Αναλύσεις

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει… ανασχηματισμός

Εξελίξεις αναμένονται στο επόμενο διάστημα, με την ψιθυρολογία του ανασχηματισμού να έχει στο επίκεντρό της συγκεκριμένες Υπουργούς

Δίνουν και παίρνουν εδώ και καιρό τα σενάρια και οι ψίθυροι για αντικατάσταση αριθμού Υπουργών από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Η εντεινόμενη ψιθυρολογία από μόνη της μαρτυρά πως συγκεκριμένα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης τους και δίνουν το δικαίωμα για σενάρια που αφορούν την αντικατάστασή τους.

Ήδη, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, πληροφορίες ήθελαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο για μίνι ανασχηματισμό, εντός Σεπτεμβρίου. Το σενάριο αντικατάστασης, που ακουγόταν εντονότερα απ’ όλα, αφορούσε τον, κατά γενική ομολογία, ατυχέστατο διορισμό του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Ο κ. Χατζηγιάννης «πρόλαβε» τις εξελίξεις, υποβάλλοντας ο ίδιος παραίτηση, ασχέτως αν αυτό έγινε μετά από υπόδειξη του ίδιου του Προέδρου ή αν ήταν απόφαση καθαρά προσωπική του κ. Χατζηγιάννη.

Πέρα όμως από τον κ. Χατζηγιάννη, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, η ψιθυρολογία για αντικατάσταση συγκεκριμένων Υπουργών γίνεται όλο και πιο έντονη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Υπουργό Δικαιοσύνης και την Υπουργό Υγείας. Το τοπίο γύρω από τον ανασχηματισμό ενδεχομένως να γίνει πιο ξεκάθαρο εντός εβδομάδας και πριν από την αναχώρηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη Νέα Υόρκη, στις 14 Σεπτέμβρη. Και αυτό επειδή, με την επιστροφή του Προέδρου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το κάθε Υπουργείο θα πρέπει να μπει στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού του για του 2024. Πράγμα που, για να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους, προϋποθέτει σταθερότητα στο τιμόνι κάθε Υπουργείου.

Άννα Κουκκίδου: Λαβωμένη από Χλώρακα και Λεμεσό

Μια σειρά από ζητήματα που αφορούν αποφάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αποκορύφωμα τα επεισόδια στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, βάζουν στο επίκεντρο των σεναρίων ανασχηματισμού την Άννα Κουκκίδου - Προκοπίου. Η θέση του Προεδρικού, που διατυπώθηκε δημοσίως και από τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο, είναι πως ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό όταν και όποτε κρίνει πως χρειάζεται. Ωστόσο, δεν έγιναν συγκεκριμένες αναφορές για την περίπτωση της κυρίας Προκοπίου, τηρώντας στάση που ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει τα όσα ακούγονται.

Επιπλέον, η σκηνή που έλαβεν χώραν στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο να απευθύνει τον λόγο στην κυρία Προκοπίου και τον Αρχηγό της Αστυνομίας «μαλώνοντάς τους» μπροστά στις ανοιχτές κάμερες, μαρτυρεί πως το κλίμα για την Υπουργό Δικαιοσύνης δεν είναι και το καλύτερο, αλλά κυρίως φανερώνει πως το Προεδρικό δεν καταβάλλει προσπάθεια να προστατεύσει επικοινωνιακά την Υπουργό.

Προφανώς αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήθελε να προστατεύσει την κυρία Προκοπίου, θα έβαζε τέλος στη σχετική ψιθυρολογία. Αντ’ αυτού, όπως ανέφεραν στη «Σημερινή» πηγές από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μελετήσει τις εκθέσεις γεγονότων για τα επεισόδια στη Χλώρακα και τη Λεμεσό -τις οποίες έλαβε την Παρασκευή- και, βάσει αυτών, «θα κρίνει πώς θα κινηθεί και πώς θα αποδώσει τις ευθύνες εκεί όπου αναλογούν και όπου έχει αρμοδιότητα να τις αποδώσει».

Τα έκτροπα σε Χλώρακα και Λεμεσό πυροδότησαν επιπλέον μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, μερίδα του Τύπου και πολιτών στα ΜΚΔ, που θεωρούν την παραίτησή της επιβεβλημένη. Το γεγονός ότι υπάρχει αρνητικό ρεύμα κατά της κυρίας Προκοπίου σε επίπεδο κοινής γνώμης, επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση γι’ αυτήν, με δεδομένο πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει δείξει πως ενδιαφέρεται ουκ ολίγον για την επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησής του.

Θα κριθούν αρκετά πριν από το ταξίδι του ΠτΔ στη Νέα Υόρκη για την Πόπη Κανάρη

Έντονη ψιθυρολογία στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους υπάρχει και για την αντικατάσταση της Υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη. Παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν και τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν μόλις ανακοινώθηκε η τοποθέτησή της στο Υπουργείο Υγείας, φαίνεται πως η «χημεία» με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, δεν ευνοεί την ομαλή λειτουργεία του Υπουργείου.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον χώρο της Υγείας, ήξεραν πως η συνύπαρξη Γιαννάκη - Κανάρη δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Κορυφή του παγόβουνου ήταν το περιστατικό με τη δημόσια αντιπαράθεση των δύο, για τα πτυχία της κυρίας Γιαννάκη, στα μέσα του καλοκαιριού.

Πηγές από το Προεδρικό επανέλαβαν στη «Σημερινή» το δικαίωμα του Προέδρου να προβεί σε αντικαταστάσεις Υπουργών, όποτε ο ίδιος κρίνει, χωρίς όμως να γίνεται λόγος ειδικά για την κυρία Κανάρη. Σε ό,τι αφορά «ενδεχόμενες αλλαγές στο Υπουργείο Υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα αντικατάσταση προσώπων, θα κριθούν αρκετά από τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος με τις κυρίες Κανάρη και Γιαννάκη πριν από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι δύο κυρίες θα ανηφορίσουν στον λόφο του Προεδρικού πριν από τις 14 Σεπτέμβρη που θα αναχωρήσει ο ΠτΔ για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος σε θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στην προηγούμενή τους συνάντηση στις 17 Αυγούστου.

Υπουργεία «δεύτερης γραμμής»

Πέρα από τις δύο Υπουργούς που βρίσκονται στο επίκεντρο της ψιθυρολογίας του ανασχηματισμού, η οποία τροφοδοτείται και από μια σειρά αποτυχιών ή κακοδιαχειρίσεων τις οποίες χρεώνονται ως επικεφαλής των Υπουργείων τους, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντικαταστάσεις και σε Υπουργεία «δεύτερης γραμμής», των οποίων οι επικεφαλής φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στον καλύτερο δυνατό βαθμό…

Αυτό που αναφέρθηκε στη «Σ» από πηγές του Προεδρικού είναι πως το κυβερνητικό έργο και το έργο κάθε Υπουργείου ξεχωριστά, κρίνεται καθημερινά. «Είναι γεγονός πως υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης και θα γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να πετύχουμε την υλοποίηση του κυβερνητικού πλάνου. Αν αυτό προϋποθέτει αντικατάσταση προσώπων, είναι κάτι που θα το κρίνει ο Πρόεδρος και βάσει των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων του μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό».