Επιχειρείν

Αναστατωμένες χιλιάδες εταιρείες για αδικαιολόγητα πρόστιμα (Βίντεο)

Οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα από γκάφα

Σε αναβρασμό βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις για το μητρώο πραγματικών δικαιούχων εταιρειών, οι οποίες πληρώνουν πρόστιμα και μάλιστα, χωρίς να φταίνε.

Τα τελευταία 24ωρα, υπάρχει έντονο παρασκήνιο προκειμένου ν' αποκατασταθεί η αδικία και να διορθωθεί το λάθος.

Αναδρομή

Στις 14 Νοεμβρίου τέθηκε σε λειτουργία η τελική λύση του ηλεκτρονικού συστήματος του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, αντικαθιστώντας στην ουσία την λεγόμενη "ενδιάμεση λύση" που λειτουργούσε από τις 12 Μαρτίου του 2021.

Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης, όσες εταιρείες ήταν εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών, είχαν κληθεί να καταχωρίσουν τα στοιχεία των Πραγματικών Δικαιούχων.

Εντούτοις, όταν η τελική λύση έκανε πρεμιέρα διαπίστωσαν πως τα στοιχεία δεν είχαν μεταφερθεί στο νέο σύστημα καθιστώντας έτσι “άκυρη” την προηγούμενη διαδικασία. Στην ουσία τα χάθηκαν όλα τα δεδομένα.

Συνεπώς, χιλιάδες εταιρείες έπρεπε να επαναλάβουν την διαδικασία.

Το μπέρδεμα

Πολλές από τις εταιρείες δεν είχαν ενημερωθεί για την διαγραφή των στοιχείων τους, με αποτέλεσμα, αρχές του χρόνου να τους επιβληθεί ποινή.

Πρόκειται για τσουχτερά πρόστιμα τα οποία καλούνται να πληρώσουν κάποιοι οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη...

Σε περίπτωση που μία εταιρεία δεν συμμορφώνεται θα υπόκεινται σε χρηματική επιβάρυνση διακοσίων ευρώ. Και για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης θα επιβαρύνεται  εκατό ευρώ με ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης είκοσι χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των επιβληθέντων  προστίμων αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επιχειρήσεις είναι αναστατωμένες με την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί με τους εκπροσώπους τους, να πιέζουν για διόρθωση του λάθους.

Υπάρχει έντονο παρασκήνιο τις τελευταίες μέρες με συσκέψεις των εμπλεκομένων προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Όπως πληροφορούμαστε ο ΣΕΛΚ, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, το ΚΕΒΕ, το STEP Cyprus, το CyFA και το CIBA, ετοίμασαν κοινή επιστολή προς την έφορο εταιρειών και το Υπουργείο Εμπορίου, στην οποία καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να επιτραπεί από το ηλεκτρονικό σύστημα, η καταχώριση των στοιχείων των εταιρειών και των πραγματικών δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του προστίμου.

Έτσι δε θα τιμωρούνται αχρείαστα οι εταιρείες που επιθυμούν να συμμορφωθούν.

Προτείνουν επίσης, η παράταση μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για καταχώριση των στοιχείων, χωρίς πρόστιμο για όσες εταιρείες είχαν συμμορφωθεί με την ενδιάμεση λύση, να ισχύσει και για όσα εμπιστεύματα και δημόσιες εταιρείες είχαν επίσης συμμορφωθεί κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τέλος εισηγούνται ν' ανακληθεί η διοικητική πράξη για την αυτόματη επιβολή προστίμου σε όσους έχουν συμμορφωθεί με την καταχώριση των πραγματικών δικαιούχων στην τελική λύση.

Δείτε το ρεπορτάζ: