Αναλύσεις

Τέλος του 2023 το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους»

Οι εξοικονομήσεις, η δόση που θα καταβάλλεται και η τεράστια αύξηση στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια

Μέχρι το τέλος του χρόνου (με πολλές επιφυλάξεις) είναι ο στόχος που έχει τεθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας για την ολοκλήρωση του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για όλους». Αρχικά είχε λεχθεί ότι σε περίπου δυο μήνες αναμένεται το σχέδιο να τεθεί σε ισχύ, ωστόσο αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί, μιας και υπάρχουν αρκετές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πάντως έγινε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει.

Σε ποιους απευθύνεται

Αν και η ονομασία του σχεδίου είναι «Φωτοβολταϊκά για όλους», εντούτοις το σχέδιο δεν απευθύνεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό που θέλει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, αλλά σ’ εκείνους που δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο για να το πράξουν. Επιδιώκει, δηλαδή, να καταστήσει προσιτά σε όλους τα φωτοβολταϊκά. Όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, το σχέδιο θα απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές και κυρίως σ’ εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία με μέση κατανάλωση τις 1000 kwh τη διμηνία. Επίσης, δεν απευθύνεται στους ευάλωτους καταναλωτές, καθώς για τη συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται σε ισχύ άλλο σχέδιο.

Πώς θα δουλεύει

Το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, το οποίο θα ενισχύεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από τα λεφτά που εισπράττει η Δημοκρατία από τους ρύπους. Επομένως και η ΕΕ θα πρέπει να δώσει κάποιου είδους έγκριση ή θα θέλει να ελέγχει πώς δαπανώνται τα χρήματα. Το Ταμείο έχει ήδη κάποια χρήματα και θα λειτουργεί κυκλικά, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρχουν τα χρήματα για να καλύψουν όλες τις αιτήσεις. Δηλαδή θα δίνει τα λεφτά στους καταναλωτές για να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά και στη συνέχεια θα έχει έσοδα από τις δόσεις που θα καταβάλλονται.

Τα οφέλη και οι υποχρεώσεις

Όπως έχει προαναφερθεί, το σχέδιο απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των 1000 kwh τη διμηνία και δεν διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο για να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Οι 1000 kwh τη διμηνία μεταφράζονται σε ένα κόστος ηλεκτρισμού κοντά στα 350 ευρώ, ενδεχομένως και λίγο περισσότερο τη διμηνία.

Όπως μας έχει αναφερθεί, με την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος, το κόστος θα μειωθεί στα 50 περίπου ευρώ τη διμηνία. Τότε θα προστεθεί στον λογαριασμό του κατόχου ένα ξεχωριστό κομμάτι στον λογαριασμό του ρεύματος, που θα ονομάζεται δόση φωτοβολταϊκού. Η δόση θα ανέρχεται στα 150 ευρώ και θα ισχύει για τρία χρόνια περίπου. Το φωτοβολταϊκό θα περάσει στην κυριότητα του υποστατικού μόλις αποπληρωθεί.

Πόσο συμφέρει;

Όπως έχει αναφερθεί, εάν πάρουμε τη συγκεκριμένη καταναλωτική ομάδα των 1000 kwh, στην οποία θα απευθύνεται το σχέδιο, τότε προκύπτει ότι το κόστος του ρεύματος ανέρχεται στα 350 ευρώ τη διμηνία. Με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού το κόστος του ρεύματος μειώνεται στα 50 ευρώ τη διμηνία, ωστόσο θα υπάρχει η δόση των 150 ευρώ. Ακόμα και έτσι, το όφελος θα φτάνει στα 150 ευρώ τη διμηνία, εφόσον το αρχικό κόστος ήταν 350 ευρώ. Εάν η απόσβεση του συστήματος επιτευχθεί μέσα σε 3-4 χρόνια, ίσως και 5 σύμφωνα με ορισμένους, τότε για τα υπόλοιπα 15 χρόνια -εφόσον η ωφέλιμη ζωή λειτουργίας ενός φωτοβολταϊκού είναι τα 20 χρόνια- θα υπάρχει εξοικονόμηση 300 ευρώ τη διμηνία.

Δεν προχωρεί το σχέδιο της ΑΗΚ

Όπως είχε αναφέρει ο Υπουργός Ενέργειας, η προσπάθεια για το συγκεκριμένο project ξεκίνησε πριν από 3 περίπου μήνες με την ΑΗΚ. Η Αρχή έκανε τις μελέτες της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυνατότητες του Οργανισμού είναι για να δώσει 1000-1200 φωτοβολταϊκά ισχύος 4-4,5 kw. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Υπουργός Ενέργειας, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη η υπόδειξη που υπάρχει είναι φωτοβολταϊκά για όλους. «Οπόταν πήγαμε πίσω και προσπαθήσαμε να βρούμε τους πόρους για να χρηματοδοτηθεί αυτό το εγχείρημα», ανέφερε.

Επομένως, το σχέδιο που πρότεινε η ΑΗΚ σχετικά με την καταβολή χορηγίας σε 1.200 νοικοκυριά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν αναμένεται να προχωρήσει, καθότι μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν προβλήματα κρατικών ενισχύσεων, ενώ δεν φαίνεται να μπορεί να συνυπάρξει με το σχέδιο του υπουργείου «Φωτοβολταϊκά για όλους».

Κατακόρυφη αύξηση

Τα στοιχεία που συλλέξαμε δείχνουν κατακόρυφη αύξηση στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων τα τελευταία χρόνια, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει δεδομένων και των κινήτρων που θέλει να δώσει η Κυβέρνηση. Μάλιστα, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι μια από τις σημαντικές παραμέτρους του σχεδίου είναι να δημιουργηθούν οι υποδομές και οι μηχανισμοί, ώστε οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να μπορούν να δεχτούν και να επεξεργαστούν τις αιτήσεις που θα φτάνουν κοντά τους από τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Όσον αφορά λοιπόν τους αριθμούς, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 είχαν εγκατασταθεί περίπου 32.000 συστήματα. Υπολογίζεται ότι, ένα χρόνο μετά, ο αριθμός θα έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10.000 συστήματα, κάτι που φέρνει τις σημερινές εγκαταστάσεις στις 42-45 χιλιάδες. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το εξής: Τον Οκτώβριο του 2021 ο αριθμός των συστημάτων που είχαν εγκατασταθεί ανερχόταν στις 23.000, δηλαδή περίπου οι μισές σε σχέση με σήμερα, ενώ αν πάμε ακόμη πιο πίσω, τον Οκτώβριο του 2017, οι εγκαταστάσεις συστημάτων ανέρχονταν μόλις στις 10.000. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αντιστοιχεί σε έναν μετρητή. Δηλαδή το σύστημα είναι ανά υποστατικό, σπίτι ή διαμέρισμα και όχι μπλοκ κατοικιών, για παράδειγμα μια πολυκατοικία.