Αναλύσεις

Πυρασφάλεια: Μηδαμινοί οι έλεγχοι στα εργοστάσια

Ερωτήματα γεννώνται σχετικά με τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται, εάν γίνονται και ποιοι είναι αρμόδιοι για να τους πραγματοποιούν, ώστε να αποφεύγονται οι συχνές πυρκαγιές σε εργοστάσια

Σοβαρά ζητήματα προκύπτουν με τους ελέγχους πυρασφάλειας σε βιομηχανικές περιοχές. Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε εργοστάσια και πιο συγκεκριμένα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλούν ανησυχία και δυσαρέσκεια στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με βιομηχανικές ζώνες. Επιπλέον θέτουν σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη με τις καθημερινές πυρκαγιές που ξεσπούν σε οχήματα, δασικές και κατοικημένες περιοχές, έχοντας συνάμα να αντιμετωπίσουν την ανθρώπινη αμέλεια και τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Τελευταίο σοβαρό παράδειγμα είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών στη βιομηχανική περιοχή Γερίου. Η φωτιά έκαιγε για εικοσιτετράωρα λόγω της φύσης των υλικών που καιγόντουσαν, ενώ στην περιοχή καταγράφηκαν και περιβαλλοντικά ζητήματα λόγω της συγκέντρωσης ρύπων στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά φωτιά σε εργοστάσιο της εν λόγω περιοχής, ενώ επαναλαμβανόμενα περιστατικά καταγράφηκαν και σε εργοστάσιο στο Πεντάκωμο αλλά και στη Λάρνακα.

Περιβαλλοντικές ομάδες, δήμαρχοι, οργανωμένοι πολίτες και κόμματα έθεσαν στο παρελθόν ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται, αν γίνονται και ποιοι είναι αρμόδιοι για να τους πραγματοποιούν, ώστε να αποφεύγονται οι συχνές πυρκαγιές σε εργοστάσια. Είναι δεδομένο ότι η προετοιμασία και προώθηση στη Βουλή ενός νομοθετικού πλαισίου, που θα διέπει τους ελέγχους, θα περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα. Όπως πληροφορείται η «Σ», στα σκαριά βρίσκεται ένα νομοσχέδιο με στόχο να υπάρχει έλεγχος όλων των συστημάτων για όλες τις οικοδομές ανεξαιρέτως. Έτσι θα υπάρχουν πιο συχνές επιθεωρήσεις από τα μέλη της Πυροσβεστικής. Ήδη συζητείται και το νομοσχέδιο για τις διαχειριστικές επιτροπές και τις τακτικές επιθεωρήσεις σε δημόσια κτήρια.

«Αναμέναμε συλλήψεις γι’ αυτό το περιστατικό»

Με το γενικότερο ζήτημα των ελέγχων σε βιομηχανικές περιοχές αλλά και σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια ασχολήθηκε έντονα το Επιστημονικό Τεχνολογικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ). Στη «Σ» μίλησε ο Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ο οποίος αρχικά ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα των πυρκαγιών. «Είχαμε βγάλει ανακοινώσεις με προτάσεις μετά την πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Γέρι. Αναμέναμε ότι το κράτος θα έκανε συλλήψεις γι’ αυτό το περιστατικό, ώστε να σταματήσουν να παίζουν με την υγεία του κόσμου. Είναι αδιανόητο να καλεί το κράτος τους πολίτες να κλειστούν στα σπίτια τους γιατί υπάρχουν σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Οι υπηρεσίες που ελέγχουν και οι ιδιοκτήτες αυτών των υποστατικών θα έπρεπε να μας πουν ποια είναι τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου. Υπάρχουν υπεύθυνοι παρακολούθησης από τον ιδιοκτήτη της μονάδας; Υπάρχουν υπεύθυνοι λειτουργοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να διασφαλίσουν ή να μηδενίσουν τον ενδεχόμενο τέτοιων πυρκαγιών σε βεβαρημένες περιοχές οι οποίες είναι ευάλωτες;».

Τόνισε ότι ως ΕΤΕΚ είχαν συναντήσεις με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να δουν τρία βασικά ζητήματα. «Το πρώτο αφορά τους σχεδιασμούς και αν είναι σωστοί και ευθυγραμμισμένοι με όσα γίνονται πανευρωπαϊκά και αφομοιώνουν την εξέλιξη της τεχνολογίας. Το δεύτερο είναι ο τρόπος εκτέλεσης αυτών των έργων και το τρίτο είναι η παρακολούθηση των έργων είτε είναι σε βιομηχανικές περιοχές είτε είναι σε μια πολυκατοικία ή σε ένα πολυκατάστημα. Αυτό που συζητήσαμε με την Υπουργό είναι αν υπάρχει η απαίτηση από το κράτος προς τους ιδιοκτήτες, ώστε να τηρούν και να διατηρούν σε σωστή κατάσταση τα μέτρα πυροπροστασίας».

Στα σκαριά νομοσχέδιο

Ο κ. Κωνσταντή ανέφερε ότι, κατά τις συναντήσεις που είχαν, ενημερώθηκαν και για το νομοσχέδιο που προωθείται, ώστε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να μπορεί να κάνει πιο άμεσους και συντονισμένους ελέγχους σε όλα τα υποστατικά. «Είμαστε υπέρ του να γίνονται τακτικές επιθεωρήσεις κατά το στάδιο χρήσης των οικοδομών είτε είναι βιομηχανικά εργοστάσια είτε είναι πολυκατοικίες ή θέατρα. Η τακτική επιθεώρηση κατά το στάδιο χρήσης των οικοδομών και ειδικά των ‘‘υψηλού κινδύνου’’ υποστατικών πρέπει να ψηφιστεί χθες».

Υπογράμμισε ότι, εκεί που πάσχει πιο πολύ το κράτος, είναι στο στάδιο της χρήσης. «Τώρα συζητείται και το νομοσχέδιο για τις διαχειριστικές επιτροπές και τις τακτικές επιθεωρήσεις σε δημόσια και βιομηχανικά κτήρια, ώστε να είναι πιο επαναλαμβανόμενες οι επιθεωρήσεις σε υποστατικά όπου ξεσπούν συχνά πυρκαγιές δημιουργώντας προβλήματα στο περιβάλλον και στην υγεία των περιοίκων».

Πρόσθεσε ότι πρέπει ν’ αξιοποιηθεί η τεχνολογία. «Θα μπορούσε ο καθένας να είναι υποχρεωμένος και μέσα από μια πλατφόρμα του Υπουργείου να αναρτά μέσα σε σύντομο διάστημα τους ελέγχους και τη διατήρηση του υποστατικού του. Στο Γέρι πάθαμε και δεν μάθαμε. Δεν γνωρίζει κανένας τι ζημιά έγινε στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων που έτυχε να μένουν εκεί».

«Στα εργοστάσια “υψηλού κινδύνου” να γίνονται έλεγχοι κάθε έξι μήνες»

Ο κ. Κωνσταντή επεσήμανε ότι στα εργοστάσια «υψηλού κινδύνου» θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι κάθε έξι μήνες. «Οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να μεριμνούν. Δεν γίνεται να στοιβάζουν υλικά ανακύκλωσης και να δημιουργούν μια τεράστια εστία κινδύνου». Σημείωσε ότι «πολλά από τα εργοστάσια που δημιούργησαν περιβαλλοντική ζημιά και προβλήματα στην υγεία των κατοίκων ήταν από αυτά που δημιουργήθηκαν για να προστατεύσουν το περιβάλλον».

Τέλος, επανέλαβε ότι τα υποστατικά πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και να υπάρξει μια δομημένη τακτική επιθεώρηση. «Αυτό σημαίνει, υποχρεώσεις, διαχείριση κινδύνων, επιτόπιες επισκέψεις λειτουργών, ευθύνες των ιδιοκτητών. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία ούτε να κινδυνεύουν ζωές επειδή εμείς δεν λειτουργούμε με τρόπο με τον οποίο να μπορούμε να μηδενίσουμε την οποιαδήποτε πιθανότητα πρόκλησης τέτοιου είδους πυρκαγιών. Για εμάς η πρόληψη είναι το Α και το Ω. Υπάρχει και η τεχνολογία, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».

Η διαδικασία αδειοδότησης

Για το θέμα της πυροπροστασίας μίλησε στη «Σ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, ο οποίος ανέφερε ότι αυτό που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα είναι ότι στις περιπτώσεις ανέγερσης ενός νέου εργοστασίου, τότε πρέπει το πολεοδομικό σχέδιο να πάει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Δίνουμε τις απόψεις μας για θέματα πυρασφάλειας, γίνεται διαβούλευση για τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν και όταν κτιστεί το υποστατικό και θα χρειαστεί τελική έγκριση, τότε οφείλουν να επανέλθουν και να μας καλέσουν για να δούμε ότι αυτά που ζητήσαμε ως μέτρα πυροπροστασίας έχουν τηρηθεί. Μετά η Τοπική Αρχή θα δώσει την τελική έγκριση».

Επισήμανε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει νομοθετική δικαιοδοσία. «Εμείς συνδράμουμε συμβουλευτικά. Όταν μας καλέσει η Τοπική Αρχή, η οποία θα δώσει την τελική έγκριση και θα αδειοδοτήσει το υποστατικό, τότε πηγαίνουμε για να δούμε από κοντά ότι τα μέτρα πυρασφάλειας που κρίθηκαν ως αναγκαία έχουν εφαρμοστεί. Θεωρώ ότι μια σοβαρή Αρχή δεν θα δώσει άδεια λειτουργίας ενός υποστατικού που δεν έχει μέτρα πυροπροστασίας. Φυσικά όμως υπάρχουν και τα υποστατικά που λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες».

Εξήγησε ότι ως Πυροσβεστική δεν πηγαίνουν να ελέγξουν αυτεπάγγελτα ένα υποστατικό το οποίο είναι υπό κατασκευή. «Αν ο ιδιοκτήτης ζητήσει από μόνος του να ελεγχθεί, τότε προχωρούμε στην επιθεώρηση του κτηρίου».

Ο κ. Κεττής επεσήμανε ότι οι προδιαγραφές πυροπροστασίας διαφέρουν από υποστατικό σε υποστατικό. «Γίνεται κατηγοριοποίηση των εργοστασίων ανάλογα με τη χρήση τους, των αριθμό των εργαζομένων και με τη φύση των υλικών που θα υπάρχουν εντός του υποστατικού». Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη του σχεδίου που θα υποδείξει ο αρχιτέκτονας, τότε η Πυροσβεστική θέτει τους ανάλογους όρους με βάση τον κώδικα πυροπροστασίας. «Απ’ εκεί και πέρα, όταν προβεί ο αξιωματικός της Υπηρεσίας σε επιθεώρηση του υποστατικού και κρίνει ότι χρειάζεται κάτι επιπρόσθετο, τότε θα το ζητήσουμε».

Καταληκτικά ανέφερε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία προβαίνει κάθε χρόνο σε ελέγχους συγκεκριμένων υποστατικών, όπως είναι, για παράδειγμα, οι οίκοι ευγηρίας.

ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ

ΑΗΚ: «Θα αλλαχθούν με σειρά προτεραιότητας και επικινδυνότητας»

7.8 πυρκαγιά5.JPG

Χριστίνα Παπαδοπούλου: «Είναι σχεδόν 500 σημεία, άρα θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι οποίες όμως έχουν ξεκινήσει από καιρό και έχει ολοκληρωθεί το 40%»

Η πυρκαγιά που κατέκαψε περίπου 20 εκτάρια πευκοδάσους και άγριας βλάστησης στο κρατικό δάσος της Πάφου έφερε στον αφρό της επικαιρότητας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παρουσία ηλεκτροφόρων καλωδίων της Αρχής Ηλεκτρισμού που διέρχονται από τα δάση και την ύπαιθρο. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για 475 ηλεκτροφόρα καλώδια, ενώ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΑΗΚ, του Υπουργείου Γεωργίας και του Τμήματος Δασών αποφασίστηκε η σύσταση μιας μόνιμης ομάδας που θα εξετάζει τις πυρκαγιές, ειδικά στα κρατικά δάση, και θα κάνει τακτικές συνεδριάσεις. Η ομάδα αυτή θα καταρτίσει ένα πρόγραμμα, ώστε να γίνει ένας προγραμματισμός δράσεων που πρέπει να γίνουν από την ΑΗΚ, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος ξεσπάσματος πυρκαγιάς από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διέρχονται από τα δάση και την ύπαιθρο.

Στη «Σ» μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία που χρήζουν τροποποίησης είτε αναβάθμισης είτε πρέπει να μπουν μονωμένα καλώδια ή γεννήτριες όπως έγινε στον Σταυρό της Ψώκας.

Συμπλήρωσε ότι τα σημεία είναι πάρα πολλά. «Είναι σχεδόν 500 σημεία, άρα θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι οποίες όμως έχουν ξεκινήσει από καιρό και έχει ολοκληρωθεί το 40%».

Τόνισε ότι είναι αρκετή και χρονοβόρα δουλειά, που πρέπει να γίνει με μεγάλο κόστος, το οποίο θα αναλάβει η ΑΗΚ. «Τα καλώδια θα αλλαχθούν με σειρά προτεραιότητας και επικινδυνότητας».

Επεσήμανε ότι η επιτροπή θα συσκέπτεται μια φορά τον μήνα για να ενημερώνονται για την πορεία των εργασιών. «Ο στόχος είναι κοινός. Να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι αλλαγές εντός των δασικών περιοχών, με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος για εμφάνιση πυρκαγιάς».

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή που συστάθηκε είναι η ίδια με εκείνην που είχε ανακοινωθεί τα προηγούμενα χρόνια, απάντησε ότι εμπλουτίστηκε με νέα πρόσωπα, ενώ, πέραν των ανθρώπων της Αρχής Ηλεκτρισμού και του Τμήματος Δασών, θα ενταχθούν και μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ούτως ώστε να είναι μια πιο συντονισμένη προσπάθεια. «Θα μας υποδεικνύουν τα πιο σοβαρά και επικίνδυνα σημεία και θα αναλαμβάνουμε τις εργασίες».

Υπογράμμισε ότι στον Σταυρό της Ψώκας απομονώθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της γραμμής και τροφοδοτούνται τα υποστατικά που χρειάζονταν ρεύμα με γεννήτρια που έβαλε η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία μετά από οδηγίες του Υπουργού Γεωργίας. «Όταν είναι σημεία όπου υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια τα οποία τροφοδοτούν μεμονωμένα υποστατικά, δεν χρειάζονται μεγάλα φορτία και μπορούν να ικανοποιηθούν με γεννήτριες ή φωτοβολταϊκά».

Σημείωσε ότι τα περισσότερα καλώδια χρήζουν κατασκευής μονωμένων γραμμών που δεν θα παθαίνουν βραχυκύκλωμα. «Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική μέσα σε δύσβατες περιοχές με άγρια βλάστηση. Γι’ αυτό θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειές μας με περισσότερες συναντήσεις, ώστε να μην έχουμε θέματα στα δάση».

Ακόμη, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέρη. «Είναι απίστευτο πώς συνεργάζονται τα μέλη του Τμήματος Δασών με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους λειτουργούς της Αρχής Ηλεκτρισμού. Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και είναι κάτι το οποίο θέλουμε και οι τρεις οργανισμοί να επιλυθεί άμεσα».

Πρόσθεσε ότι ως ΑΗΚ αναμένουν το πόρισμα για την πυρκαγιά στον Σταυρό της Ψώκας, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν η φωτιά προήλθε από σπινθήρισμα ή βραχυκύκλωμα του καλωδίου. «Εμείς αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο και το ολοκληρώνουμε πριν από τα τέλη Μαΐου είναι το κλάδεμα μετά από συνεννόηση που έχουμε με το Τμήμα Δασών. Κλαδεύουμε κατά μήκος των εναέριων γραμμών, ώστε να μην πλησιάζουν τα κλαδιά τις γραμμές. Βάζουμε τσιμέντο κάτω από τον μετασχηματιστή για να μην υπάρξει σπινθήρισμα σε ξηρή βλάστηση και τεντώνουμε τις γραμμές».

Τέλος, ανέφερε ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένη σε τέτοια ζητήματα. «Είμαστε πιστοποιημένος οργανισμός με πιστοποιητικό για το περιβάλλον με διεθνή πρότυπα».