Παραπολιτικά

Γενικός εναντίον Γενικού, γενικώς

«Εν θα με διατάξετε εσείς είνταμ πον’ να κάμνω. Ό,τι θέλω κάμνω»!

«Να σταματήσεις να φυτρώννεις τζιαμαί που δεν σε σπέρνουν»!

«Ρε, εσείς δεν μας αφήννετε να άψουμεν ακόμα τζι έναν τζιερίν, για να θωρούμεν τες υποθέσεις που κρατάτε στα σκοτεινά»!

«Τι έσιεις, ρε, μαζίν μας τζιαι συνέχεια προσβάλλεις μας τζιαι υποτιμάς μας; Το βάραθρόν σου εν έσιει πάτον»!

Οι κουβέντες αυτές θα μπορούσαν να είχαν ανταλλαγεί μεταξύ θαμώνων καφενέ που μάλλωσαν στο τάβλι ή την πιλόττα. Είναι, όμως, κουβέντες που ειπώθηκαν (στο περίπου, και με δική μας ελεύθερη απόδοση στην κυπριακή διάλεκτο) μεταξύ δύο κορυφαίων θεσμών, της Ελεγκτικής και της Νομικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο ενός πολέμου που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα από την εποχή της ανάληψης της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης επί Κυβέρνησης Αναστασιάδη, Γιώργο Σαββίδη. Ο πόλεμος αυτός αναζωπυρώνεται κατά καιρούς, όπως το τελευταίο διάστημα, μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, αναφορικά με τρεις καταγγελίες σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, για διαφθορά, τις οποίες είχε διαβιβάσει στην Αρχή η Ελεγκτική Υπηρεσία, για διερεύνηση. Στο πόρισμα δεν διαπιστώνεται το ενδεχόμενο ύπαρξης αδικήματος διαφθοράς.

Η δημοσίευση του πορίσματος σηματοδότησε την έναρξη σφοδρών πυρών από τα δύο στρατόπεδα. Πρώτος άνοιξε πυρ ο Οδυσσέας, αναφέροντας ότι στην ουσία του πορίσματος επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σύγκρουσης συμφέροντος για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και η άμεση ανάγκη άρσης του ανέλεγκτου του Γενικού Εισαγγελέα.

Τα πυρά ανταπέδωσε ο Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος επέκρινε τον Γενικό Ελεγκτή ότι για άλλη μια φορά εκφεύγει των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων.

Εξάλλου και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παραπονέθηκε ότι ο ίδιος υπέστη προσωπικό εξευτελισμό από τις ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή και μίλησε και για «δολοφονία χαρακτήρα».

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας εκτόξευσε... πύραυλο με τη λέξη «Ντροπή» κατά του Βοηθού.

Είναι αναρίθμητες οι εκατέρωθεν βολές, κατά τα τρία τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του πολέμου των δύο πλευρών, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό των θεσμών και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ίσως θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο το Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά μέχρι τότε οι δύο πλευρές ας κηρύξουν... εκεχειρία. Δεν είναι, δα, και τόσο δύσκολη όσο μια εκεχειρία... Ισραήλ και Χαμάς!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της Κυριακάτικης "Σημερινής", 7.1.2024