Αναλύσεις

Παραιτήσεις και ευθιξία…

Τα επεισόδια στη Χλώρακα δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Η εκεί επικρατούσα κατάσταση, όπως και αλλού, είναι κοινό μυστικό. Τόσο η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδου όσο και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου έχουν ευθύνη για την επιβολή του νόμου και της τάξης. Η ασφάλεια των πολιτών είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Και έχουν αμφότεροι αποτύχει. Κατά κάποιους, μάλιστα, παταγωδώς. Ούτε έλεγξαν την κατάσταση, ούτε την αποκλιμάκωσαν επαρκώς. Ούτε προστάτευσαν τους πολίτες όταν έπρεπε. Και πολύ φοβούμαστε μην έρθουν χειρότερα. Όχι στη Χλώρακα, αλλά και αλλού. Όπως συνέβη στη Λεμεσό.

Και η Υπουργός και o Αρχηγός έχουν πολιτική και πολιτειακή ευθύνη. Όπως δημόσια ελέχθη από βουλευτές, θα πρέπει είτε ο Πρόεδρος να ζητήσει την υποβολή των παραιτήσεών τους είτε από μόνοι τους να τις θέσουν ενώπιόν του. Διότι, εκτός των άλλων, δεν είναι δυνατό να διαπραγματεύονται για θέματα ασφάλειας με αλλοδαπό άτομο, που καταζητείτο από την Αστυνομία! Με τις παραιτήσεις τους θα να μείνουν στην ιστορία, δείχνοντας στον πολίτη ότι έχουν ευθιξία. Και ότι αναλαμβάνουν εμπράκτως το βάρος της πολιτικής και πολιτειακής τους ευθύνης.

Ο Πρόεδρος δεν είναι από την πλευρά του άμοιρος ευθυνών. Αυτός επιλέγει τους συνεργάτες του. Και είχε υποσχεθεί ότι θα διορίσει καλύτερους από τον ίδιο. Τελικώς, επρόκειτο για φιάσκο. Δεν υπάρχει, μάλιστα, δικαιολογία ότι δεν γνώριζε ή δεν ενημερώθηκε από τους αρμόδιους συνεργάτες του πόσο τραγική είναι η κατάσταση στη Χλώρακα. Δεν έχει άλλοθι. Η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει. Διότι το κράτος απέτυχε στο μεταναστευτικό, το οποίο έχει εξελιχθεί σε νέα εισβολή και Τρίτο Αττίλα, ο οποίος προελαύνει, με πυρήνες παντού, στοχεύοντας στην αποσταθεροποίηση.

Εάν, λοιπόν, αγαπητέ Πρόεδρε, δεν ξεκινήσεις τώρα την άμεση λήψη μέτρων για την επιβολή της τάξης, το κράτος θα χάσει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του και εσύ τον έλεγχο της κατάστασης και την όποια εμπιστοσύνη τρέφει ακόμη ο λαός προς το πρόσωπό σου, ως θεσμό. Ξεκίνα λοιπόν τις αλλαγές εκ των έσω, για να δώσεις το μήνυμα ότι αναλαμβάνεις υπεύθυνα την ασφάλεια του κράτους και ότι δεν θα επιτρέψεις να γίνει τσιφλίκι, και οι ευνομούμενοι πολίτες, βορά του Τρίτου Αττίλα.