Συνεντεύξεις

Υπουργός Μεταφορών στη «Σ»: «Ψαλίδι» στα τσουχτερά πρόστιμα

Τα τσουχτερά πρόστιμα από τις κάμερες φωτοεπισήμανσης, οι μειώσεις, τα εξώδικα που «κόλλησαν» στο ταχυδρομείο και η θέση του Υπουργείου Μεταφορών

Οι κάμερες φωτοεπισήμανσης έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, έχουν όμως αποδώσει καρπούς; Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι οδικές συγκρούσεις έχουν μειωθεί αισθητά, ωστόσο οι στρεβλώσεις που υπάρχουν δεν είναι λίγες. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι ζούμε στην Κύπρο, που για να πάμε από το σπίτι στο περίπτερο θα μπούμε στο αυτοκίνητο και θα το παρκάρουμε κι ακριβώς έξω από τον προορισμό μας. Αν επιτρέπεται ή όχι θα το δούμε εάν και εφόσον εντοπιστεί η παρανομία μας.

Μια λαϊκή παροιμία λέει «ο φόβος φυλάει τα έρμα» κι αυτό ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει όπου υπάρχουν κάμερες. Όσον αφορά τις κινητές κάμερες ή τα μπλόκα, εκεί σε κόβει κρύος ιδρώτας για το πρόστιμο που έρχεται.

Η σχέση του πολίτη με την Αστυνομία και την ορθή οδήγηση πάσχει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, μίλησε στη «Σημερινή» και παραθέτει όλα όσα χρειάζεται να μάθουμε για τις κάμερες, τα πρόστιμα και όχι μόνο.

καμερες 1.jpg

Βοήθησαν οι κάμερες; Τι λένε τα στοιχεία

Τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν αποτέλεσμα; Ναι, φαίνεται στους αριθμούς άλλωστε. Οι κάμερες φαίνεται πως έκαναν τη δουλειά τους, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Οι κάμερες κατέγραψαν 247.747 περιστατικά, εκ των οποίων καταχωρήθηκαν 178.473 εξώδικα πρόστιμα, ενώ από αυτά πληρώθηκαν τα 90.961.

Τα αδικήματα αφορούν: 143.470 σε ταχύτητα, 22.032 σε άσπρη γραμμή και τα 12.971 σε κόκκινο φανάρι.

Περίπου το 40% των συστημένων εξώδικων προστίμων που βρίσκονται στα ταχυδρομεία δεν παραλαμβάνονται από τους πολίτες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου μάς ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων, ποσοστό -18% την περσινή χρονιά και 40% μείωση μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, οφείλεται σε ένα συνονθύλευμα δράσεων της Δύναμης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι τακτικοί έλεγχοι στους δρόμους, οι κάμερες, κινητές και σταθερές, αλλά και η συχνή ενημέρωση, σε μια προσπάθεια δημιουργίας οδικής κουλτούρας.

Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι στρεβλώσεις

Τα κακώς κείμενα των καμερών απασχόλησαν τη Βουλή και συγκεκριμένα την Επιτροπή Μεταφορών. Οι βουλευτές έθεσαν ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού τα εκατοντάδες παράπονα οδηγών που φτάνουν κοντά τους για αδυναμίες και στρεβλώσεις που παρουσιάζει το σύστημα φωτοεπισήμανσης και έχει ως αποτέλεσμα την πληθώρα εξώδικων προστίμων, κάποια από τα οποία άδικα, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους του λαού, με πολλούς από τους πολίτες να αδυνατούν να τα πληρώσουν εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Στο κάδρο και οι βαθμοί ποινής.

Κοινό μήνυμα όλων των συμμετεχόντων ήταν πως το σύστημα δεν θα πρέπει να λειτουργεί φοροεισπρακτικά, αλλά αποτρεπτικά. Κι εδώ εγείρεται το μεγάλο ερώτημα. Τι πραγματικά χρειάζεται ο Κύπριος οδηγός για να αποφύγει την παρανομία;

Ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως είναι κοινή παραδοχή τόσο από τον ίδιο, όσο και από την Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν τα πρόστιμα και να διαφοροποιηθούν με τρόπο ώστε να διατηρήσουν τον αποτρεπτικό χαρακτήρα τους, αλλά να μην είναι εξοντωτικά για τους πολίτες.

Επισήμανε ότι είναι κάτι που θα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα, αναφέροντας ότι ο αριθμός των εξώδικων προστίμων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι «κάμερες» δεν έχουν το ανθρώπινο στοιχείο που είχαν οι αστυνομικοί.

Εν κατακλείδι, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε πως οι προτάσεις και οι εισηγήσεις των βουλευτών θα κατατεθούν στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα συγκληθεί στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας και δεσμεύθηκε να επανέλθει με προτάσεις για τη ρύθμιση του ζητήματος.

καμερες 2.jpg

Τα μέτρα Βαφεάδη, που θα βοηθήσουν τους οδηγούς να αποκτήσουν οδική συνείδηση

Η «Σημερινή» επικοινώνησε με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη, και μας απάντησε σε σημαντικά ερωτήματα για το επίμαχο θέμα των προστίμων.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις οδικές συγκρούσεις;

Η οδική ασφάλεια αποτελεί μέγα στόχο του Υπουργείου και η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί προτεραιότητα. Η προσπάθεια για μείωσή των επικεντρώνεται στην επιμόρφωση των οδηγών για τους κανόνες της οδικής ασφάλειας και στην καλή οδική συμπεριφορά, στη λήψη μέτρων όπως τους Τεχνικούς Ελέγχους των οχημάτων για να εξασφαλίζεται η κυκλοφορία οχημάτων που πληρούν τα κριτήρια ασφαλείας, στην κατασκευή δρόμων που πληρούν πρότυπα ασφαλείας και στον έλεγχο της συμμόρφωσης των οδηγών στους κανονισμούς της Τροχαίας.

Έχουν αποφέρει καρπούς οι κάμερες;

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης έχει αναβαθμίσει την οδική συνείδηση, ειδικά στους κόμβους όπου έχουν τοποθετηθεί σταθερές κάμερες. Εκεί όπου παλαιότερα υπήρχε μια μεγάλη αταξία και οι οδηγοί δεν ακολουθούσαν τις υποδείξεις των φώτων τροχαίας και επενέβαιναν στις λωρίδες κυκλοφορίας των άλλων οδηγών, πλέον παρατηρείται πλήρης συμμόρφωση.

Με ποια άλλα μέτρα σκέφτεστε να περιορίσετε τα ατυχήματα/δυστυχήματα στον δρόμο;

Το Υπουργείο θα επιχορηγήσει εξοπλισμό ασφαλείας για μοτοσικλετιστές και την αγορά παιδικών καθισμάτων για να μπορούν να χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας σε λεωφορεία, θα προβεί στον επανασχεδιασμό των ποδηλατο-λωρίδων για να μπορούν να κινούνται τα ποδήλατα με ασφάλεια και όπου είναι δυνατόν μακριά από οχήματα, θα εισηγηθεί τον επανασχεδιασμό του οδικού δικτύου όπου κινούνται ποδηλάτες και εντός γειτονιών με τρόπο που θα μειώνεται η ταχύτητα των αυτοκινήτων.

Όπου θα αντικατασταθούν τα κυρτώματα, θα συζητηθεί με τις τοπικές κοινωνίες ο τρόπος με τον οποίο θα διατηρηθεί η οδική ασφάλεια, όπως π.χ. με την κατάλληλη διαρρύθμιση του δρόμου, ούτως ώστε τα αυτοκίνητα να αναγκάζονται να μειώσουν ταχύτητα.

καμερες 3.jpg

Στη Βουλή μιλήσατε για μείωση προστίμων. Δώστε μας παραδείγματα ποια πρόστιμα και πόσο θέλετε να μειωθούν;

Υπάρχουν περιπτώσεις όπως το πρόστιμο για τη στροφή δεξιά που δίνεται αρκετές φορές σε οδηγούς που ξεκίνησαν την κίνηση με νόμιμες προθέσεις, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι δεν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος να απομακρυνθούν από τον κόμβο πριν από την αλλαγή των φώτων. Αυτό πιστεύω πρέπει να βρεθεί τρόπος να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος σε οδηγούς να απομακρυνθούν χωρίς πρόστιμο.

Πέραν αυτού, προτείνω να συζητηθεί και το ύψος των προστίμων σε σχέση με το αδίκημα και το γεγονός ότι πλέον απουσιάζει η ανθρώπινη κρίση του αστυνομικού που μπορούσε να αξιολογήσει την κρισιμότητα της παράβασης. Πλέον η αυτόματη καταγραφή της παράβασης δεν δίνει περιθώρια γι’ αυτό.

Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να συζητηθούν και ιδέες για αύξηση του προστίμου σε επαναλαμβανόμενους παραβάτες, η δυνατότητα μείωσης των βαθμών ποινής με κοινωνική προσφορά, επιμόρφωση και άλλα τέτοια μέτρα που θα βοηθήσουν τους οδηγούς να αποκτήσουν οδική συνείδηση και αντίληψη για την πιθανή συνέπεια των πράξεων τους.

Ποια είναι τα προβλήματα του οδικού δικτύου σήμερα;

Το οδικό δίκτυο δεν θα μπορέσει ποτέ να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας σε οχηματικές κινήσεις. Όσους δρόμους και να κάνουμε θα τους γεμίζουμε, όπως συμβαίνει και σε όλον τον κόσμο. Συνεπώς για να αντιμετωπίσουμε τη συμφόρηση πρέπει να σκεφτούμε άλλους τρόπους, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η μικροκινητικότητα.

Ποιες οι προτεραιότητές σας;

Να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη συμφόρηση στους δρόμους, να δώσουμε εναλλακτική επιλογή στη χρήση του αυτοκινήτου και να μειώσουμε τους ρύπους στην ατμόσφαιρα από τις μεταφορές.

Σκέφτεστε να αλλάξετε κάτι άλλο εκτός από τα πρόστιμα;

Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διατηρεί και θα αναβαθμίσει τα επίπεδα ασφάλειας στους δρόμους. Συνεπώς θα πρέπει να μελετήσουμε και άλλους τρόπους να το πετύχουμε αυτό. Το πρόστιμο δεν είναι αυτοσκοπός. Τουναντίον, σκοπός είναι να βοηθήσουμε τους οδηγούς μας να γίνουν καλύτεροι και να αποκτήσουν κοινωνική ευαισθησία.

Το όριο ταχύτητας, σε άλλες χώρες της Ένωσης είναι αρκετά υψηλότερο. Στην Κύπρο, γιατί δεν το ανεβάζουμε;

Το όριο ταχύτητας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον σχεδιασμό του οδικού δικτύου. Αλλιώς είναι ο δρόμος επί του οποίου μπορείς να τρέχεις 200 χλμ/ώρα και αλλιώς όταν μπορείς να τρέχεις με 120 χλμ. Στην Κύπρο οι δρόμοι μας είναι για τα 120χλμ/ώρα και όχι περισσότερα.

Να περιμένουμε να δούμε την Κύπρο να έχει κι άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Να έχουμε τραμ και υπεραστικά τρένα είναι ένα όραμα αισιόδοξο. Αν είναι τεχνο-οικονομικά βιώσιμα, τότε ναι θα τα κάνουμε.