Αναλύσεις

Οι εκτελεστές της ομοσπονδίας…

Έρχονται εξελίξεις… και δη κρίσιμες. Αυτή είναι η μόνιμη επωδός και στα Eλλαδοτουρκικά και στο Κυπριακό. Και μετά προστίθενται ουρές: «Να κρατούμε μικρό καλάθι» ή ότι «υπάρχουν αγκάθια» και πολλά άλλα συναφή, που στο μυαλό του απλού πολίτη μοιάζουν με εμπαιγμό! Και με έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής και στρατηγικής, καθώς και στόχων για την αντιμετώπιση της Τουρκίας και του επεκτατισμού της.

Ο μεν Πρόεδρος αναφέρεται σε κρίσιμους σταθμούς και ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε χρονοδιαγράμματα με αποκορύφωμα τη Θεσσαλονίκη το τέλος του έτους. Την ίδια, όμως, στιγμή τι μας είπαν Γεραπετρίτης και Φιντάν; Ότι Ελλάδα και Τουρκία διεξάγουν διάλογο, αλλά με κόκκινες γραμμές! Και διερωτάται κάποιος: Εφόσον η Αθήνα δεν διεκδικεί κάτι από την Άγκυρα και εφόσον η Τουρκία διεκδικεί από την Ελλάδα, ακόμη και αν προχωρήσει η διαδικασία μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, ποιος θα χάσει στο Αιγαίο; Εκείνος που έχει τα νόμιμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δικαιώματα. Δηλαδή, η Ελλάδα. Ή θα πάμε σε νέο αδιέξοδο στην εμπέδωση των γκρίζων ζωνών ή σε νέα κρίση εάν το επιδιώξει η Τουρκία για τους δικούς της στόχους.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο Κυπριακό. Τι λέει ο Πρόεδρος; Να πάμε στο Κραν Μοντανά, το οποίο, όμως, απέτυχε. Τι τον κάνει να πιστεύει ότι θα πετύχει αυτήν τη φορά, όταν η τουρκική επιθετικότητα δεν κόπασε και όταν ο Τατάρ με την ευλογία του Ερντογάν επιμένει σε δυο κράτη με ισότιμη κυριαρχία και θεωρεί ως έσχατη υποχώρηση τη συνομοσπονδία δύο κρατών; Εάν μάλιστα ο ΓΓ του ΟΗΕ καλέσει τις δύο πλευρές σε διάλογο και, σε μια κίνηση τακτικής, η Τουρκία με τον Τατάρ προσέλθουν θέτοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τις προκλητικές διχοτομικές τους θέσεις, τι θα πράξει ο Πρόεδρος; Θα τις συζητήσει ή θα σηκωθεί να φύγει; Ό,τι αποφασίσει θα είναι λάθος! Και έτσι θα είναι και αυτός όπως τα κόμματα που τον στηρίζουν, αλλά και οι υποστηρικτές των χειρισμών του, μεταξύ των οποίων το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ ως οι εκτελεστές ακόμη και αυτής της ομοσπονδίας…