και μαζί της ολόκληρη η χώρα, μένει τρομερά εκτεθειμένη. Γιατί αν μια κυβέρνηση (και μια χώρα) δεν μπορεί να υποστηρίξει τη στρατηγική της απόφαση ν’ αναλάβει αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που να αντισταθμίζει τη σημασία που έχει η Τουρκία για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν από τραγελαφικά μέχρι πολύ επικίνδυνα…